Kai kurie nuteistieji aukų ieškojo jau atlikdami bausmę pataisos namuose už ankstesnius nusikaltimus, praneša prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad Panevėžyje gyvenantys 39 metų A. N., 37 metų I. V., 30 metų M. Z. ir 27 metų S. Ž. bei 34 metų kėdainietis A. B. nuo 2012 metų rudens iki 2013 metų rugpjūčio veikdami įvairių sudėčių organizuotose grupėse, iš anksto susitarę, verbavo ir gabeno žmones į Vokietiją. Du iš teisiamųjų – M. Z. ir A. B. šia nusikalstama veikla užsiėmė būdami nelaisvėje – atlikdami bausmes pataisos namuose.

Vargingai gyvenantiems vyrams buvo žadamas legalus darbas arba poilsis užsienyje, tačiau iš tiesų jiems tekdavo talkinti telefoniniams sukčiams – važiuoti pas jų apgaudinėjamus žmones į namus ir paimti pinigus. Įtraukti į nusikaltimus nukentėjusieji pasipriešinti bijojo, nes teisiamieji jiems grasindavo, vieną buvo ir sumušę. Kai kurie užsienyje net kelias savaitės praleido gyvendami automobilyje.

Be to, panevėžiečiams A. N. ir I. V. buvo pareikšti kaltinimai ir dėl turto prievartavimo iš vieno Kėdainių rajono gyventojo. Norėdami pastarąjį išvežti į Vokietiją, teisiamieji jam davė 250 litų asmens dokumentams susitvarkyti, tačiau vaikinas persigalvojo ir nusprendė į Vokietiją nebevažiuoti. Tuomet panevėžiečiai grasindami iš jo išsireikalavo 1 tūkst. litų.

Minėtų dviejų panevėžiečių namuose per kratas pareigūnai aptiko ir narkotikų bei psichotropinių medžiagų. Todėl jie buvo teisiami ir už disponavimą nedideliu narkotinių medžiagų kiekiu be tikslo jas platinti. I. V. namuose kriminalistai taip pat rado ir neteisėtai laikomą perdirbtą dujinį pistoletą bei šaudmenų, o A. N. – suklastotą asmens dokumentą. Už tai jiems irgi buvo pareikšti kaltinimai.

Bylą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas spalio 12 dieną paskelbė nuosprendį. Panevėžietis A. N. pripažintas kaltu dėl 10-ies prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje epizodų, turto prievartavimo, disponavimo narkotinėmis medžiagomis ir suklastotu asmens dokumentu. Už tai jam skirti 9 metai laisvės atėmimo.

M. Z. pripažintas kaltu dėl 6-ių prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje epizodų, turto prievartavimo, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, šaudmenimis bei narkotinėmis medžiagomis. Subendrinus bausmę su anksčiau skirta ir neatlikta, jis už grotų turės praleisti 10 metų ir 6 mėn.

Panevėžio rajone gyvenantį S. Ž. teismas dėl dviejų prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje epizodų nuteisė 6 metams laisvės atėmimo. Kėdainietis A. B. dėl prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje ir dokumento pagrobimo nuteistas 4 metams nelaisvės.

Be to, nuteistieji turės atlyginti nukentėjusiesiems padarytą turtinę ir neturtinę žalą – 4 tūkst. 975 eurų.