Muitinės kriminalinė tarnyba ir Generalinė prokuratūra baigė ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje V. Mačiulaitis ir dar keturi asmenys yra kaltinami dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad dar praėjusių metų pradžioje organizuota asmenų grupė, veikusi Lietuvoje, Nyderlanduose ir Rusijoje, turėdama tikslą narkotines medžiagas gabenti tranzitu iš Vakarų Europos į Rusiją, Nyderlanduose neteisėtai įgijo labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – virš 290 kg kanapių dervos.

Sulaikyto krovinio vertė – daugiau 3,5 mln. eurų.

Praėjusių metų pavasarį kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, Salaperaugio kaime, sustabdžius vieno Lietuvos piliečio vairuojamą vilkiką, puspriekabėje įrengtoje slėptuvėje buvo rasti 96 minėtos narkotinės medžiagos paketai.

Sulaikyti vilkiką MAN, gabenusį narkotikus, pareigūnai nusprendė dėl neįprastai keisto vairuotojo elgesio – sustabdytas patikrinimui vairuotojas negalėjo paaiškinti, kodėl tuščias važiuoja namo.

Surasti narkotines medžiagas pareigūnams pavyko tik panaudojus lazerinį atstumo matuoklį – paaiškėjo, kad priekinė vilkiko puspriekabės dalis yra atskirta sienelės imitacija, o čia įrengtoje slėptuvėje buvo sudėti 96 paketai. Tokias slėptuves naudoja ir cigarečių kontrabandininkai.

Patikrinus vairuotojo duomenis paaiškėjo, kad jis yra gerai žinomas Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams – vyras buvo įkliuvęs, kai vežė M. Taraškevičiaus ir V. Mačiulaičio, įtariama, suburtos grupuotės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2013-2014 m. buvo vežamos iš Baltarusijos per Latviją į Lietuvą.

Baudžiamojoje byloje pareikštas virš pusantro milijono litų ieškinys dėl valstybei padarytos turtinės žalos. 

Prabangą ir kazino lošti mėgęs V. Mačiulaitis maždaug prieš 15 metų yra dirbęs kriminalinėje policijoje operatyniu darbuotoju.

Neoficialiai užsimenama, kad M. Taraškevičius buvo atsakingas už apsaugą nuo kitų grupuočių. Tuo metu V. Mačiulaitis įvardijamas gaujos „smegenimis“ – jis spręsdavo, kada, iš kur ir kiek reikia vežti kontrabandos.

Kai šiai grupuotei Muitinės kriminalinė tarnyba sudavė smūgį, V. Mačiulaitis už grotų praleido apie pusę metų – nuo pat tyrimo pradžios Vincukas sutiko bendradarbiauti su tyrėjais ir atskleidė schemą, pagal kurią veikė grupuotė.

Dėl tokio bendradarbiavimo V. Mačiulaitis gali tikėtis švelnesnės bausmės, žinoma, jeigu savo pozicijos nepakeis teisme. Tiesa, dabar jo situacija yra labai komplikuota – dėl itin didelio kiekio hašišo kontrabandos organizavimo įkliuvusiam Vincukui gresia laisvės atėmimo iki 15 metų bausmė.

V. Mačiulaitis, matyt, tai suvokia, todėl kaltės nepripažįsta ir bet kokia kaina bando neigti, jog yra susijęs su hašišu. Tiesa, šaltinių teigimu, pareigūnams pavyko išsiaiškinti ir daugiau kontrabandos atvejų, su kuriais įtariamasis taip pat gali būti susijęs.

V. Mačiulaičio bičiulis M. Taraškevičius bandė įrodinėti, kad jis yra nesveikas ir negali stoti prieš teismą, tačiau pareigūnams pavyko įrodyti, jog kontrabanda įtariamas vyras yra sveikutėlis ir gali imituoti ligą.

M. Taraškevičiaus ir V Mačiulaičio, įtariama, vadovauta nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus.

Teigiama, kad ši gauja nė iš tolo neprilygo šiuo metu teisiamo Viliaus Karaliaus nusikalstamam susivienijimui.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 10 mln. Lt.