Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė, kad 24 metų Darjušas Giliunas (Darjuš Giliun) turės atlikti bausmę įkalinimo įstaigoje – trijų teisėjų kolegija pakeitė anksčiau nuteistajam paskelbtą nuosprendį, kuriuo jam buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams ir įpareigojant nuteistąjį būti namuose naktimis bei nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Alkoholio D. Giliunas negalės vartoti ir dabar – teisėjų kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Arūnas Kisielius paskelbė, kad jauną vaikiną baisioje avarijoje pražudžiusiam Vilniaus rajono gyventojui skiriama 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kadangi D. Giliunas pripažino jam pateiktus kaltinimus, o baudžiamoji byla buvo išnagrinėta supaprastinta tvarka (apklaustas tik kaltinamasis bei pagarsinti surinkti įrodymai), bausmės dydis jam buvo sumažintas trečdaliu – nuteistasis 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę turės atlikti atvirojoje kolonijoje.

Nuosprendį pakeitęs teismas taip pat nutarė pripažinti D. Giliuno atsakomybę lengvinčia aplinkybe tai, kad jis eismo įvykio metu žuvusio vaikino šeimai iš dalies atlygino žalą – sumokėjo 12 tūkst. eurų.

Tuo metu Vilniaus rajono apylinkės teismas dar praėjusių metų lapkritį buvo nutaręs D. Giliunui skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Su šiuo nuosprendžiu nesutiko prokuratūra, prašiusi neblaivų vairuotoją įkalinti. Apeliacinės instancijos teismo posėdyje D. Giliunui realią laisvės atėmimo bausmę prašė skirti ir žuvusiojo jaunuolio šeima.

Antradienį paskelbtas Vilniaus apygardos teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo paskelbimo, todėl D. Giliunas jau artimiausiu metu bus pakviestas atlikti bausmę. Kaip vertina tokį nuosprendį, nuteistasis nepanoro pasakyti. „Nebus jokių komentarų“, – po teismo posėdžio sakė jis. Tiesa, laukdamas teismo verdikto vyras prisipažino, kad su nukentėjusiaiais pripažinto žuvusiojo tėvais taip ir nesusitaikė.

„Jie neatleidžia“, – sakė D. Giliunas.

Bylos duomenimis, D. Giliunas prie automobilio „Mercedes Benz“ vairo sėdo neblaivus (po įvykio jam nustatytas 1,51 prom. girtumas) praėjusių metų kovo 8 d. – baisią avariją vairuotojas sukėlė Vilniaus rajone, Nemenčinės plente, ties Kreivalaužių kaimu.

Dideliu greičiu skriejęs vairuotojas lenkė kitas transporto priemones, kol galop rėžėsi į priešpriešiais važiavusį „Audi A6“, kurį vairavo A. Murauskas. Smūgis buvo toks stiprus, kad „Audi A6“ net pakilo į orą ir trenkėsi į kitą transporto priemonę.

Eismo įvykio metu taip pat buvo sužaloti trys žmonės, vienas jų – ir kartu su D. Giliunu važiavęs keleivis. Jis taip pat buvo neblaivus.

„Audi A6“ vairavusį A. Murauską iš kone visiškai sumaitoto automobilio turėjo vaduoti ugniagesiai. Labai sunkiai sužalotas vaikinas buvo paniręs į komą, jis beveik po savaitės mirė ligoninėje.

Po šio įvykio paaiškėjo, kad pareigūnams apie neblaivų keliuose siautėjusį D. Giliuną buvo pranešta prieš valandą iki tragedijos – Nemenčinės gyventojai teigė, kad du neblaivūs vyrai prašė cigarečių, o paskui sėdo į automobilį. Tačiau vairuotojas taip ir nebuvo sutramdytas – vėliau policija teisinosi, kad skambinę žmonės nesekė vairuotojo ir nenurodė, kokia kryptimi automobilis nuvažiavo.