Kauno apskrities policijos kriminalistai atskleidė nusikaltimo planą, kuomet 2015 m. vasario mėn. Latvijos gyventojas su bendrais Kauno rajone imitavo nusikaltimą, kurio metu, neva, buvo pagrobti 1009 išmanieji telefonai, kurių vertė – 438 284 eurai.

Nusikaltimo inscenizacijos pradžia

Kauno apskrities policija vasario 17 dieną gavo pranešimą, kad apie 19 val. Kauno r., kelio Kaunas–Vandžiogala 30-ame kilometre, iš automobilio „Mercedes Benz Sprinter“, kurį vairavo Latvijos gyventojas M. D., buvo pagrobta įmonei priklausančio krovinio dalis – 1 009 mobiliojo ryšio telefonai „Apple iPhone 5S“, kurių vertė – 438 284 eurai. Nukentėjusysis dėl veido sumušimo pristatytas į medicinos įstaigą.

Krovinį vežęs „nukentėjusysis“ pareigūnams pareiškimo priėmimo metu bei liudytojo apklausos metu, pasakojo, kad dirba Latvijos transporto kompanijoje, perveža krovinius. Pasak jo, vasario 17-osios pavakare, važiuodamas maršrutu Ryga-Varšuva, atvykęs į Lietuvą, Kauno rajone įsukęs nuo A8 kelio į Vandžiogala-Kaunas kelią, pavažiavęs apie kilometrą, pamatė, kad jį stabdo vyriškis chaki spalvos rūbais. Vairuotojas pagalvojęs, kad tai pasienietis ar muitininkas.

Sustojus ir iš piniginės išsiimant vairuotojo pažymėjimą, durelės atsidarė, sustabdęs vyras kumščiu trenkė vairuotojui į kairę akį, čiupo už striukės ir ištraukė iš automobilio. Pagriebęs už striukės apykaklės nutempė už automobilio, į šalikelę. Parvertęs ant žemės, sušuko „Rankas už nugaros!“, jas apvyniojo lipnia juosta. Užpuolikas jam prie pakaušio prilietė kažkokį metalinį daiktą, rusų kalba pasakė „nukrutėk, nes nušausiu“. To metu dar du asmenys išsikrovė dalį vežamo krovinio – kaip vėliau paaiškės – 1009 vnt. mobiliųjų telefonų „Apple iPhone“.

Kiek vėliau vairuotojas išsilaisvino surištas rankas, susistabdė pravažiuojantį automobilį ir išsikvietė pagalbą.

Patyrusių kriminalistų grupė

Tą patį vakarą pareigūnai pradėjo tirti įvykio aplinkybes. Buvo sudaryta patyrusių kriminalistų grupė, kuri analizavo keletą versijų. Viena jų – kad pats vairuotojas galėjo būti prisidėjęs prie nusikaltimo. Nors vairuotojas buvo stipriai sumuštas, pareigūnams įtarimų sukėlė tai, kad navigacijos įrenginys, pasak nukentėjusiojo, jį nuvedė nuo A8 kelio Vandžiogalos link, ir tai, kad jo ten jau laukė plėšikai, apsimetę pareigūnais.

Kadangi, kaip minėjo vairuotojas M. D., plėšikai jo laukė iš greitkelio įsukus į kelią Vandžiogalos link už 1 kilometro, todėl jie neturėjo laiko ir negalėjo jo aplenkti važiuodami paskui bei pasiruošti įvykdyti nusikaltimą per tokią trumpą laiko ir atstumo atkarpą. Piršosi mintis, kad nusikaltėliai turėjo žinoti, jog vairuotojas važiuos šiuo keliu. Patogiausias ir saugiausias kelias važiuoti į Lenkiją buvo A8, kuriuo prieš tai važiavo vairuotojas. Minėtos aplinkybės rodė, kad reikia nagrinėti šią versiją, ją išsamiai patikrinti.

