Per ilgąjį šventinį savaitgalį ištuštėjusiame Vilniuje reidas vėlų sekmadienio vakarą prasidėjo Dunojaus g. Iki vidurnakčio čia įkliuvo penki teisės vairuoti neturintys vairuotojai.

Pirmasis buvo BMW vairavęs jaunas armėnas (gim. 1993 m.). Jis neturėjo ne tik vairuotojo pažymėjimo, bet ir jokių kitokių asmens dokumentų. Todėl buvo nuvežtas į policijos komisariatą asmenybei nustatyti. Ten paaiškėjo, kad šis asmuo nuo 11 metų amžiaus nelegaliai gyvena Lietuvoje, netgi baigė mokyklą. Dabar niekur nedirba ir nesimoko.

Kelių policijos pareigūnai, surašę protokolą už vairavimą neturint tam teisės, nelegalą paliko komisariate, ten bus sprendžiama, ką su juo daryti toliau.

Reido dalyviams įtarimų sukėlė staigiai į Rasų g. pasukęs „Audi A6“. Vienas patrulių ekipažas jį nusivijo. Įtarimai pasitvirtino – „Audi“ vairavęs Turkijos pilietis pareigūnams pateikė turkišką vairuotojo pažymėjimą, nors Lietuvoje legaliai gyvena jau 10 metų ir senų seniausiai privalėjo įgyti lietuvišką dokumentą. Jam irgi surašytas protokolas už vairavimą neturint tam teisės.

„Škodą“ vairavęs vyras pareigūnams tvirtino tikrai turintis vairuotojo pažymėjimą, tik jo nepasiėmęs. Ir nors policijos duomenų bazėje nėra įrašo, kad šiam asmeniui būtų išduotas vairuotojo pažymėjimas, vyriškis vis tiek tvirtino, jog pažymėjimą turi. Jo žmona nuvažiavo į namus ieškoti dokumento, tačiau po kiek laiko grįžo jo neradusi. Galų gale ir šiam vyrui surašytas protokolas už vairavimą neturint vairuotojo pažymėjimo.

Baudą teks mokėti ir „VW Golf“ vairavusiam vyrui (gim. 1988 m.), vežusiam kūdikį ir žmoną. Jis niekada nėra turėjęs vairuotojo pažymėjimo. Beje, kartu važiavusi žmona teisę vairuoti turi, todėl jai teko sėsti prie vairo.

Už vairavimą neturint tam teisės Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda nuo 300 iki 450 eurų.

O už vairavimą, kai vairuojančiam asmeniui ši teisė atimta, bauda didesnė – nuo 450 iki 700 eurų. Tokia bauda laukia sekmadienio vakarą sustabdytos „Audi“ vairuotojos, nes vairuotojo pažymėjimas iš jos jau anksčiau atimtas už tai, kad prie vairo sėdo neblaivi.

Ši moteris daugybę kartų bausta už įvairiausius administracinius teisės pažeidimus – nusižengimų sąrašas užima kelis puslapius. Už vairavimą neturint tam teisės ji jau buvo bausta tris kartus.

Prieš pat vidurnaktį sustabdyto BMW vairuotojo dokumentai buvo tvarkingi, tačiau automobilio padangos dygliuotos. Kai pareigūnai priminė, kad nuo balandžio 10-osios su tokiomis padangomis važinėti draudžiama, vyriškis neėmė kaip nors teisintis ar atgailauti, o pasiūlė policininkams pasigydyti. Tokie pasiūlymai nemandagiam pažeidėjui baigėsi tuo, kad buvo anuliuota jo automobilio techninė apžiūra.

Po vidurnakčio buvo tikrinami Pylimo g. važiuojantys vairuotojai. Savaitgaliais čia net ir naktį eismas būna intensyvus, bet šįkart automobilių srautas buvo daug menkesnis – akivaizdu, kad daug vilniečių išvykę iš miesto. Čia visi tikrintieji buvo ir blaivūs, ir vairuotojo pažymėjimus turėjo.