Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 33 metų buvęs Kelių policijos patrulis Jaroslavas Orlovskis buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo, siekiant neteisėtai gauti draudimo išmokas iš draudimo bendrovės.

Teisėja Virginija Liudvinavičienė konstatavo, kad nusikaltimo padarymo metu policijoje dirbęs J. Orlovskis su savo draugais veikė bendrininkų grupėje, buvo nusikalstamų veikų organizatorius ir vykdytojas.

„Jis šį planą sugalvojo, į jį įtraukė kitus asmenis, klastojo dokumentus, ir tvarkė visus reikalus, kai buvo inscenizuotas eismo įvykis“, - skelbdama nuosprendį pažymėjo teisėja.

Teismas nutarė J. Orlovskiui skirti 80 MGL (1040 litų) baudą, tačiau į bausmę buvo įskaitytas suėmimas (20 parų), todėl jam į valstybės biudžetą reikės sumokėti 40 MGL (5 200 Lt) baudą.

Nuteisti ir nusikaltimo vykdytojai – Artūras Ivanovskis, Anatolijus Magidas bei Pavelas Voleiša. Jiems teismas skyrė po 40 MGL (5 200 Lt) baudas, tačiau į bausmę buvo įskaitytas sulaikyme išbūtas laikas, todėl realiai jie turės sumokėti po 36 MGL (4 680 Lt) baudas. Dar vienas vyras buvo išteisintas.

Be to, teismas nutarė konfiskuoti automobilius, kuriais buvo inscenizuotas eismo įvykis.

Teismo paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jį galima skųsti apeliacine tvarka.

Bylos duomenimis nustatyta, kad bendrininkų grupėje veikę nuteistieji pasikėsino sukčiauti – siekė gauti draudimo išmoką už eismo įvykį. J. Orlovskis buvo nusipirkęs automobilius „Audi TT“ ir SAAB 93, juos norėjo brangiau parduoti, tačiau taip ir nesurado pirkėjų, todėl nutarė inscenizuoti eismo įvykį ir gauti draudimo išmokas.

Jeigu afera būtų pavykusi, už vieno automobilio apgadinimą draudikai būtų turėję sumokėti 10 331 Lt, o už kitą – 16 554 Lt. Transporto priemonės buvo registruotos J. Orlovskio bičiulių A. Ivanovskio ir A. Magido vardu.

Nustatyta, kad aferą vyrai planavo maždaug mėnesį, kol galop tyčia sukėlė eismo įvykį. Apie ją buvo pranešta pranešta ir bendruoju pagalbos telefonu.