Paaiškėjo, kad vairuotojas šiuo maršrutu važiavo ne pirmą kartą, todėl buvo tikrinamas važiavimo maršrutas, vaizdo kamerų įrašai, GPS duomenys iš krovininio automobilio.

Tyrimo metu nustatyta, kad vasario 17 d. automobiliais „Renault Scenic“ bei „BMW 730“ (latviškais numeriais) keli asmenys atvyko į Lietuvą nusikaltimo įvykdymo laikotarpiu. Siekiant nustatyti M. D. ryšius su šiais asmenimis, dėl teisinės pagalbos buvo kreiptasi į Latvijos pareigūnus. Kriminalistai ėmė bendradarbiauti su Latvijos pareigūnais, Lietuvos muitinės kriminaline tarnyba, Lietuvos kelių policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybomis.

Tirdami nusikaltimą, Kauno kriminalistai atliko daug procesinių veiksmų, surinko vaizdo įrašus iš kelio nusikaltimo vietos link, analizavo pranešimus socialiniuose tinkluose, kur rado daug naudingos informacijos, tarpusavyje siejančios asmenis, rengusius ir vykdžiusius nusikaltimą. Bendradarbiaudami su Latvijos kriminaline policija, Kauno pareigūnai nustatė dar tris įtariamuosius.

Vairuotojas palūžo

Papildomai apklausiamas vairuotojas, supratęs padėties beviltiškumą, prisipažino su draugais suplanavęs nusikaltimą. Jis nuosekliai papasakojo visą nusikaltimo eigą, nurodė dar tris latvius, su kuriais nusikaltimas buvo planuojamas ir įvykdytas.

Pasitvirtinus versijai apie inscenizuotą plėšimą, vairuotojas buvo sulaikytas. Kiti asmenys, dalyvavę nusikaltime, dar buvo laisvėje. Todėl pasitelkus į pagalbą Latvijos pareigūnus, buvo surengtos pasalos galimose jų pasirodymo vietose. Sulaikant vieną iš nusikaltimo dalyvių A. O., kratos metu buvo rasta dalis krovinio – 739 telefonai „Apple iPhone 5S“, kuriuos slėpė nuomojame garaže Rygoje. O sulaikius kitus įtariamuosius, šie gražino turėtus dar 199 mobiliuosius telefonus.

Operatyviai, pasitelkiant Latvijos kriminalinės policijos pareigūnus, kiti ieškomi asmenys buvo sulaikyti ir balandžio 17 d. perduoti Lietuvai. Po sulaikymo jie gražino kitą turėtų mobiliųjų telefonų dalį. Iš viso buvo rasti 942 dingę telefonai. Keletą telefonų įtariamieji buvo spėję parduoti, tačiau paskelbus jų paiešką Ieškomų numeruotų daiktų registre, buvo nustatyti, surasti ir paimti jau naudojami privačių asmenų pagal skelbimus nusipirkti vogti telefonai.

Šį nusikaltimą padarė gana jauni trys Latvijos piliečiai ir vienas asmuo, neturintis pilietybės. Jie susibūrė būtent šiam nusikaltimui, vienas iš vyrų dirbo krovinių vežimo įmonėje, tad sužinojęs, kokį brangų krovinį veš, neatsispyrė pagundai. Viskas buvo kruopščiai apgalvota, nusikaltimą stengtasi imituoti kuo tikroviškiau, netgi panaudojant fizinį smurtą prieš „nukentėjusįjį“. Viskas tam, kad įtikintų pareigūnus, jog tai buvo tikras plėšimas.

Baudžiamoji byla liepos 15 d. perduota teismui, nuostoliai nukentėjusiai įmonei atlyginti, visi keturi įtariamieji M. D., A. O., A. T., D. B. gailisi.

Šio nusikaltimo atskleidimas – efektyvaus dviejų valstybių policijos tarnybų bendradarbiavimo pavyzdys, kai per trumpiausią laiką profesionaliai atlikti kriminalistų veiksmai lėmė sėkmingą bylos baigtį.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 19 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.