Nors praeityje du kartus teistas už narkotikų prekybą vilnietis praėjusių metų lapkritį vėl pateko už grotų, tačiau, pasitelkęs neblogus teisininkus, deda didžiausias pastangas, kad greičiau ištrūktų į laisvę.

Dar 2006-ųjų rudenį teisėsaugininkai visoje šalies žiniasklaidoje trimitavo sučiupę stambiausią narkotikų platintoją Vilniaus mieste ir neabejojo, kad jis bus labai ilgam įkištas į kalėjimą, tačiau praėjus kuriam laikui V. Ražanauskas sugrįžo į laisvę ir ėmė tęsti veiklą, kurią bene geriausiai išmanė – toliau ėmėsi prekybos kvaišalais.

Atrodo, istorija pasikartojo, kai 2016 m. lapkričio pradžioje praeityje buvęs žymios televizijos šou projektų dalyvės sutuoktinis V. Ražanauskas kartu su trimis vyrais pateko į Vilniau kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų surengtą pasalą.

Naudojo aukščiausio lygio konspiraciją

Po ilgai trukusio persekiojimo, V. Ražanauskas su bendrais buvo sulaikyti, kai buvo nutverti šalia įspūdingo kiekio kvaišalų – vienoje iš slėptuvių buvo aptiktas daugiau kaip 1 kilogramas amfetamino, kuris juodojoje kvaišalų rinkoje vadinamas „varguolių svaigalais”.

Neoficialiai kalbama, kad narkotikais besisvaiginantys jaunuoliai ir solidžias pajamas uždirbantys verlininkai paskutiniais metais laukiniuose vakarėliuose vis labiau mėgaujasi tiktai kokaino takeliais, todėl amfetaminą perka ir naudoja tik mažesnes pajamas turintys asmenys ir paaugliai.

Beje, realizavus amfetaminą, V. Ražanausko ir trijų asmenų uždarbis būtų siekęs beveik 20 000 eurų. Taigi, kiekvienas iš ketveriukės būtų susišlavęs po 5 tūkstančius eurų. Tačiau šiai dienai dėl minėtos sumos visa minėta kompanija susikūrė milžiniškus galvos skausmus ir rūpesčius.

Iki sulaikymo V. Ražanauskas Vilniaus kriminalistų buvo stebimas daugiau kaip vienerius metus. „Tačiau šįkart V. Ražanauskas ir jo bendrai naudojo aukščiausio lygio konspiraciją. Taigi, buvo labai sudėtingas priėjimas ne tik prie šio asmens, bet ir jam talkinusių žmonių”, - kalbėjo Vilniaus ONTV viršininkas Marekas Gulbinovič.

Neseniai Vilniaus teisėjai pratęsė V. Ražanausko suėmimą dar trims mėnesiams, tačiau vyras deda pastangas kaip įmanoma greičiau susigrąžinti laisvę. Jo bendrams buvo taikytas suėmimas skirtingiems laikotarpiams.

Kartu su V. Ražanausku sulaikyti asmenys taip pat yra neblogai žinomi Vilniaus kriminalistams.

Neabejojama, kad pas V. Ražanauską ir kitus trys vyrus sulaikytas amfetamino krovinys buvo skirtas realizuoti vietinėje Lietuvos rinkoje.

Facebooke pasirašinėjo Rusijos mafiozo slapyvardžiu

Stebint V. Ražanauską operatyvininkams susidarė įspūdis, kad vyras mėgo išskirtinę prabangą. Jis važinėjo itin brangiais automobiliais, kartu su sutuoktine ir mažamečiu vaiku buvo apsistojęs bute viename iš Vilniaus mikrorajono daugiabučių.

Šaltinių teigimu, V. Ražanauskas buvo dažnas garsiausių Vilniaus naktinių klubų lankytojas. Jis mėgo pabrėžtinai stilingai rengtis, puoštis. Netgi savo socialinio tinklo Facebook profilyje V. Ražanauskas nė trupučio nesivaržydamas demonstravo nevaržomo ir prabangaus gyvenimo būdo tradicijas. Vyras dažnai pozuodavo prie brangiai kainuojančių milžiniškų visureigių, pasipuošęs garsiausių mados dizainerių vardiniais drabužiais, aksesuarais.

