„Ekspertai nustatė, kad nukentėjusiajam peiliu buvo smogta ne mažiau kaip 52 kartus – nekyla abejonių, jog vyras nužudytas itin žiauriai, prieš mirtį jis patyrė dideles fizines kančias“, – stebėdamas čigonų tabore gyvenančių vyrų žiaurumu sakė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ramūnas Šileika.

Šiurpą keliančios detalės apie tabore gyvenusio 45 metų Beilaro G., pravarde Bielyj, nužudymą trečiadienį paaiškėjo Vilniaus apygardos teisme – trijų teisėjų kolegija išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje dėl tyčinio itin žiauraus nužudymo teisiami du taboro gyventojai: penkis kartus teistas Arsenas Marcinkevičius ir anksčiau neteistas Aleksandras Novosiolovas.

Labai sunkiu nusikaltimu apkaltintus vyrus prokuroras siūlo pripažinti kaltais ir A. Marcinkevičiui, kurio vaidmuo buvo pirmaeilis ir jis galėjo suduoti apie 48-49 smūgius peiliu, skirti 15, o A. Novosiolovui, kuris peiliu smogė 3-4 kartus, – 12 metų laisvės atėmimo bausmes, jas atliekant pataisos namuose. Kokios bausmės bus skirtos kaltinamiesiems, teismas paskelbs gegužės 12 d.

„Nors kaltinamieji nenurodė nužudymo motyvo, iš byloje surinktų duomenų galima spėti, kad Beilaras G. buvo nužudytas dėl to, jog policijos pareigūnams suteikė duomenis apie čigonų tabore narkotikais prekiaujančius asmenis“, – sakė valstybinis kaltintojas R. Šileika.

Apie tai pareigūnai sužinojo iš tabore gyvenančio vieno vyro – išgirdęs, kaip A. Marcinkevičius ir A. Novosiolovas kalbasi apie nužudytą vyrą, jis paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešė apie įvykdytą nusikaltimą bei nurodė, kur yra paslėptas nužudytojo kūnas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Beilaras G. buvo nužudytas praėjusių metų nuo vasario 28 iki kovo 3 d. – tikslios dienos ikiteisminio tyrimo metu nepavyko nustatyti. Jo kūnas buvo rastas kovo 4 d.

Beilaras G. nebuvo čigonas, tik gyveno tabore – nuo narkotinių medžiagų priklausomą vyrą priglaudė vietos gyventojai, kuriems šis tarnavo, arba, kaip sako čigonai, buvo jų vergas ir visus darbus nudirbdavo už narkotikų dozę.

Dėl tyčinio nužudymo įtariamieji buvo sulaikyti ne iš karto – maždaug po dviejų mėnesių buvo suimtas A. Marcinkevičius, kuris taip pat leisdavosi heroiną. Tuo metu A. Novosiolovas sulaikytas vėliau, kai per apklausą A. Marcinkevičius prisipažino, kad čigonų vergą nužudė ne vienas.

Per apklausą A. Marcinkevičius aiškino, kad mintis nužudyti Beilarą G. kilo A. Novosiolovui, jis esą ir pirmasis peiliu sudavė kelis smūgius peiliu. Tuo metu A. Novosiolovas teisme tikno, kad tokia mintis buvo kilusi ne jam, o kartu teisiamam bendrui – esą eidamas į parduotuvę išgirdo, kaip apleistame pastate kažkas šaukiasi pagalbos.

„Užėjau ir pamačiau vyrą, kurį žinojau kaip Bielyj, jis prašė padėti“, – sakė kaltinamasis pažymėjęs, kad A. Marcinkevičius auką badė peiliu ir esą net jį privertė paimti į rankas ir badyti.

„To tikrai nebuvo, kodėl jis tada nepranešė policijai, o pamatęs, kas vyksta, kuo ramiausiai išėjo“, – bendro pasakojimu teisme piktinosi A. Marcinkevičius. Ir kažką romų kalba pasakė A. Novosiolovui – po šių žodžių pastarasis nutarė pakeisti poziciją.

