Įtariama, kad tokia technika cigaretes vežusiems kontrabandininkams padėjo išvengti nemalonumų su Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje dirbančiais pasieniečiais. Tačiau neilgam – apie paspęstus spąstus sužinoję pareigūnai patikrino tarnybinius automobilius. Juose buvo rastos net šešios vadinamosios blakės, veikusios kaip GPS technika.

Šią įrangą Latvijos sostinėje, įtariama, nusipirko Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinėje operatyvininku dirbęs 33 metų Miroslavas Lučinskis. Jis anksčiau yra teistas – kolegoms įkliuvo, kai palaikė glaudžius ryšius su kontrabandininkais.

Dabar M. Lučinskis vėl teisiamas – Vilniaus apygardos teismo teisėja Sigita Bieliauskienė antradienį toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl kontrabandos organizavimo, kyšininkavimo, papirkimo, neteisėtos specialios technikos įrengimo ir panaudojimo informacijai rinkti organizavimo, dokumentų klastojimo bei neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Šioje byloje prokurorų kaltinimų taip pat sulaukė VSAT Vilniaus rinktinės Specialiosios užkardos vyresnysis specialistas Janas Jankovskis bei, įtariama, kartu su jais kontrabandą iš Baltarusijos į Lietuvą gabenti galėję Vilniaus rajono gyventojai Kęstutis Zinkevičius, Veslavas Junevičius ir Vitoldas Bajurinas.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad kaltinamieji per kelis kartus galėjo į Lietuvą įvežti kontrabandinių cigarečių už maždaug 150 tūkst. eurų.

Tačiau pareigūnus labiausiai nustebino ne tai, kad kaltinamieji galėjo gabenti cigaretes, bet būdai, kuriuos jie buvo sumąstę norėdami apsisaugoti nuo pareigūnų.

Įtariama, kad dar 2013-ųjų kovą M. Lučinskis Latvijos sostinėje nusipirko sekimo įrangą, kuri vėliau galėjo būti įmontuota į pasieniečių automobilius.

Teisme paaiškėjo, kaip M. Lučinskis šią techniką įsigijo – jis su žmona atvyko į Rygą, kur svečiavosi pas savo draugę. Jos abi anksčiau dirbo aviakompanijoje „airBaltic“ stiuardesėmis.

Svečius priėmęs stiuardesės vyras Andrejus Novickis teisme pasakojo, kad su „lyg ir pasienyje dirbančiu“ M. Lučinskiu nuvyko į banką, kur lietuvio prašymu atliko bankinį pavedimą. Kam ir kodėl, liudytojas negalėjo prisiminti, tačiau ikiteisminio tyrimo metu pasakojo, kad norėjo nusipirkti techniką, bet jam nepardavė – jis nėra Latvijos pilietis.

Latvis sutiko pagelbėti – paėmė savo pasą ir nuvažiavo į netoli tarptautinio oro uosto esančią parduotuvę. „Miroslavas su pasu nuėjo į parduotuvę, o aš laukiau automobilyje, – ikiteisminio tyrimo metu sakė liudytojas. – Kai jis grįžo, sakė, kad neleido atsiskaityti grynaisiais, todėl reikia banke atlikti pavedimą – nuvažiavome į banką, kur savo vardu pervedžiau pinigus.“

Tačiau šio savo pasakojimo A. Novickis teisme išsižadėjo – esą jį apklausinėjusi tyrėja ir Imuniteto skyriaus pareigūnas pasiūlė taip sakyti ir išvengti nemalonumų, esą kitaip jis taip pat bus teisiamas.

Tokie liudytojo argumentai baudžiamąją bylą nagrinėjančiai teisėjai sukėlė abejonių, todėl ji nutarė ne tik apklausti A. Novickį apklausinėjusius pareigūnus, bet ir šiam uždraudė iki kito posėdžio bendrauti su kaltinamaisiais.

„Jums taip pat reikės atvykti į kitą teismo posėdį“, – iš Rygos į Vilnių atvykusiam liudytojui sakė teisėja S. Bieliauskienė.