Daugybę kartų už įvairius Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus baustas kelių siaubūnas Viktoras Tijūnėlis iš Švenčionių rajono buvo sulaukęs ir vietos teisėjų malonės – nors nuolat įkliūna neblaivus ir skiriamų baudų nesumoka, teismo pirmininkas Rimvydas Petrauskas nutarė, kad pažeidėją galėtų išauklėti tik... piniginė bauda.

Su tokia teisėjo pozicija nesutiko Švenčionių policininkai – teisėjo R. Petrausko nutarimą, kuriuo V. Tijūnėlis buvo nubaustas tik 4,5 tūkst. Lt bauda, apskundė apeliacinės instancijos teismui.

Policiją palaikė ir Vilniaus apygardos teismas – skundą išnagrinėjęs teisėjas Algimantas Valantinas paskelbė, kad kelių chuliganui turi būti skirta ne tik bauda, bet ir konfiskuotas automobilis „BMW 525“.

Automobilis, prie kurio vairo įkliuvo V. Tijūnėlis, priklausė vienam vyrui – kai pareigūnai sustabdė BMW, jo savininkas sėdėjo šalia girtutėlio vairuotojo. V. Tijūnėliui buvo nustatytas 2,54 prom. girtumas.

Kaip nutarime konfiskuoti automobilį pažymėjo teismas, V. Tijūnėlis, negalvodamas apie gresiančias administracines nuobaudas ir galimas pavojingas savo neteisėto elgesio pasekmes, važiavo būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir neturėdamas teisės vairuoti transporto priemonę, todėl vien tik piniginės nuobaudos, neskiriant sankcijoje numatytos papildomosios nuobaudos, paskyrimas akivaizdžiai neatitiktų administracinei nuobaudai keliamų tikslų. 

„Skirdamas V. Tijūnėliui papildomą nuobaudą apygardos teismas atsižvelgia ir į tai, kad jis praeityje net 4 kartus buvo baustas už automobilio vairavimą esant neblaiviam, laikotarpiu 2012 m. kovo mėnesio iki 2014 m. rugpjūčio mėnesio už įvairių teisės pažeidimų padarymą buvo traukiamas administracinėn atsakomybėn net 12 kartų“, – nutartyje pabrėžė teisėjas A. Valantinas.

Pasak jo, V. Tijūnėlio elgesys, kai jis girtas sėda prie automobilio vairo, tik patvirtina išvadą, kad anksčiau pažeidėjui paskirtomis švelnesnėmis administracinėmis nuobaudomis įstatyme numatyti tikslai nebuvo pasiekti.

V. Tijūnėliui administracinio teisės pažeidimo protokolas buvo surašytas po įvykio spalio 13-ąją, kai apie 23.30 val., Augustavo seniūnijoje, Švenčionių rajone, jis buvo sulaikytas prie „BMW 525“ vairo.

Pasak policijos, V. Tijūnėlis nuolat daro administracinius teisės pažeidimus, nuo 2003 m. be kitų jo pažeidimų, užfiksuota 10 pažeidimų, kai šis asmuo vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus.

„Visais atvejais jam buvo paskirtos nuobaudos, bet jos jokio poveikio nedaro, piniginės baudos nemokamos“, – pabrėžė policija.

Pareigūnai taip pat nurodė, kad automobilio savininkas pažeidimo padarymo metu sėdėjo šalia V. Tijūnėlio.

„Jis perdavė vairuoti transporto priemonę neblaiviam, tokios teisės neturinčiam asmeniui, dėl ko buvo nubaustas“, – policijos teigimu, automobilio savininkas nesiėmė jokių reikiamų priemonių, kad jam priklausančiu turtu nebūtų pasinaudota administraciniam teisės pažeidimui padaryti. 

Tuo metu „BMW 525” savininkas teismui aiškino, kad leido V. Tijūnėliui vairuoti, nes nepastebėjo, jog šis yra neblaivus.

„Esu kaltas tik dėl to, kad dėl patirties stokos ir savo naivumo nepastebėjau, jog V. Tijūnėlis buvo neblaivus“, – vyras aiškino, kad tą vakarą susitiko su anksčiau nematytu vyru, kuris esą norėjo pirkti jo mašiną. Jis taip pat nurodė, kad šio susitikimo metu su pirkėju daug nekalbėjo, nes šis esą „rūkė ir mažai šnekėjo“.

„Norėdamas nusipirkti automobilį jis paprašė duoti pavažiuoti, išbandyti „BMW 525” – daviau, nes nemaniau, kad jis buvo neblaivus“, – teigė automobilio savininkas.

Tačiau tokie mašinos savininko žodžiai neįtikino teismo – prie vairo sulaikytam V. Tijūnėliui buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis (2,54 prom.). Anot teismo, sunkiai tikėtina, jog sėdėdamas šalia V. Tijūnėlio keleivio vietoje, automobilio savininkas ne tik kad nepastebėjo pažeidėjo girtumo, bet net neįtarė, jog pastarasis yra neblaivus. 

Pasak teismo, „BMW 525” savininkas nesiėmė visų būtinų priemonių, kad jam priklausantis turtas nebūtų panaudotas neteisėtiems veiksmams atlikti, todėl šis automobilis turi būti konfiskuotas valstybės naudai.