„Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros prokuroras, tyrimas vyksta dėl neatsargaus gyvybės atėmimo - pagal Baudžiamojo kodekso 132 straipsnio 1 dalį. Yra paskirtos užduotys specialistams, įtarimai niekam nepateikti“, - BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnas, kuris paleido mirtiną šūvį, tęsia tarnybą Lazdijų rinktinės kriminalinės žvalgybos skyriuje.

18-metis Alytaus gyventojas Edgaras Balčius nušautas beveik prieš du mėnesius - rugpjūčio 27 dienos rytą pasienyje su Baltarusija ties Druskininkais persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius. Vieną iš automobilių sulaikius Leipalingyje, ant galinės sėdynės rastas sužeistasis, jis vėliau mirė ligoninėje.

VSAT Lazdijų rinktinė atlieka ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos gabenimo, tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūra.

Prokuroras Dainius Simonavičius BNS sakė, kad kontrabandos byloje yra keturi įtariamieji, vienas jų, mašiną vairavęs vyras, laikomas suimtas. Jam neseniai buvo paskelbtas nuosprendis kitoje nelegalių cigarečių byloje. Teismas, skirdamas griežčiausią kardomąją priemonę, įvertino pasikartojančius nusikaltimus, įžvelgė įtariamojo galimybę bėgti ir slėptis nuo tyrimo, nes jis kurį laiką slėpėsi po mirtimi pasibaigusio incidento.

Suimtam vairuotojui pateikti įtarimai ne tik dėl nelegalių cigarečių gabenimo, bet ir dėl palikimo gyvybei pavojingoje būklėje.

„Byloje yra duomenų, kad suprato, kad (keleivis - BNS) sužeistas“, - BNS sakė prokuroras.

Pasieniečių persekiotame automobilyje gabenta 15 tūkst. pakelių kontrabandinių baltarusiškų rūkalų. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais yra daugiau kaip 42 tūkst. eurų,

Vairuotojas ir keleivis rugpjūčio 27 dieną nuo pasieniečių spruko automobiliu „Peugeot 607“. Tuomet užspeisti pareigūnų jie metė mašiną ir pabėgo, joje palikę sužeistą ir vėliau ligoninėje mirusį 18-metį alytiškį.

„Ford Mondeo“ pasieniečiai pastebėjo važiuojantį Druskininkų savivaldybės ribose netoli Nemuno, kuriuo eina siena su Baltarusija, į Lietuvos gilumą. VSAT kriminalinės žvalgybos pareigūnai turėjo informacijos apie rengiamą nusikaltimą - iš Baltarusijos į Lietuvą Nemunu turėjo būti gabenamas kontrabandos krovinys.

Pasieniečiai stabdė ir „Ford Mondeo“, ir, įtariama, jį lydėjusį „Peugeot 607“. Abu vairuotojai nepakluso uniformuotų pasieniečių nurodymams sustoti, todėl prasidėjo gaudynės. „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį ir pervažiavęs priverstinio stabdymo juostą, buvo sulaikytas, kai nulėkė nuo kelio ir vos neatsitrenkė į medžius.

„Ford Mondeo" buvo apdaužytas, išdužo keli jo langai. Vairuotojui buvo pavykę pasprukti į mišką.

Persekiojant „Peugeot 607“, kurio vairuotojas irgi nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti du įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant paleisti keli šūviai į padangas. Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame vykęs asmuo yra sužeistas.

VSAT pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji vyrą išvežė į ligoninę. Vėliau gauta informacija, kad Druskininkų savivaldybėje registruotas, o pastaruoju metu Alytuje gyvenęs 18-metis mirė.