„Kai atidarėme dureles, vairuotojas, kurį iš karto pažinome, gulėjo užsimerkęs ir šypsojosi“, – vėliau pasakojo Vilniaus policijos pareigūnai.

Netrukus jie išsiaiškino, kad juos bandė apkvailinti jau prieš tai net šešis kartus teistas Vilniaus rajono gyventojas Viktoras Klepus. Jis anksčiau taip pat ne kartą yra baustas administracine tvarka – ne tik dėl smulkių vagysčių, bet ir vairavimo transporto priemones esant neblaiviam. Dėl to yra praradęs teisę vairuoti.

Piktybiškai įstatymų nesilaikantis ir visuomenei grėsmę keliantis V. Klepus savo gyvenimą turės apmąstyti už grotų. Taip nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs V. Klepui iškeltą baudžiamąją bylą, kurioje šis buvo kaltinamas dėl to, kad vairavo kelių transporto priemonę apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio – jo kraujyje rasta 2,6 prom. etilo alkoholio. Tuo metu jis į alkotesterį „pripūtė“ 2,97 prom. alkoholio.

„Teismas daro išvadą, kad bausmės tikslai bus pasiekti paskyrus kaltinamajam už padarytą nusikaltimą įstatymo sankcijoje numatytą bausmės rūšį – areštą, – nurodė bylą išnagrinėjusi teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė. – Nors prokuroras siūlė kaltinamajam skirti baudą, tačiau, teismo vertinimu, tokia bausmės rūšis yra aiškiai netikslinga. Atkreiptinas dėmesys į tai, jog kaltinamasis šiuo metu nedirba, nemoka jam administracine tvarka paskirtų baudų, neturi legalaus pragyvenimo šaltinio, yra padaręs administracinių teisės pažeidimų nuosavybei (smulkios vagystės), todėl laikytina, kad finansinio pobūdžio sankcija nepasieks bausmei keliamų tikslų. Parenkant bausmės rūšį, taip pat atsižvelgtina ir į tai, jog kaltinamasis V. Klepus praeityje ne kartą baustas už šiurkščius KET pažeidimus – transporto priemonės vairavimą neturint tokios teisės, esant neblaiviam.“

Teisėja nutarė, kad areštinėje V. Klepus turės praleisti 30 parų. Be to, jam skirta ir baudžiamojo poveikio priemonė – teisės vairuoti transporto priemones atėmimas įstatymo numatytam maksimaliam trejų metų terminui.

Teismas būtų konfiskavęs ir V. Klepaus vairuojamą automobilį, tačiau nebuvo nustatyta, kad transporto priemonės savininkas būtų žinojęs, jog jo automobilis bus naudojamas Baudžiamojo kodekso uždraustai veikai daryti. Bet V. Klepus vis tiek buvo nubaustas – kadangi jo vairuotas automobilis buvo įvertintas 870 eurų, teismas nutarė iš jo konfiskuoti tokią sumą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad V. Klepus automobilį „Ford“, būdamas neblaivus, vairavo vasario 4 d., apie 23.45 val., kai prie naktinės parduotuvės, esančios Vilniuje, Pramonės ir Skydo g. sankryžoje, jį pastebėjo čia patruliavę policijos pareigūnai.

Vienas pareigūnų pasakojo, kad tą vakarą su kolegomis Vilniuje buvo rengiami policijos reidai, vienas postas buvo įrengtas Pramonės g.

„Apie 23.45 val., Vilniuje, Pramonės g., kartu su porininku pastebėjome automobilį „Ford“, kuris neprivažiavęs mūsų mobilaus posto apie 20 m atstumu nusuko į Skydo g. – toje vietoje yra atvira vietovė, todėl visą laiką matėme automobilį, – sakė pareigūnas. – Privažiavome prie šio automobilio, įjungėme švyturėlius, o vairuotojas, užgesinęs variklį greitai ėmė lipti į automobilio galą. Kai atidariau galines automobilio duris, pamačiau vairuotoją, kuris gulėjo ant galinės sėdynės, buvo užsimerkęs, apsimetė, kad miega. Bet jam nesisekė, nes ėmė juoktis.“

Pareigūno teigimu, vairuotojas atrodė akivaizdžiai neblaivus, nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas, judesiai buvo nekoordinuoti, kalba nerišli – jis prisipažino, kad net neturėjo teisės vairuoti.

„Kai jį vežėme į Priklausomybės ligų centrą, V. Klepus prisipažino, kad vairavo „Ford“ automobilį ir tiesiog tikėjosi, jog niekas nepamatys, kaip jis perlipo į automobilio galinę dalį“, – pareigūnas sakė, kad vairuotojas prisipažino alkoholį vartojęs „gal tris dienas iš eilės, o kai jis baigėsi, važiavo dar jo nusipirkti į Skydo g. esančią naktinę parduotuvę“.

Kad pareigūnai sakė tiesą, teisme pripažino ir baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Klepus. Jis pasakojo, kad tądien pas jį į svečius atvyko draugai, su kurias jis girtavo.

„Gėrėme visą dieną, o apie vidurnaktį baigėsi degtinė, todėl sėdau prie automobilio „Ford“ vairo ir su jame miegojusiais draugais važiavau į Vilnių nusipirkti dar degtinės, – sakė kaltinamasis. – Važiuojant Pramonės g. ir pasukus į Skydo g. sustojau prie naktinės parduotuvės ir tuo metu pro kairįjį vairuotojo pusės priekinių durų langą pamačiau policijos automobilį – pareigūnas įjungė žibintą. Labai išsigandau ir perlipau į automobilio galinę dalį bei atsigulė šalia miegančių draugų. Bet netrukus automobilio duris atidarė policijos pareigūnas ir pareikalavo išlipti“.