Žuvusysis sėdėjo priekaboje

2013 metų birželį Klaipėdos rajone, Drevernoje, susidūrė traktorius ir „Toyota Carina“. Per avariją žuvo traktoriaus priekaboje buvęs vyras. Lengvąjį automobilį vairavęs 72 metų klaipėdietis spruko iš įvykio vietos, bet buvo sučiuptas.

Traktoriaus, kurį vairavo 50-metis, priekaboje buvo vežami žvyro maišai, ant jų sėdėjo pas ūkininką dirbantis 59 metų vyras. Priešpriešiais važiavęs automobilis „Toyota Carina“, kurį vairavo garbaus amžiaus klaipėdietis, pirminiais duomenimis, išvažiavo į priešingos krypties eismo juostą ir kairiu sparnu trenkėsi į traktoriaus kaušą.

Nuo smūgio vyriškis, sėdėjęs ant žvyro maišų, trenkėsi galva į priekabos rėmą. Žmogus iš priekabos neiškrito, tačiau nuo smūgio žuvo.

Lengvojo automobilio vairuotojas nuvažiavo nė nesustojęs. Tačiau, pasak liudininkų, jį bėgte nusivijo traktorininkas. Lėtokai važiavusį automobilį jis pasivijo už kelių dešimčių metrų ir privertė vairuotoją sugrįžti į įvykio vietą.

Prašo įkalinti

Dėl šios avarijos kaltinamųjų suole atidūrė abu vyrai – ir traktoriaus, ir automobilio vairuotojas. Teismo prašoma jiems skirti po 4 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams.

„Byloje rėmėmės ekspertų išvadomis. Jose teigiama, jog ir traktorius, ir automobilio vairuotojas išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, todėl ir įvyko susidūrimas. Taigi, avariją sukėlė abu vairuotojai“, – paaiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Juozas Sykas.

Kai lengvasis automobilis stuktelėjo į traktoriaus kaušą, nuo smūgio priekaboje sėdėjęs žmogus galva trenkėsi į jos kraštą, patyrė smegenų traumą ir mirė vietoje.

„Traktoriaus vairuotojas tikino, kad net nežinojo, jog priekaboje yra žmogus. Atlikome ekspertizę, kuri jo žodžius patvirtino. Tačiau esmės tai nekeičia – avarijoje žuvo žmogus, o ją sukėlė abu vairuotojai“, – teigė prokuroras.

Žuvusio vyro vaikai yra pateikę civilinį ieškinį atlyginti patirtą neturtinę žalą – apie 100 tūkst. litų.

Klaipėdos rajono apylinkės teismas nuosprendį šioje byloje skelbs vasario 6 dieną.

Nukentėjo „Božolė“ choro nariai

Į kitą avariją, dėl kurios kaltinimai taip pat pateikti dviem vairuotojams, pateko Kauno „Božolė“ choro nariai.

Avarija įvyko 2013 metų vasarą prie Plungės, remontuojamame kelio ruože netoli sankryžos į Medingėnus.

„Božolė“ choristai vyko į koncertą. Viename automobilyje važiavo choro generolas – grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara, o už jo riedėjo „Chrysler 300M“, kurį vairavo viena chorisčių, o automobilyje buvo ir dar keli atlikėjai.

Remontuojamas kelio ruožas buvo tiek susiaurėjęs, kad jame du automobiliai prasilenkti negalėjo.

Toje pusėje, kuria važiavo „Chrysler“, kelininkai buvo pastatę kelio ženklą, informuojanti, jog pirmenybė teikiama priešpriešiniam eismui. Kitoje kelio pusėje stovėjo vikšrinis traktorius. Šia puse ir atlėkė automobilis „Audi 100“, kurį vairavo girtas Vieštovėnų kaimo gyventojas.

„Audi“ vairuotojas, norėjo aplenkti traktorių, ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą. Ja tuo metu važiavo „Chrysler“ automobilis, todėl smūgio išvengti nepavyko.

Po smūgio „Chrysler 300M“ pakibo ant šlaito, o „Audi 100“ galine dalimi trenkėsi į ekskavatoriaus vikšrus.

Per avariją buvo sužaloti trys „Chrysler“ automobilio keleiviai.

Girtas ir be stabdžių

Kaltinimai sukėlus avariją pateikti abiem vairuotojams, tačiau jiems siūlomos bausmės bus skirtingos, nes prie „Audi“ vairo sėdęs vyras buvo neblaivus. Jam po avarijos nustatytas sunkus girtumas – 2,71 promilės. Be to, ir automobilis buvo techniškai netvarkingas – neveikė stabdžiai.

„Esmė ta, kad „Chrysler“ vairuotoja kitam automobiliui turėjo duoti kelią, nes tai nurodė kelio ženklas apie priešpriešinio eismo pirmenybę. Tačiau „Audi“ vairuotojas taip pat turėjo duoti kelią „Chrysler“ automobiliui, nes „Audi“ vairuotojo pusėje buvo kliūtis, o pagal Kelių eismo taisykles, kelią priešpriešais atvažiuojančiam automobiliui turi duoti tas vairuotojas, kurio pusėje yra kliūtis. Taip atsakomybė už avarijos sukėlimą tenka abiem vairuotojams. Žinoma, skirtingi tik kaltinimai, nes „Audi“ vairuotojas buvo apsvaigęs“, – teigė J. Sykas.

Vairuotojai savo kaltės nepripažįsta, o „Božolė“ choro nariai, kurie buvo sužalo per avariją, iš „Audi“ vairuotojo siekia prisiteisti po kelis tūkstančius litų.

Plungės rajono apylinkės teismas šią bylą netrukus baigs narplioti ir paskelbs nuosprendį.