„Be jau įprastų, spontaniškų vagysčių, kai aukos pasirenkamos atsitiktinai, pastebėjus mažiau apsaugotas duris ar langus, vagys įsigudrina savo aukas stebėti ilgesnį laiką, įsidėmėti jų elgesio įpročius ir suplanuoti įsilaužimus su modernia technika, kurių metu dažniausiai ištuštinami visi namai“ - komentavo bendrovės "G4S Lietuva" Saugos sprendimų departamento vadovas Vidas Kšanas.

Nenorintiems po atostogų rasti savo namų suniokotų pagal kriminalinio trilerio scenarijų, "G4S Lietuva" atstovas patarė atidžiai pasirūpinti savo būsto apsauga. „Vagims visiškai nesvarbu, ar jūs kelioms dienoms išvykstate į sodą užmiestyje, ar keletui savaičių skrendate prie Viduržemio jūros. Kaip rodo statistika, didžioji dalis ilgapirščių nuosekliai planuoja nusikaltimą ir stebi pasirinktą objektą. Todėl, jei gyvenamasis būstas nėra saugomas saugos bendrovės, būtina savarankiškai imtis tam tikrų veiksmų“, - teigė V. Kšanas.

Anot "G4S Lietuva" ekspertų, yra nemažai apsaugos priemonių, galinčių užkirsti kelią ne tik spontaniškoms, bet ir puikiai apgalvotoms vagystėms. Ypač veiksmingi kompleksiniai sprendimai, kai taikomos kelios saugos priemonės.

Visų pirma, pasirūpinkite kokybiškais durų užraktais ir apsaugokite langus bei balkonų duris. Taip pat stenkitės palaikyti gerus santykius su kaimynais. „Duris būtina užrakinti visais užraktais, net jei išeinate trumpam ar esate namuose. Uždarykite langus, praverstų ir įsigyti specialias apsaugines žaliuzes ar mechaninę apsaugą langams bei stiklinėms balkono durims. Išvykdami ilgesniam laikui, susitarkite su patikimais kaimynais, kad jums nesant jie atkreiptų dėmesį į nepažįstamus asmenis prie jūsų namų.“ - ragino V. Kšanas.

Venkite dalintis asmenine informacija socialiniuose tinkluose. Net ir tinkamai suderinus saugumo nuostatas, ekspertai pataria nepamiršti, jog naujienos gali pasiekti ne tik draugus, bet ir vagis. „G4S Lietuva“ pastebi, kad tautiečiai populiariame „Facebook“ itin mėgsta publikuoti nuotraukas, o jose - matoma ir namų aplinka, vieta. Taip pat neretai viešinamas ir tikslus laikas, kada būsto šeimininkai bus išvykę. Saugos specialistai perspėja, kad tokiais veiksmais gyventojai suteikia vagims labai naudingos informacijos.

Nors ir trumpam laikui palikdami savo namus, nepamirškite įjungti signalizacijos. „Savo darbo praktikoje pastebėjome, kad nemažai vagysčių įvyksta dėl to, kad žmonės, net ir turėdami namuose įrengtą signalizaciją, išeidami į parduotuvę, į darbą ar išvažiuodami savaitgaliui, signalizacijos neįjungia. Patyrusiems vagišiams užtenka vos kelių minučių apšvarinti būstą“, – perspėjo V. Kšanas.

„G4S Lietuva“ atstovas patarė namuose apskirtai nelaikyti didelių grynųjų pinigų sumų, vertingų papuošalų ar itin brangių meno vertybių ir priminė, kad jei visgi nusprendėte turtą laikyti namų seife, būtina pasirūpinti tinkamu jo sumontavimu, niekam jokia forma neatskleisti jo užrakto kodo. Pasak V. Kšano, vagys sugeba ištempti ir labai sunkius seifus, todėl juos įtvirtinti reikia ypač patikimai: „Esame sulaikę du vagišius, kurie sugebėjo net 600 kg sveriantį nepritvirtintą seifą išmesti pro langą. Tokios istorijos rodo, kad vien seifo svoriu pasikliauti negalima.“

Seifo montavimo darbus, anot "G4S Lietuva" atstovo, būtina patikėti kompetentingiems specialistams - tik tuomet būsite garantuoti, jog jūsų seifas pritvirtintas kokybiškai. "Net ir baldiniai seifai turi būti priveržti prie sienos ar grindų. Seifą įrengus gilesnėje nišoje, jį ištraukti ar išlaužti bus dar sunkiau“, – sakė V. Kšanas. Taip pat "G4S Lietuva" atstovas pažymėjo, jog seifą reikia rakinti ne vien raktu, bet ir elektrine-motorine spyna arba raktu ir kodine spyna.