Įdomu tai, kad V. Ražanauskas Facebooke pasirašinėjo praeityje garsaus Rusijos mafijos krikštatėvio Viačeslavo Ivankovo, pravarde Japončikas, slapyvardžiu. Šis vienas garsiausių visų laikų Rusijos mafijos banginių itin keistomis aplinkybės nušautas 2009-ųjų vasarą Maskvoje, prie vieno iš kinietiškų patiekalų restorano. Praėjus trims mėnesiams Japončiko gyvybė užgęso vienoje iš Maskvos ligoninių.

Anot sostinės kriminalistų, V. Ražanauskas – neabejotinai vienas garsiausių ir aktyviausių pastarojo meto narkotikų prekeivių Vilniuje.

„Paprastai asmenys, kurie užsiima panašaus pobūdžio veikla turėtų suvokti, kad ateis diena, kai jie už savo vykdomą veiklą pateks už grotų. Kaip žinia, narkotikų prekyba besiverčiantiems asmenims Lietuvos įstatymų leidėjai yra numatę pakankamai griežtas bausmes – jiems gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų”, - kalbėjo ilgametę patirtį kovojant su organizuotais nusikaltėliais sukaupęs vilnietis M. Gulbinovičius, kuris praeityje prisidėjo ir sutriuškinant kokaino kontrabanda besivertusį garsiausią pastarojo meto Kauno Agurkinių nusikalstamą susivienijimą.

Trečią kartą į teisėsaugos akiratį dėl prekybos narkotikais patekusiam V. Ražanauskui pateikti kaltinimai dėl kvaišalų prekybos ir disponavimo. Siekdami pričiupti V. Ražanauską, sostinės ONTV kriminalistai turėjo gerokai paplušėti, nes vyras elgėsi labai atsargiai.

Slaptavietes, kuriose buvo laikomi narkotikai, V. Ražanauskas ir jo bičiuliai nuolat keisdavo.

Anot operacijoje dalyvavusių pareigūnų, dažniausiai V. Ražanauskas rinkdavosi tokias konspiracines vietas, kurias pareigūnams iš toliau stebėti būdavo pakankamai sudėtinga. Dažnu atveju policijos sekliai rizikavo „apsišviesti” ir sužlugdyti visą vilniečių persekiojimo operaciją. V. Ražanauską stebėjusiems kriminalistams susidarė įspūdis, kad jis ypatingo atsargumo ir konspiracijos ėmėsi dėl to, kad išvengtų savo praeities klaidų.

„Kodėl Lietuvoje vis pasitaiko žmonių, kurie tebekartoja tas pačias klaidas ir vėl dėl tos pačios neteisėtos kvaišalų prekybos veiklos patenka į policijos akiratį? Manyčiau, kad tokius žmones masina greiti ir labai dideli pinigai, todėl jie vis atsiduria tose pačiose istorijose”, - įsitikinęs Vilniaus ONTV vadovas M. Gulbinovičius.

Kalėjime ilgai neužsibuvo

2006 m. lapkričio pabaigoje Vilniaus apygardos teisme V. Ražanauskui, kuris slaptajam policijos agentui tris kartus pardavė labai didelį kiekį kvaišalų ir kuris neigė savo kaltę bei atsisakė bendradarbiauti su teisėsaugininkais, buvo paskirta 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tąsyk teisėjams pasirodė, kad policijos pareigūnai galėjo provokuoti šį garsų vilnietį padaryti nusikaltimą.

Nors atrodė Vilniaus kriminalinės policijos operacija išties pavykusi ir netgi toks nelaisvės laikas išties nemaža bausmė. Tačiau V. Ražanauskas už grotų praleido tik pusę laiko. Kauno apygardos teismas patenkino vilniečio prašymą išeiti į laisvę pirma laiko. Jau įprasta klasika tapęs ir panašiose narkotikų prekeivių istorijose dažnai girdėtas motyvas – nuteistasis turi mažametį vaiką.

Panašu, kad dabar V. Ražanauskas vėl analogiškais metodais bando išsisukti ir deda milžiniškas pastangas kaip įmanoma greičiau sugrįžti į laisvę. Beveik neabejojama, kad vilnietis bandys prisidengti dar prieš dešimtmetį sėkmingai panaudotu bilietu į laisvę tapusia „korta” – savo mažamečiu vaiku. Kaip jau minėta, laisvėje be vyro liko V. Ražnanausko gyvenimo moteris ir jų bendras mažametis vaikas.