Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje „kelių gaidelio“ titulą pelnęs 28 metų vilnietis Saulius Barzdžiukas pripažintas kaltu dėl baisios avarijos, per kurią buvo sužalotas 85 metų Michailas Moldovancevas, kuris paliktas be pagalbos mirė – teismas nutarė, kad bausmės tikslai šioje byloje gali būti pasiekti tik paskiriant realią laisvės atėmimo bausmę.

Skelbdama nuosprendį teisėja Nijolė Žimkienė pabrėžė, kad po avarijos S. Barzdžiuko veiksmai pasižymėjo ypatingu cinizmu – jis ne tik savo aukai nesuteikė pagalbos, bet ir jį nutempė į garažą ir užrakino, o pats pasislėpė nuo teisingumo.

Anot teisėjos, nors S. Barzdžiukas formaliai pripažino kaltę, tačiau teisme atsisakė duoti parodymus, ignoravo nukentėjusiųjų prašymus paaiškinti įvykio aplinkybes. Tiesa, jis tik pripažino, kad prie garažų atliko posūkį „ralio stiliumi“, kai tuo metu į jo motinai priklausantį automobilį atsitrenkė pasivaikščioti išėjęs kaimynas.

Už prie antžeminės televizijos atsiradimo Lietuvoje prisidėjusio M. Moldovancevo pražudymą avarijoje net 10 kartų už įvairius Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus baustam ir avarijos metu net teisės vairuoti neturėjusiam S. Barzdžiukui teismas skyrė 4 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Ją nuteistasis turės atlikti pataisos namuose.

Be to, žuvusiojo žmonai, dukrai ir sūnui iš nuteistojo bei jo motinos, kuriai priklausė avariją sukėlęs automobilis BMW, teismas priteisė daugiau kaip 100 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Teismo paskelbtas nuosprendis kol kas negalutinis – nuteistasis, nukentėjusieji bei prokuratūra jį galės skųsti apeliacine tvarka. Ar šia teise pasinaudos, konvojaus pareigūnų iš teismo salės vedamas S. Barzdžiukas neatsakė. Tuo metu nukentėjusieji, kurie nuosprendį išklausė vienas kitam įsikibę į rankas, dabar nori tik ramybės, nors ir į pagrindinius klausimus apie avariją taip ir nesužinojo atsakymų.

„Mūsų manymu, nuosprendis yra teisingas, gaila, kad kaltinamasis neprisiėmė atsakomybės, mūsų neatsiprašė ir ėjo kaltės išvengimo keliu, – sakė avarijoje pražudyto M. Moldovancevo našlė, garsi Lietuvos choro dirigentė Rita Kraucevičiūtė. – Jo advokatas matomai patarė visai šeimai naudodtis teise tylėti, jis nebebendradarbiavo, tokiu būdu mus supriešino ir man atrodo, pasiekė atvirkštinio rezultato. Man atrodo, kad jeigu padarei nusikaltimą, turi jį suvokti, gailėtis, atsiprašyti tų, kuriems suteikei skausmą. Ir prisiimti atsakmybę. Čia pagrindiniai dalykai, kurie po to leidžia žmogui kažkaip sveikti, taisytis, o čia tai nebuvo padaryta. Man atrodo, tai šeimos ir jo didelės klaidos, jos labai liūdina. Mes jiems linkime suprasti, kad yra gyvenime kitas kelias susidūrus su tokia nelaime – bendrauti su artimaisiais ir panašiai.“

Nukentėjusioji pažymėjo, kad taip ir nežino, ko po avarijos į jos vyro namus atėjo S. Barzdžiukas – ji anksčiau sakė, jog neatmeta galimybės, kad avariją sukėlęs kaimynas norėjo jos sutuoktinį partempti namo ir išmesti pro balkoną, taip inscenizuojant nelaimingą atsikimą.

„Liko neatsakytų klausimų, nes nebuvo geranoruškumo iš jų pusės – tai tegul tie atrsakymai lieka pas juos, mes bandysime atgauti ramybę ir toliau gyventi“, – sakė R. Kraucevičiūtė.

Partrenkęs paliko be pagalbos: nutempė į garažą

Bylos duomenimis nustatyta, kad sausio 24-ąją, apie 12 val., neteisėtai vairuodamas savo motinai priklausantį automobilį „BMW 318”, prie savo namų Vilniuje, Birutės g., S. Barzdžiukas pažeidė Kelių eismo taisykles (KET) ir partrenkė prie garažų ėjusį ilgametį Lietuvos radijo ir televizijos centro darbuotoją, savo kaimyną M. Moldovancevą.

