Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovai praneša, kad trečiadienį vakare Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai vykdė tarnybą ties Šalčininkų rajono Tausiūnų kaimu. Nuo šios vietos iki sienos su Baltarusija – apie 200 metrų. Pasieniečiai iš toli pastebėjo mišku judantį įtartiną asmenį su nešuliais.

Artėjant prie jo žmogus pasinaudojo tamsa spruko nuo VSAT pareigūnų į miško gilumą.

Iškart buvo organizuota bėglio paieška, o į įvykio vietą atskubėjo kinologas su septynerių metų belgų avigane Octavia. Keturkojė pasienietė nesunkiai užuodė įtariamo pažeidėjo pėdsakus ir jais VSAT pareigūnus vedė beveik kilometrą iki vienos Tausiūnų kaime esančios sodybos.

Čia pasieniečiai sulaikė 19 metų Šalčininkų rajono gyventoją. Jis prisipažino, kad nešė krovinį nuo valstybės sienos. Atrakinęs garažą vyras parodė šešis paketus, aptrauktus polietileno plėvele. Juose buvo 3 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

Dėl kontrabandos vyrui VSAT pareigūnai pradėjo administracinės bylos teiseną. Už tokį pažeidimą jam gresia bauda nuo 2896 iki 5792 eurų. Šią bylą nagrinės teismas. Po apklausos kontrabandininkas paleistas, cigaretės saugomos Purvėnų užkardoje.

Patyrusi pėdsekė Octavia panašiomis aplinkybėmis pasižymėjo ir prieš dvi savaites. Tuomet VSAT pareigūnai netoli Šalčininkų rajono Prūdelių kaimo buvo užfiksavę nuo sienos su Baltarusija į Lietuvos gilumą judančius kelis asmenis. Keturkojė pasieniečių talkininkė jų pėdsakais nuo sienos sekė apie 800 metrų, kol surado 8 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“. Šį krovinį likimo valiai numetė pasieniečių išsigandę cigarečių nešikai.

Nuo šios vietos Octavia savo kinologą vėl pradėjo vesti pėdsakais, kol priėjo už beveik kilometro esančią sodybą. Belgų aviganė atvedė iki ūkinio pastato, kuriame pasieniečiai aptiko paslėptus radijo stotelę, pirštines ir kepurę. Įtariama, kad šiuos daiktus čia galėjo palikti sprukę cigarečių nešikai. Tuo keturkojės pėdsekės darbas šioje istorijoje nesibaigė – ji įtariamųjų pėdsakais sekė ir toliau, kol už 200 metrų nuo sodybos dar surado, įtariama, bėglių pamestą drabužį.