Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį paskelbė, kad išteisina visus didelės vertės svetimo turto pagrobimu kaltintus asmenis, nes neįrodyta, jog jie dalyvavo padarant prokurorų inkriminuojamus nusikaltimus.

Išteisinamąjį nuosprendį išgirdo Andrejus Daščenka, jo bičiulis Markas Borisniovas, Maksimas Chaninas, Rokas Sabeckas, Paulius Maciulevičius ir Tomas Jurevičius.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Nijolė Žimkienė taip pat nutarė panaikinti buvusiems kaltinamiesiems skirtas kardomąsias priemones, o SEB banko pareikštas ieškinys dėl patirtos žalos atlyginimo buvo atmestas.

Kadangi byla buvo nagrinėjama neviešuose posėdžiuose, nes taip buvo siekiama apsaugoti banko ir saugos bendrovės komercines paslaptis, teismo motyvai nėra skelbiami, juos galės žinoti tik išteisintieji ir prokuratūra.

Išteisinamasis nuosprendis kol kas dar neįsiteisėjo – jį dar bus galima skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui. Po nuosprendžio išteisintieji atminimui nusifotografavo prie teismo.

A. Daščenkos advokatas Dalius Boreika sakė, kad išteisinamajame nuosprendyje teismas pasisakė, jog bylos duomenys net nepatvirtina, kad vagystės metu kaltinamieji būtų buvę vagystės vietoje, ir tai yra esminė aplinkybė, nustatyta telefoninių įvykių išklotinių duomenimis.

Teismas pažymėjo, kad dažnas kaltinamųjų bendravimas pats savaime nėra kuo nors įtartinas, o prokurorų kaltinimo formuluotė, jog vienas iš kaltinamųjų tyrimo nenustatytu laiku pagamino SEB bankas bankomato patalpos rakto dublikatą nepagrįsta jokiais duomenimis (nei vienas iš apklaustų asmenų nenurodė tokių aplinkybių, jokio rakto dublikato nebuvo rasta, neaišku, kodėl ši aplinkybė įrašyta).

Šioje byloje kaltinamiesiems kaltinimai buvo pateikti dėl vagysčių iš SEB bankomatų – vagystės buvo įvykdytos per tris kartus, iš viso buvo pagrobta beveik 208 tūkst. eurų.

Nusikaltimai buvo įvykdyti Vilniuje – 2010 m. rugpjūtį Gedvydžių g., 2010-ųjų lapkritį Nemenčinės pl. ir 2011-ųjų rugsėjį Antakalnio g.

Vilniaus apygardos prokuratūra teisme siekė įrodyti, kad pinigus pagrobti iš bankomatų esą galėjo saugos bendrovėje dirbantys apsaugininkai – atlikdami bankomatų inkasavimus jie savo bendrams atskleidė spynų kodus, kuriais pasinaudodami esą A. Daščenka ir M. Borisniovas galėjo pagrobti inkasavimo kasetes su pinigais.

Šį nusikaltimą pareigūnai teigė išaiškinę 2012-ųjų vasarą. Vienas įtariamųjų M. Chininas už grotų praleido net 9 mėnesius.

Jau po pirmosios bankomato vagystės bendrovės darbuotojai patys bandė išsiaiškinti, kas galėjo pavogti pinigus – apsaugininkai ne kartą budėjo pasaloje prie bankomatų, kuriuose taip pat galėjo būti įvykdytos vagystės, tačiau prie jų vagys taip ir nepasirodė.

„Mums pareikšti kaltinimai yra absurdiški. Iš pradžių tyrimą buvo pradėjusi saugos bendrovė – išsikvietė visus tą dieną bankomatus inkasavusius inkasatorius. Tačiau juk galėjo bet kuris iš darbuotojų pasinaudoti ta informacija – kodas juk buvo vienodas. Galėjo tie darbuotojai kodus perduoti ir penktam asmeniui“, – anksčiau DELFI yra sakęs vagystėmis kaltintas, bet jau išteisintas A. Daščenka.

Jis tikino, kad tyrimo metu pareigūnai buvo paėmę jo pirštų atspaudus, kvapus, tačiau nė vienas tyrimas nesutapo su tais įkalčiais, kuriuos tyrėjai buvo radę nusikaltimų vietose.

Pasak A. Daščenkai atstovaujančio advokato Daliaus Boreikos, praėjus kuriam laikui po vagysčių viename kioskelyje buvo rastos sulaužytos bankomatų kasetės, gal 50 porų batų, kelnių, išmestų į šiukšlyną.

„Pareigūnai jas visas parsivežė ir tikrino kvapus su kaltinamųjų, tačiau duomenys nesutapo. Ekspertų išvados yra kategoriškos – tai ne jų batai, ne jų kvapai. Pirštų antspaudai irgi nesutapo“, – sakė jis.

Nė vienas baudžiamojon atsakomybėn patrauktų kaltinamųjų nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu nepripažino kaltinimų.