„Nematau problemų, esu nekaltas, tad drąsiai mane galite grąžinti į Jungtinę Karalystę“, – Vilniaus apygardos teisme pareiškė Jamesas Robertas Mulvey.

Ginkluotų konvojaus pareigūnų lydimas britas penktadienį buvo atvežtas į teismą, kur teisėja Jolanta Čepukėnienė nagrinėjo Generalinės prokuratūros prašymą dėl J. R. Mulvey ekstradicijos. Kaune kovo 28 d. sulaikytas Jungtinės Karalystės pilietis sutiko, kad Lietuva jį išduotų supaprastinta tvarka.

Generalinės prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė pažymėjo, kad J. R. Mulvey sutiko būti išduotas baudžiamajam persekiojimui su ta sąlyga, kad bus teisiamas tik už tuos nusikaltimus, kurie nurodyti Europos arešto orderyje.

O kovo 28 d. Birmingemo teismo išduotame orderyje nurodyta, kad J. R. Mulvey veikė organizuotoje bendrininkų grupuotėje ir nuo 2006 m. gegužės 28 iki 2007 m. rugsėjo 6 d. iš Nyderlandų per Jungtinę Karalystę į Airiją kontrabandos būdu gabeno labai didelius kiekius kokaino ir kanapių.

Į Airiją narkotikai buvo atgabenti per 14 kartų, o juodojoje rinkoje jų vertė siekė net 44 mln. svarų sterlingų (apie 50 mln. eurų).

Už nusikaltimus, kuriais J. R. Mulvey įtariamas, Jungtinėje Karalystėje numatyta maksimali bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos, tačiau, pasak prokurorės, Anglijos įstatymai griežčiausia bausme nuteistiems asmenims numato galimybę atleisti nuo bausmės ar ją sušvelninti.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) po J. R. Mulvey sulaikymo Kaune praneše, kad britas įtariamas ne tik narkotikų kontrabanda, bet ir mokesčių grobstymu, pinigų plovimu. Sulaikant įtariamąjį rastas šaunamasis ginklas, kelios neperšaunamos liemenės.

Jungtinės Karalystės pareigūnai kolegoms iš Lietuvos pranešė, kad stambios nusikalstamos grupuotės nariai dažnai lankėsi Lietuvoje, taip pat palaikė artimus ryšius su mūsų šalies piliečiais.

„Vykdyta didžiulė operacija. Įtariamasis kurį laiką buvo stebimas, o likus trims dienoms iki sulaikymo jis pakeitė gyvenamąją vietą. Todėl, įvertinę situaciją, sulaikant pasitelkėme „Aro“ pareigūnus“, – yra sakęs FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Pareigūnai išsiaiškino, kad J. R. Mulvey Lietuvoje valdo nekilnojamąjį turtą, registruotą Lietuvos pilietės vardu. Taip pat jam esą priklauso kelios bendrovės, kurių formali vadovė yra ta pati Lietuvos pilietė.

Vykdant teisinės pagalbos prašymą, kovo pabaigoje buvo atliktos kratos trijuose butuose Kaune, taip pat dviejuose automobiliuose, kurie stovėjo prie įtariamojo gyvenamosios vietos. Viename iš butų rastas neturint leidimo laikomas šaunamasis ginklas – pistoletas „Glock“ su dėtuve, kurioje buvo 14 šovinių, taip pat daugybė kitų šovinių.

Tarptautinės operacijos metu J. R. Mulvey sulaikymo dieną areštuoti dar 5 asmenys. Įtariamieji siejami su nusikalstama grupe ir grobstytais mokesčiais, pinigų plovimu.