Ar su šiuo kraupiu nusikaltimu yra susiję abu vaiko tėvai, netrukus pradės aiškintis Vilniaus apygardos teismas – prokurorai teisėjams perdavė baudžiamąją bylą, kurioje dėl tyčinio savo šeimos nario, bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo kaltinimų sulaukė Šalčininkų rajono gyventojai Ivona Skorulskaja ir Edvardas Subočius.

Bylos duomenimis, I. Skorulskaja išnešiotą mergaitę pagimdė dar 2015 m. spalio 19 d., apie 23 val.

Kūdikį jauna motina pagimdė Pabradėje, kur gyvena, Meškerinės g., prie Žeimenos upės.

Įtariama, kad gimdyme dalyvavo ir kūdikio tėvas E. Subočius. Bent taip ikiteisminio tyrimo metu tyrėjams nurodė naujagimės motina. Ji taip pat sakė, kad biologinis mergaitės tėvas, su kuriuo ji nėra susituokusi, kūdikį paskandino upėje.

Naujagimės lavonas buvo aptiktas tik po trijų savaičių – lapkričio 6 d., maždaug vidurdienį policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Pabradės gyventojai aptiko naujagimio lavoną irimo stadijoje.

Po šio įvykio policijos pareigūnai sulaikė I. Skorulskają, ji prisipažino, kad pagimdė kūdikį ir kartu su biologiniu vaiko tėvu jo atsikratė. Kodėl, moteris negalėjo paaiškinti.

Per apklausą ji sakė, kad tą vakarą su E. Subočiumi išėjo pasivaikščioti prie upės, čia jai prasidėjo sąrėmiai ir ji kūdikį pagimdė tiesiog lauke.

Tuo metu sulaikytas E Subočius kategoriškai neigė, kad dalyvavo gimdyme ir paskandino ką tik gimusią mergytę. Šiuo metu įtariamasis kūdikio nužudymu yra suimtas, teismas trečiadienį svarstė, ar dar jam pratęsti griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo – paskyrimą.

Ekspertai negalėjo nustatyti tikslios naujagimio mirties priežasties, nes lavonas jau buvo puvimo stadijoje, todėl įtariama, kad kūdikis mirė nuo prigėrimo vandenyje.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rolandas Imbrasas mano, kad į laisvę paleistas E. Subočius gali pasislėpti nuo teismo, nes jam gresia reali laisvės atėmimo bausmė. Be to, vyras anksčiau teistas dėl vagysčių, jo su Lietuva nesaisto nei socialiniai, nei ekonominiai ryšiai.

Tuo metu kaltinimų nepripažįstantis E. Subočius teigė, kad iki suėmimo mokėsi ir buvo pakviestas į privalomąją karinę tarnybą. „Jeigu būčiau paleistas, įgyčiau vairuotojo pažymėjimą ir eičiau į kariuomenę“, – sakė jis.

„Ši byla yra labai sudėtinga, vienareikšmių įrodymų, kad E. Subočius susijęs su nužudymu, byloje, nėra“, – aiškino kaltinamojo advokatas Valdas Burneikis.

Pasak jo, E. Subočių ikiteisminio tyrimo metu gynęs jo kolega tikino, kad nėra kaltinamojo kaltės įrodymų, todėl jis net prašė kuo greičiau ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Jeigu teisme bus įrodyra E. Subočiaus ir I. Skorulskajos kaltė, jiems grės laisvės atėmimo iki dvidešimties metų bausmė. Išimtiniu atveju teismas tyčiniu nužudymu kaltinamiems asmenims taip pat gali skirti įkalinimą iki gyvos galvos.