Teismas praneša, kad S. Rachinšteinas pagal Vilniaus apygardos teismo 2014 m. gruodžio 30 d. nuosprendį 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje atlieka po to, kai Vietnamo Socialistinė Respublika patenkino Lietuvos Respublikos prašymą dėl ekstradicijos ir nuteistąjį S. Rachinšteiną išdavė Lietuvai.

Bausmės pabaiga nuteistajam numatyta 2018 m. liepos 21 d.

Nuteistasis pateikė Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai prašymą jį paleisti lygtinai, tačiau Komisija šio jo prašymo netenkino motyvuodama tuo, kad nuteistasis per visą laisvės atėmimo bausmės laiką padarė 5 pataisos įstaigos vidaus tvarkos ir režimo reikalavimų pažeidimus, už ką 3 kartus baustas nuobaudomis, svarstymo metu turi galiojančių nuobaudų, nevykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytų priemonių.

Nesutikdamas su tokia Komisijos išvada, nuteistasis S. R. pateikė skundą Kaišiadorių rajono apylinkės teismui, prašydamas Komisijos nutarimą panaikinti ir taikyti jam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos.

Apylinkės teismas nuteistojo skundą atmetė konstatuodamas, jog Komisijos nutarimas yra pagrįstas ir motyvuotas, priimtas nepadarius procedūrinių pažeidimų.

Pateikdamas skundą apeliacinės instancijos teismui nuteistasis S. R. nurodė, jog nei Komisija, nei apylinkės teismas neatsižvelgė į jo detalius paaiškinimus apie gautas nuobaudas, į tai, kad viena nuobauda paskirta nepagrįstai, todėl panaikinta. Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs nuteistojo skundą, nutartyje pritarė žemesnės instancijos teismo ir Komisijos nutarimo motyvams, kad S. Rachenšteinas neatitinka vienos iš būtinų įstatyme numatytos lygtinio paleidimo sąlygos – jis nevykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytų priemonių, o būtent – nesilaiko pataisos įstaigos vidaus tvarkos taisyklių ir režimo reikalavimų, turi galiojančių drausminių nuobaudų.

Kauno apygardos teismas S. Rachinšteino skundą atmetė ir Kaišiadorių rajono apylinkės teismo nutartį bei Komisijos nutarimą paliko galioti.