Sunkiai sužalotas vyras dar kurį laiką buvo gyvas, tačiau dėl greičio viršijimo vairuotojo pažymėjimą praradęs ir kelerius metus be jo vairuojantis S. Barzdžiukas nukentėjusįjį nutempė į šiam priklausantį garažą ir čia paliko likimo valiai, nors turėjo pareigą pasirūpinti nukentėjusiuoju, suteikiant pirmąją būtiną pagalbą. Tuo metu lauke buvo 12 laipsnių šalčio, oro temperatūra tik pagreitino mirtį.

„Partrenkto vyro kūnas buvo rastas po 5 val. garaže – bylos duomenimis nustatyta, kad kūną į čia atitempė eismo įvykio kaltininkas, avarija čia pat ir įvyko, jam išvažiuojant iš garažo“, – prokuroras Rimas Juodis sakė, kad S. Barzdžiukas taip bandė paslėpti M. Moldovancevą.

Jau mirusį M. Moldovancevą garaže aptiko artimieji – po avarijos pasislėpęs S. Barzdžiukas atsisakė pasakyti, kur dingo tuo metu dar gyvas buvęs kaimynas. Jeigu sunkiai sužalotam pėsčiajam laiku būtų suteikta medikų pagalba, galbūt jis būtų ir išgyvenęs.

Nuėjo į svetimus namus: ar norėjo lavoną išmesti pro balkoną?

Tačiau, sunku protu suvokti, S. Barzdžiukas iš nukentėjusiojo kišenės paėmė jo buto raktus ir nuėjo ne pagalbos ieškoti, o į M. Moldovancevo namus.

Nežinia, kas tuo metu dėjosi S. Barzdžiuko galvoje ir ką jis buvo sumąstęs, tačiau jo ketinimams kelią užkirto tuo metu namuose buvęs M. Moldovancevo sūnus Silvestras Moldovancevas.

„S. Barzdžiukas sakė, kad raktus rado duryse, todėl norėjo atiduoti, tačiau paskui jis gal pusvalandį buvo lauke ir rūkė – greičiausiai mąstė, ką toliau daryti, – pasakojo žuvusiojo našlė R. Kraucevičiūtė. – Po to jis išsikvietė mano sūnų pasikalbėti. Jis, manau, turėjo vilties derėtis, kad už kažkokį atlyginimą mano sūnus padės jam nuslėpti nusikaltimą. Bet aš nesuvokiu, kaip jis galėjo galvoti, kad sūnus dėl tėvo derėsis?“.

Moteris sakė, kad šio pokalbio metu S. Barzdžiukas sūnui prisipažino prie garažo partrenkęs jo tėvą, tačiau net nepaaiškino, kur jis po avarijos dingo.

„Kai sūnus tai išgirdo, jam buvo didžiulis šokas – jis iš karto ėmė skambinti į policiją, o tai pamatęs S. Barzdžiukas apsisuko ir dingo, sūnus dar bandė jį sustabdyti, prašė pasikalbėti“, – prisiminė našlė.

Ji neatmetė galimybės, kad kaimynas norėjo jos vyrą partempti namo ir inscenizuoajnt nelaimingą atsitikimą išmesti pro balkoną.

Pasislėpusį aptiko miške Anykščių rajone

Tuo metu S. Barzdžiukas ikiteisminio tyrimo metu teisinosi, kad po avarijos net du kartus į M. Moldovancevo namus ėjo tik dėl to, jog norėjo susitarti su artimaisiais bei „išsisukti“ nuo gresiančios atsakomybės.

Kaimyną partrenkęs S. Barzdžiukas buvo sulaikytas tik kitą dieną po tragiško eismo įvykio – policija jau buvo paskelbusi jo paiešką.

Sausio 25-ąją, apie 17.30 val., pareigūnai gavo pranešimą, kad S. Barzdžiukas jau su kitu automobiliu „Renault Laguna“ yra atvykęs į Anykščių rajoną, Viešintų seniūniją – Viešintėlių kaime palikęs mašiną vairuotojas pabėgo į mišką.

Pareigūnai į pagalbą pasitelkė tarnybinį šunį – jis nuo automobilio sekė vairuotojo pėdsakais, kol miške aptiko apgriuvusį pastatą. Jo palėpėje buvo aptiktas pasislėpęs S. Barzdžiukas.

„Pasislėpiau, nes buvau išsigandęs“, – teisinosi architekto sūnus.

Beje, M. Moldovancevo žūtis iš pradžių buvo tiriamas kaip nužudymas, tačiau vėliau buvo perkvalifikuotas tik kaip į eismo įvykį.