„Gerai, papasakosiu, kaip iš tikrųjų buvo, – netikėtai teisėjams pareiškė A. Novosiolovas. – Bielyj nutarėme nužudyti kartu su Arsenu, ir nužudėme, o parodymus buvau pakeitęs, nes išsigandau, – aiškino kaltinamasis. – Viskas įvyko dėl mano kaltės, čia ne Arsenas kaltas, jis tiesiog man padėjo – turėjo heroino ir pasikvietė Bielyj į apleistą pastatą, kur mes jį nužudėme, nors aš sudaviau gal tik du tris smūgius peiliu, o paskui išbėgau, palikdamas juos kartu.“

Kaltinamasis aiškino, kad baisiam nusikaltimui ryžosi tik dėl to, kad esą Beilaras G. jam grasino. „Jis sakė, kad padegs mano namą, o kartą į namus buvo atėjęs su pistoletu – gal pamatė, kad turiu pinigų ir norėjo juos pagrobti“, – teisme dėstė A. Novosiolovas, pažymėjęs, jog buvo įsitikinęs, kad „tikrai gali būti nužudytas“.

„Po tokių įvykių man nieko kito neliko – kitaip jis mane būtų nužudęs“, – kalbėjo kaltinamasis.

Jis sakė, kad tuo metu A. Marcinkevičius neseniai buvo grįžęs iš įkalinimo įstaigos, neturėjo kur gyventi, todėl jis su savo sugyventine priėmė vyrą kartu gyventi.

„Vieną kartą begeriant aš jam papasakojau apie konfliktą su Bielyj ir paprašiau, kad jį pašalintų, – pasakojo A. Novosiolovas. – O paskui Arsenas vis kalbėjo, kad jį reikia pašalinti ir kartą pakvietė susitikti, nes turėjo heroino. Nuėjome į tą apleistą pastatą, čia Arsenas pirmas susileido dozę, o Bielyj negalėjo, todėl Arsenas jam padėjo. Ir tada ėmė jį pjaustyti – aš stovėjau ir žiūrėjau.“

A. Novosiolovas prisipažino, kad ir jis paėmė peilį į rankas – jau sužalotam Beilarui G. keletą kartų dūrė į pilvo sritį. „Tuo metu Arsenas jam badė į galvą ir kaklą“, – apie nusikaltimą lyg iš siaubo filmo kuo ramiausiai kalbėjo kaltinamasis.

Jis pažymėjo, kad nežino, kiek laiko truko egzekucija – esą pats stebėjo keliolika minučių, bet paskui išėjo iš apleisto pastato, nes „buvo daug kraujo“.

Tačiau ir toks A. Novosiolovo pasakojimas nustebino A. Marcinkevičių – jis ir toliau laikėsi pozicijos, kad pirmasis Beilarą G. peiliu ėmė badyti būtent A. Novosiolovas. „Nežinau, ką jis čia pasakojo, bet tokie jo parodymai lyg iš kokio nors filmo“, – sakė jis.

Apie šią žmogžudystę vyrai vėliau kalbėjosi namuose – jų pokalbį atsitiktinai išgirdo kaimynystėje gyvenantis vyras. Jis nutarė policijai pranešti apie nusikaltimą, nors skambindamas bendruoju pagalbos telefonu panoro likti anonimu, o teisme apie nužudymą atsisakė išvis kalbėti. Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu vyras papasakojo, kad girdėjo A. Marcinkevičių sakant, jog Bielyj buvo nužudytas dėl to, kad policijos pareigūnams keletą kartų yra nurodęs asmenis, kurie čigonų tabore prekiavo narkotikais.

Nors to nė vienas kaltinamasis nepripažįsta, tačiau tikina, kad dėl nužudymo labai gailisi. „Tuo metu buvau priklausomas nuo narkotikų, būdamas Lukiškėse ne kartą susižalojau, negaliu sau atleisti už tai, ką padariau, – teisme aiškino A. Marcinkevičius. – Dabar visą laiką prašau Dievo man atleisti.“

Apie gailestį teisėjams kalbėjo ir A. Novosiolovas – jis sakė, kad jam labai gaila, jog įsiveldamas į baisų nusikaltimą neteko galimybės matyti, kaip auga neseniai gimusi jo dukra.