Pėdsakai kelyje

Savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pavyko aptikti du žmones, kurie telefonu kalbėjosi su užsienio keliais Monblano kalno link važiuojančiu klebonu Viktoru Aukštakalniu. 

Priminsime, kad 56 metų kunigas rugpjūčio 24 dieną išvyko iš savo namų Betygaloje į poilsinę kelionę Prancūzijoje – ketino pasivaikščioti aukščiausio Europos kalno priekalnėse, bet iki šiol negrįžo. Rugpjūčio 29 dieną kalnų papėdėje rastas tik jo automobilis.

Sekant pradingusio kunigo pėdsakais, šykščios informacijos iš pradžių buvo aptikta Kaune ir Vokietijoje. Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, rugpjūčio 24-osios rytą iš Betygalos išvykęs klebonas tą pačią dieną apsirūpino maisto produktais viename Kauno prekybos centrų ir pasuko Lenkijos link. 

Atrodo, kad kaip ir daugelis keliautojų, Lenkiją kunigas pravažiavo beveik nesustodamas. Yra užfiksuota, kad rugpjūčio 25 dieną jis produktus pirko jau Vokietijoje. 

Rugpjūčio 26 dieną keliauninkas kirto Vokietijos-Šveicarijos sieną. Važiuojant Šveicarijos vakarine dalimi greičiau galima pasiekti Prancūzijos rytuose esantį kurortinį miestelį Lez Hušą. Jis įsikūręs netoli Šveicarijos ir Italijos pasienio. Būtent Lez Huše ir aptiktas paskutinis kunigo pėdsakas – automobilis "Opel Vivaro".

Pažadas Lenkijoje

Nuo Betygalos iki Lez Hušo – apie 2 100 kilometrų. Deja, šioje atkarpoje užfiksuoti dvasiškio pėdsakai vargu ar atskleis jo lemties vilkduobes. 

Šykšią informaciją gali papildyti dvi Raseinių rajono gyventojos: Šiluvoje esančių Jono Pauliaus II namų administratorė Onutė Šarakauskaitė ir Betygalos Maironio vidurinės mokyklos direktorės pavaduotoja Nijolė Lukoševičienė. Moterys savaitraščiui papasakojo apie savo paskutinius pokalbius su klebonu.

„Aš jam skambinau rugpjūčio 25 dieną. Buvo maždaug vidurdienis. Norėjau susitarti dėl Rugsėjo 1-osios šventės. Šiuo metu mūsų mokykloje atliekama vidaus renovacija, todėl planavome šventę surengti Betygalos bažnyčioje. Telefonu atsiliepęs V. Aukštakalnis patikino, kad bažnyčia bus parengta šventei. Dar pasakė, kad važiuoja Lenkijos keliais į Prancūziją, bet rugsėjo 1-ajai būtinai sugrįš ir dalyvaus mokslo metų pradžios iškilmėse“, – sakė N. Lukoševičienė.

Pokalbis tunelyje

Rugpjūčio 26-ąją, apie 9 valandą ryto, su Prancūzijos link keliaujančiu klebonu telefonu kalbėjusi O. Šarakauskaitė sakė, jog norėjo aptarti su artėjančiais Šiluvos atlaidais susijusius reikalus.
„Klebonas V. Aukštakalnis Šiluvos atlaidams visada atveždavo daržovių piligrimams. Norėjau paklausti, ar galės atvežti rudens gėrybių ir šiais metais. Jis pasakė, kad būtinai atveš, ir pridūrė, jog negali kalbėti, nes važiuoja Šveicarijoje tuneliu“, – pasakojo O. Šarakauskaitė.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, tai buvo paskutinis kunigo pokalbis telefonu – iki kelionės tikslo tebuvo likę apie šimtas kilometrų, todėl beveik neabejojama, kad įvykiai dramatiška linkme pasisuko ne ilgos kelionės metu, bet turbūt klebonui atsidūrus kalnuose. 

