Dvi Utenoje gyvenančios nepilnametės teisėsaugos pareigūnų akiratyje atsidūrė po to, kai pernai pavasarį į ligoninę be sąmonės buvo atvežtos dvi šiek tiek jaunesnės moksleivės, apsvaigusios nuo narkotikų. Vienos jų būklė buvo ypač sunki, medikams vos pavyko ją atgaivinti.

Nepilnametėms atsigavus, Utenos apskrities vyriausiojo policijos pareigūnai ėmė aiškintis, iš kur jos gavo narkotinių medžiagų. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o įtarimai dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams pateikti dviem uteniškėms, kurioms tuo metu buvo po 16 metų.

Turimais duomenimis, viena iš nukentėjusiųjų su drauge sumanė parūkyti marihuanos, vadinamosios „žolės“. Narkotikų nepilnametės iki tol nebuvo bandžiusios.

Įtariama, kad nežinodama kur gauti narkotikų, paauglė kreipėsi pagalbos į šešiolikametę pažįstamą, o ši – į savo bendramokslę. Nukentėjusioji už dozę narkotikų sumokėjo 12 eurų.

Nuošalioje vietoje pradėjusios rūkyti nusipirktą suktinę, abi paauglės krito be sąmonės, susižalojo. Praeivių iškviesta greitoji merginas skubiai išgabeno į ligoninę.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Sauliaus Daunoravičiaus teigimu, visuomenėje, ypač jaunimo tarpe, gajus įsitikinimas, jog marihuanos rūkymas – nekenksmingas, kad „žolė“ nėra rimtas narkotikas.

„Nėra „nekaltų“ narkotikų. Tuo labiau, kad įsigyjant narkotikus niekas negali žinoti, ką iš tiesų perka. Šiuo atveju ekspertai nustatė, kad augalinės kilmės medžiagoje buvo psichotropinės medžiagos. Moksleivėms susidūrimas su narkotikais vos nesibaigė tragiškai“, – įspėja prokuroras.