Tai antradienį konstatavo Vilniaus apygardos administracinis teismas.

H. Daktaro skundą išnagrinėję teisėjai paskelbė, kad Lukiškių TIK ne tik privalo nuteistajam iki gyvos galvos suteikti ilgalaikius pasimatymus su sutuoktine, bet ir atlyginti šio patirtą neturtinę žalą.

Nors H. Daktaras savo patirtus dvasinius išgyvenimus buvo įvertinęs 10 tūkst. eurų, teisėjai nutarė, kad iš Lietuvos valstybės biudžeto nuteistajam turės būti sumokėtas tūkstantis eurų.

„Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad Lukiškių TIK nevykdė dar 2016 m. balandį įsiteisėjusio Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo ir nepagrįstai pareiškėjui apribojo teisę į ilgalaikius pasimatymus“, – sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Dėl to, kad nesuteikiami ilgalaikiai pasimatymai ir nuteistasis buvo kalinamas netinkamomis sąlygomis, prieš metus LVAT iš Lietuvos valstybės H. Daktarui priteisė 2 tūkst. Eur kompensaciją.

Tada teismas konstatavo, kad nesuteikiant H. Daktarui teisės į ilgalaikį pasimatymą su savo sutuoktine Lukiškių TIK pažeidė Europos Žmogaus Teisių Apsaugos Konvencijos 8 straipsnį.

„Lukiškių TIK, užtikrindamas įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytas laikymo sąlygas, turėjo imtis pozityvių veiksmų, garantuojančių tinkamą teisės į šeimos gyvenimo gerbimą įgyvendinimą, kad asmuo galėtų palaikyti ryšius su savo artimaisiais ir tokiu būdu saugoti ir puoselėti savo šeimą“, – pažymėjo teismas.

Šiuos argumentus savo sprendime išdėstė ir antradienį H. Daktarui palankų sprendimą priėmęs VAAT, pabrėžęs, kad Lukiškių TIK vis dar neįgyvendino nurodymo suteikti ilgalaikius pasimatymus.

Tuo metu Lukiškių TIK teismui nurodė, kad nėra galimybių suteikti tokius pasimatymus ir vietoj jų H. Daktarui pasiūlė su sutuoktine bendrauti trumpalaikių pasimatymų metu.

Dėl to, kad Lukiškėse negali matytis su sutuoktiniu, teismui skundą praėjusių metų pabaigoje buvo pateikusi ir R. Daktarienė – teisėjai tada taip pat konstatavo, kad valstybė pažeidė jos teises ir jai priteisė 500 Eur neturtinės žalos atlyginimą. Tiesa, šis sprendimas kol kas dar neįsiteisėjęs – Lukiškių TIK jį apskundė aukštesniajam teismui.

Kreipdamasi į teismą R. Daktarienė nurodė, kad valstybė, nesudarydama galimybės ilgesniam laikui susitikti su sutuoktiniu, bando išskirti šeimą.

„Jau eina aštunti metai, kai neturiu pasimatymų su sutuoktiniu, dėl to patiriu daug emocinių išgyvenimų, – teisme kalbėjo R. Daktarienė. – Mes stengiamės išlaikyti šeimą, o neturėjimas artumo gali pakenkti mūsų šeimos santykiams. Man šeima yra svarbiausias dalykas gyvenime – esame susituokę jau 36 metus, norėčiau tikėti, kad taip bus ir toliau, bet, kad nepašlytų mūsų šeimos santykiai, trūksta to bendravimo, tos atmosferos.“

Pasak H. Daktaro sutuoktinės, valstybės institucijose dirbantys tarnautojai turėtų padėti išsaugoti šeimą, bet elgiasi priešingai.

„Manau, kad tam tikros valstybės institucijos neturėtų trukdyti šeimos išsaugojimui ir turėtų įvertinti šeimos vertybes“, – pabrėžė ji.

Šiuo metu R. Daktarienei su H. Daktaru Lukiškėse suteikiami tik trumpalaikiai pasimatymai – du kartus per mėnesį po tris valandas. Šiuos sutuoktinių susitikimus stebi įkalinimo įstaigos darbuotojai.