Po pokalbio su iš Šiluvos skambinusia O. Šarakauskaite į klebono telefoną skambinta dar keletą kartų, tačiau jis jau nebeatsiliepė, nors aparato baterija dar veikė apie pusę paros – telefonas išsijungė rugpjūčio 26-ąją prieš pat vidurnaktį.

Dar liko vilties

Ant Betygalos bažnyčios durų iki šiol kabo V. Aukštakalnio telefono numeris. Juo paskambinus pasigirsta nieko gero nežadanti autoatsakiklio frazė: „Šiuo metu su vartotoju nėra galimybės susisiekti.“ Toks atsakymas skamba jau kelios savaitės, ir tai mažina viltis, kad parapijoje populiarus ir mėgstamas dvasiškis kaip visada sugrįš ir parodys filmą apie tolimus kraštus.

„Dar jo laukiame. Jis visada pasidalindavo kelionės įspūdžiais su vaikais. Tai būdavo neužmirštamos valandos. Klebonas buvo iš tų žmonių, kuriems tikrai labai rūpėjo jaunosios kartos ateitis“, – sakė Maironio vidurinės mokyklos direktorės pavaduotoja. 

V. Aukštakalnio rodytus filmus apie keliones gerai prisimena Betygalos apylinkių bendruomenių nariai. „Tai būdavo turiningi pasakojimai ir filmuoti siužetai. Klebonas mėgo ekstremalius pojūčius, todėl ne tik kopė į kalnus, bet ir nardė, skraidė oro balionu“, – sakė Vosiliškio bendruomenės pirmininkas Feliksas Petrėtis

Panašių pasakojimų apie kleboną galima išgirsti daug kur: Betygalos seniūnijoje, mokykloje, parduotuvėje.

Įveikė ilgą kelią

Tyrimą atliekantys pareigūnai savaitraštį „Alio, Raseiniai“ iš karto perspėjo: galinčių paguosti žinių – nėra.

„Automobilis rastas prie kalnų kelto. Toje vietoje yra keturios trasos, kurios paskui susijungia į vieną. Prancūzijos pareigūnai dar nežino, ar klebonas į kalnus išėjo vienas, ar su grupe. Mes norėtume, kad į paieškas įsitrauktų vietos gelbėjimo komandos. Tačiau jos yra privačios, priklausomos nuo Prancūzijos jurisdikcijos, todėl, deja, atsiranda formalių kliūčių“, – sakė Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Ramūnas Sarapas.

Pasak Raseinių rajono policijos komisariato vadovo Kęstučio Užemecko, kai buvo paskelbta dvasiškio paieška, pasipylė nemažai klaidinančios informacijos, tačiau ją pavyko greitai atsijoti.
„Vyksta dalykiškas bendradarbiavimas su Prancūzijos žandarmerijos pareigūnais ir mes esame dėkingi jiems už pastangas“, – sakė K. Užemeckas.

Raseinių rajono policijos vadovui nerimą kelia tai, kad tuo metu, kai kunigas turėjo būti kalnuose, Monblano priekalnių teritorijoje buvo užfiksuoti nepalankūs orai, kurie tęsėsi iki rugsėjo 2 dienos.

Melsis Šiluvoje

Su tyrimą atliekančiais pareigūnais pastaruoju metu dažnai bendraujantis arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė, jog iki šiol nėra sulaukęs jokių reikšmingų žinių apie kolegą.

„Kiek žinau, Lietuvos pareigūnai dabar laukia informacijos iš Prancūzijos, kur atliekamas tyrimas. Jei būtų svarbių žinių, manau, būčiau sužinojęs“, – trečiadienio rytą sakė S. Tamkevičius. 

Dingusį kleboną arkivyskupas apibūdino kaip labai uolų ir parapijiečių mėgstamą dvasiškį.
S. Tamkevičius užsiminė, kad Šiluvoje vykstančiuose atlaiduose bus meldžiamasi ir už dingusį kleboną, nes trečiadienis atlaiduose – Kunigų diena.

Kunigas Viktoras Aukštakalnis (kairėje)    V. Judicko nuotr.