Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad L. Plėšnienė turės sumokėti 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą Stasiui ir Tatjanai Stankūnams.

„L. Plėšnienė paskleidė melagingus prasimanymus nulėmusius žmonių panieką ir pakirtusius pagarbą mirusiųjų A. Ūso ir Violetos Naruševičienės atminimui bei šmeižė L. Stankūnaitę per visuomenės informavimo priemonę paskleisdama tikrovės neatitinkančią informaciją paniekinusią ir pažeminusią pastarąją, pakirtusią pasitikėjimą ja“, – paskelbė teisėja Rima Bražinskienė.

Nustatydamas konkrečią priteistinos neturtinės žalos atlyginimo sumą, teismas atsižvelgė į tai, kad žala buvo padaryta tyčiniais L. Plėšnienės veiksmais.

„Ieškovai neabejotinai patyrė neturtinę žalą dėl mirusiosios dukters V. Naruševičienės paskleistų atsakovės melagingų prasimanymų“, – pažymima kol kas dar neįsiteisėjusiame sprendime.

L. Plėšnienė praėjusių metų sausį buvo pripažinta kalta dėl A. Ūso, L. Stankūnaitės ir mažametės mergaitės šmeižto žurnalistės Rūtos Janutienės laidoje.

Gydytoja negalėjo būti nuteista dėl mirusiųjų A. Ūso ir L. Stankūnaitės sesers V. Naruševičienės atminimo paniekinimo, nes suėjo trejų metų senaties terminas – senatis suėjo 2015 m. liepą, o teismas nuosprendį jai paskelbė tik rugsėjį.

Vilniaus apygardos teismas L. Plėšnienei yra skyręs 40 MGL (1 506 eurų) baudą, iš jos taip pat L. Stankūnaitei priteisti 5 tūkst. Eur neturtinei žalai atlyginti. Tuo metu A. Ūso tėvų, našlės bei L. Stankūnaitės ir V. Naruševičienės tėvų ieškinys buvo paliktas nenagrinėtas, todėl Stankūnai turėjo į teismą kreiptis civiline tvarka.

Kaip pažymėjo baudžiamąją bylą, kurios priimtu nuosprendžiu remtasi Stankūnų iškeltame procese, nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Stasys Lemežis, tai, ką padarė L. Plėšnienė, yra nepateisinama.

„Gydytoja, profesorė, pati šešių vaikų motina, žinodama, koks vyksta vajus Garliavoje, neįsitikinusi pasakė, ko nebuvo – taip negalima, – sakė teisėjas S. Lemežis. – Ji įsijungė į šmeižto kompaniją prieš A. Ūsą, L. Stankūnaitę ir jos mergaitę. Ir kai toks žmogus, užimantis tokias pareigas, tai pasako per televiziją… Ne vienas, pamatęs reportažą, patikėjo gydytojos žodžiais, bet šie jos duomenys yra iš piršto laužti, negalima šnekėti, kas atrodo, reikia už savo žodžius atsakyti.“

Pasak teisėjo, bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija padarė kategorišką išvadą, kad A. Ūsas, L. Stankūnaitė, jos sesuo su dukra nebuvo L. Plėšnienės kabinete, o pas A. Ūsą jokios vyndėmės ant lytinio organo niekada nebuvo. Šios aplinkybės labai kruopščiai buvo ištirtos ekspertų, apžiūrėjusių A. Ūso lavoną.

Byloje buvo teigiama, kad L. Plėšnienė išniekino A. Ūso ir V. Naruševičienės atminimą po mirties bei apšmeižė nukentėjusiuosius, kai žurnalistės R. Janutienės laidoje „Paskutinė instancija“, o paskui ir teisme, kai buvo nagrinėjama vadinamoji pedofilijos byla, paskelbė žinias, kad pas ją į darbo kabinetą buvo atėjusi L. Stankūnaitė, V. Naruševičienė, A. Ūsas ir mažametė mergaitė.