Finalinio etapo metu buvo išaiškintas geriausias šalies pamainos vadas, skyrininkas, ugniagesys-gelbėtojas ir vairuotojas, taip pat geriausias Bendrojo pagalbos centro (BPC) skambučių administratorius ir pajėgų valdytojas. Konkurso metu buvo vertinamos pareigūnų teorinės žinios, vairavimo meistriškumas, darbas su gaisriniu švirkštu, tariamo nukentėjusiojo pristatymas pirmosios medicinos pagalbos darbuotojams ir kt.

Po visą dieną trukusių užduočių, kurių metu pareigūnai demonstravo savo įgūdžius, ištvermę ir gebėjimus, vieni laimingi, kiti gal šiek tiek nusivylę, susirinko į konkurso uždarymo ceremoniją sužinoti, kas gi iš jų tapo geriausiu iš geriausių. Pasveikinti ugniagesių atvyko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis, Ugniagesių-gelbėtojų mokyklos viršininkas vidaus tarnybos pulkininkas Valdas Krulikauskas, Bendrojo pagalbos centro viršininkas vidaus tarnybos pulkininkas Audrius Čiuplys, Lietuvos ugniagesybos sporto federacijos prezidentas Vilius Ambrazevičius.

Į renginį taip pat buvo pakviesti Lietuvos ugniagesybos sporto rinktinės nariai – suaugusieji ir jaunimas, šių metų rugpjūtį Valmieroje, Latvijos Respublikoje, Baltijos šalių ugniagesybos sporto čempionate iškovoję pirmąją vietą, bei 5 stipriausi ugniagesiai, Lenkijoje vykusiame Europos stipriausiojo ugniagesio čempionate komandinėje rungtyje iškovoję bronzą. Tarp jų ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys gelbėtojas Laurynas Urbonavičius, tapęs stipriausiu Senojo žemyno ugniagesiu. Įveikęs daugiau kaip 240 varžovų, jis iškovojo aukso medalį ir teisę dalyvauti Pasaulio ugniagesių čempionate. Lietuvai jame bus atstovaujama pirmą kartą.

Departamento direktorius R. Baniulis pasveikino Lietuvos ugniagesybos sporto rinktinės narius, Valmieroje iškovojusius čempionų vardą: „Baltijos šalių ugniagesybos sporto čempionate svarbi tik pirmoji vieta. Didžiuojuosi mūsų sportininkais, kurie parodė tvirtą charakterį ir antrus metus iš eilės tapo čempionais. Tos varžybos parodė, kad šiandien esame stipriausi. Smagu, kad ir jaunimas atkakliai ir ryžtingai kovojo. Visi esate šaunuoliai. Juk ugniagesių darbo vertė – komandinis darbas. Negaliu nepaminėti ir Lauryno Urbonavičiaus, kuris su komanda grįžo iš Varšuvos. Netrukus jie išvyks į Pasaulio ugniagesių čempionatą į JAV, ten bus iškelta ir mūsų šalies vėliava. Tai jaudina iki širdies gelmių. Labai džiaugiuosi ir mūsų geriausiais ugniagesiais gelbėtojais, kurie visą dieną demonstravo savo meistriškumą ir žinias. Jūs esate geriausi šiandien, nes atlikdami savo pareigą nepamirštate dar įdėti ir širdies. Mūsų profesionalumo kartelę jūs iškėlėte labai aukštai. Todėl ir mes nuolat dirbame, kad jūs turėtumėte geresnes socialines garantijas, darbo sąlygas ir darbo užmokestį. Daug pastangų deda ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, stiprindamas šalies vidaus reikalų sistemą, taip pat ir valstybinę priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, daug dėmesio skirdamas darbuotojų motyvacijai didinti“.

Direktorius R. Baniulis perdavė ugniagesiams vidaus reikalų ministro S. Skvernelio sveikinimus ir už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą bei Lietuvos vardo garsinimą sporte Lietuvos ugniagesybos sporto rinktinės nariams, treneriams ir stipriausiems ugniagesiams įteikė vidaus reikalų ministro padėkas.

Pagaliau buvo paskelbti ir Geriausio valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūno konkurso nugalėtojai. Geriausiu pamainos vadu, kaip ir pernai, pripažintas Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pamainos vadas Andrius Ašmontas. Aštuonerius metus valdyboje dirbantis Andrius ne tik profesionaliai gesina gaisrus, atlieka gelbėjimo darbus, penkeri metai yra naras gelbėtojas, bet yra ir Lietuvos ugniagesybos sporto rinktinės narys, o šiemet su komanda dalyvavo Lenkijoje vykusiame Europos stipriausiojo ugniagesio čempionate ir dabar rengiasi Pasaulio čempionatui Amerikoje.

Paklaustas, kas jam padėjo laimėti geriausio VPGT pareigūno konkurse, Andrius patikino, jog daug lemia patirtis ir... smulkmenos. „O kas nemėgsta laimėti? Visada tikiesi, tačiau žinai savo realias galimybes“, – šypsojosi nugalėtojas. Pasak Andriaus, jis visą gyvenimą sportuoja. Į šią veiklą įtraukė ir savo kolegas ugniagesius gelbėtojus.

