Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) atstovai praneša, kad sulaikytas apie 800 tūkst. eurų vertės krovinys. Tariama siuntos savininkė – Didžiosios Britanijos įmonė – tik „vaiduoklis“, nes seniai išregistruota.

Tiesa, kokia krovinio vertė pareigūnai skaičiavo nuo vasario mėnesio, kai sunkvežimis įkliuvo Vilniaus apylinkėse. Jame vežta 14 tonų vandens pypkių tabako pakuočių.

Ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis MKT Vilniaus skyriuje buvo pradėtas dar vasario 23 d., kai pareigūnai viename Vilniaus rajono Rukainių seniūnijoje esančiame krovinių terminale sulaikė vilkiką su keliomis tonomis vandens pypkių tabako. Pareigūnų žiniomis šį tabaką ketinta išgabenti į Kirgiziją. Tačiau muitinės kriminalistai nustatė, kad eksporto deklaracijoje nurodyta tariama krovinio savininkė – Didžiosios Britanijos įmonė realybėje nebeegzistuoja: ji nevykdo jokios veiklos ir yra išregistruota iš Jungtinės karalystės įmonių registro sąrašo.

Kitą dieną dviejose vietose buvo sulaikyta dar pora šio „niekieno tabako“ krovinių. Minėtame Vilniaus rajono terminale aptiktos 9, 5 tonos, o dar kelios tonos surastos jau Vilniaus aerouosto krovinių terminale.

Sulaikyto tabako gamintojai labai įvairūs, tarp jo kilmės šalių etiketėse nurodytas ir Egiptas, ir Jungtiniai Arabų Emyratai, ir JAV.

Bendras sulaikyto vandens pypkių tabako kiekis – 14 tonų, jo vertė dar tikslinama, tačiau preliminariais vertinimais siekia apie 800 tūkst. eurų. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.