Antrąją vietą geriausio pamainos vado kategorijoje, kaip ir pernai, užėmė Andrius Liegus iš Alytaus APGV, trečiąją – Giedrius Jazbutis iš Klaipėdos APGV.

Geriausio skyrininku šiemet tapo Vilniaus APGV 6-osios komandos skyrininkas Mindaugas Valaitis. 2013 m. jis buvo užėmęs antrąją vietą ugniagesio gelbėtojo kategorijoje. Mindaugas šiemet taip pat dalyvavo Lenkijoje vykusiame Europos stipriausiojo ugniagesio čempionate.

Antroji vieta skyrininko kategorijoje atiteko Povilui Mėliniui iš Kauno APGV. Beje, pernai jis buvo šios kategorijos nugalėtojas. Trečiąją vietą užėmė Tomas Bajorinas iš Elektrėnų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos.

O geriausias šalies ugniagesys gelbėtojas dirba Kauno APGV Kėdainių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje. Tai Linas Černiauskas, 2013 m. tapęs geriausiu ugniagesiu gelbėtoju šiame konkurse ir nugalėjęs Stipriausiojo ugniagesio gelbėtojo varžybose. Ugniagesiu gelbėtoju Linas dirba devinti metai. Už darbą yra apdovanotas VPGT pasižymėjimo ženklu „Ugniagesio gelbėtojo žvaigžde“.
Antrąją vietą šioje kategorijoje užėmė Aurimas Lempa iš Telšių APGV, trečiąją – Karolis Gražinis iš Panevėžio APGV, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Geriausiu gaisrinio automobilio vairuotoju net trečius metus iš eilės pripažintas Darius Kontrimas iš Klaipėdos APGV Kretingos PGT. Kas jam padeda laimėti? Pasak Dariaus, treniruotės ir šeimos bei bendradarbių palaikymas. Rengiantis šiam konkursui, jam talkino visa šeima – žmona ir du sūnūs. Jie su chronometru matavo laiką, per kiek laiko tėtis sugebės apsirengti apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius, leido jam vakarais rymoti prie kompiuterio, gilinantis į teoriją ir sprendžiant testus. „Šiandien džiaugsmo daug. Dar taip nebuvo, kad kuris nors pareigūnas tris kartus iš eilės laimėtų šiame konkurse. Pernai labai džiaugiausi dar kartą laimėjęs, o šiemet jau reikėjo stengtis apginti šį titulą,“ – laimingas kalbėjo D. Kontrimas.

Darius gaisrinį automobilį vairuoja tik ketveri metai: „Prieš ketverius metus tik išlaikiau vairavimo c kategoriją, ir iškart laimėjau šiame konkurse. Automobilį tiesiog jaučiu. Paprasčiausiai reikia jausti jo gabaritus, nusiraminti prieš startą, nes jaudulys daug kam pakiša koją.“ Gerų žodžių šiam pareigūnui negailėjo ir Kretingos PGT viršininko pavaduotojas Vaidotas Parnarauskas: „Darius – puikus specialistas, sugeba ir mašinas remontuoti, ir darbe gerai atlieka savo pareigas, yra tikras profesionalas. Beje, mūsų tarnyba jau penkerius metus laimi Geriausio pareigūno konkursą Klaipėdos apskrityje, o šalyje esame penkti iš 15 komandų.“ Pasak D. Kontrimo, daug laiko jis skiria ugniagesio įgūdžių tobulinimui ir sportui. Mėgsta žaisti futbolą, krepšinį, stalo tenisą. Žinoma, dar lieka laiko šeimai ir knygoms.

Ne ką prastesni vairuotojai yra ir antrąją vietą užėmęs Gintautas Masaitis iš Marijampolės APGV ir trečiąją vietą užėmęs Andrius Mikšys iš Šiaulių APGV.

Bendroje įskaitoje šiemet nugalėjo Klaipėdos APGV komanda, antroji vieta atiteko Jungtinei objektinių padalinių komandai, trečioji vieta – Kauno APGV komandai.

Šiame konkurse dėl geriausiojo vardo varžėsi ir Bendrojo pagalbos centro specialistai. Skambučių administravimo kategorijoje pirmąją vietą iškovojo Gvidas Rupšys iš BPC Vilniaus skyriaus, antroji vieta atiteko Agnei Sakatauskaitei iš BPC Klaipėdos skyriaus, trečioji – Dianai Černiavskienei iš BPC Vilniaus skyriaus. Pajėgų valdymo kategorijoje nugalėjo Deimantė Gaidžiūnienė iš BPC Alytaus skyriaus, antrąją vietą užėmė Danuta Tovianska iš BPC Vilniaus skyriaus, trečiąją – Rima Gabšienė iš BPC Klaipėdos skyriaus.