Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Inga Štuopienė ketvirtadienį išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje prokurorai S. Žukevičių kaltina ne tik dokumentų klastojimu bei jų panaudojimu, bet ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Nors savo kaltę „Regitroje“ dirbęs S. Žukevičius visiškai pripažino, tačiau išsigando viešumo – kartu su advokatu panoro, kad jam iškelta baudžiamoji byla dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams būtų nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. Priežastys dvi – byloje bus kalbama apie asmeninį šeimos gyvenimą, mat kaltinimai yra susiję su neteisėta pagalba savo giminaičiui, o antroji – bus pagarsinti duomenys apie sveikatos būklę.

Teisėjos tokie argumentai neįtikino – jeigu į juos būtų atsižvelgta, teismuose visos bylos būtų nagrinėjamos neviešai, o tai jau prieštarautų įstatymams.

„Baudžiamojo kodekso straipsniais, kuriais yra kaltinamas S. Žukevičius, niekaip negali būti pažeidžiamas privataus gyvenimo neliečiamumas“, – teisėja I. Štuopienė taip pat pažymėjo, kad nebūtina kalbėti apie kaltinamojo sveikatą, nes visi dokumentai yra byloje.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Vilma Vidugirienė pagarsino, kad savo tarnybine padėtimi pasinaudojęs S. Žukevičius padėjo pusbroliui Erikui Navickui neteisėtai perregistruoti du automobilius.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2010-aisiais E. Navickas kreipėsi į „Regitroje“ dirbantį savo pusbrolį, kurio paprašė padėti perregistruoti savo tuometei draugei priklausantį automobilį „Volkswagen Golf“ – transporto priemonė buvo užregistruota jo krikšto motinos vardu. Už ją E. Navickas ir pasirašė.

Be to, E. Navickas Vokietijoje buvo nusipirkęs automobilį „BMW X3”,kurį užregistravo Jungtinėje Karalystėje gyvenančio savo brolio vardu. Registruojant šį visureigį E. Navickas taip pat pasirašė už savo brolį.

Šiuo automobiliu keletą mėnesių naudojosi E. Navicko draugė, tačiau vėliau vyras jį nutarė parduoti, nes brangiai kainavo jo išlaikymas, be to, reikėjo lėšų jų įsigyto buto M. K. Čiurlionio g. įrengimui. Beje, šis butas iš pradžių buvo užrašytas E. Navickienės vardu, tačiau vėliau buvo perrašytas jo broliui – esą E. Navickas nutarė, kad „taip bus geriau“.

Visa tai įvyko prieš pat E. Navicko ir grupuotės, kuriai jis priklausė, sulaikymą – jie jau įtarė, kad Švedijoje gaujos reikalus tvarkęs vienas vadeivų Darius Bulašas gali būti sulaikytas. Šie įtarimai sustiprėjo, kai grupuotei nepavyko pravežti vieną paskutiniųjų narkotikų kontrabandos siuntų.

E. Navickienė pareigūnams prisipažino, kad tada buvo nutarta iš namų išnešti visus telefonus, korteles, pinigus pas E. Navicko krikšto motiną.

Grupuotės nariai neklydo – netrukus jie buvo sulaikyti.

„Regitroje“ dirbęs E. Navicko pusbrolis pripažino, kad atliko neteisėtus veiksmus, tačiau teisinosi, kad nežinojo, jog jo giminaitis yra susijęs su nusikalstamu pasauliu.

„Tai buvo giminystės ryšys, viską padariau be jokių išankstinių susitarimų, prisižadėjimų – Erikas atvažiavo ir paprašė perregistruoti, teta apie tai žinojo, – teisme aiškino S. Žukevičius. – Paprasčiausiai norėjau padėti tetai, ji jau amžiuje... Viskas įvyko be jokios naudos“.

Pasak prokurorės V. Vidugirienės, suklastotais dokumentais įregistruodamas transporto priemones valstybės registre S. Žukevičius suvokė, kad iškreipia informaciją apie tikruosius automobilių savininkus.

„Jis nusikalstamo susivienijimo nariams sudarė sąlygas legalizuoti iš nusikalstamos veikos – prekybos narkotikais gautus pinigus“, – pabrėžė ji.

Tiesa, prokurorės teigimu, nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu nebuvo nustatyta, kad už pagalbą pusbroliui S. Žukevičius būtų gavęs kokį nors atlygį. „Jis tai padarė nesigilindamas į situaciją“, – pažymėjo ji.

Už nusikaltimus, kurie S. Žukevičiui inkriminuojami, prokurorė siūlė kaltinamajam skirti 80 MGL dydžio (10 400 Lt) baudą.

Tuo metu S. Žukevičiaus advokatas Laimonas Judickas mano, kad „Regitroje“ dirbusio S. specialisto kai kurie atlikti veiksmai turėtų būti traktuojami kaip tarnybinis nusižengimas, todėl kaltę pripažinusiam kaltinamajam turėtų būti skirta švelnesnė, nei siūlė prokurorė, bausmė.

Teismas savo verdiktą paskelbs jau po savaitės. Už tai, kad sukurstė valstybės tarnautojui prilygintą savo pusbrolį, jau yra nuteistas ir neseniai Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime su ilgamete savo drauge Edita Novosiolova (dabar Navickiene) susituokęs E. Navickas.

Už tai jam Vilniaus miesto apylinkės teismas skyrė 60 parų arešto bausmę. Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme dar yra nagrinėjama baudžiamoji byla, kur E. Navickas teisiamas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų, kontrabandos, neteisėto praturtėjimo, sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir kitų nusikaltimų.

Baudžiamąją bylą sudaro net 67 tomai, į kaltinamųjų suolą sėdo net keturiolika asmenų – E. Navickas ir jo mylimoji E. Navickienė, D. Bulašas, Ramūnas Skrabulis, Gediminas Surdokas, Virginijus Gruodis, Ričardas Gruodis, Aleksandras Syčevojus, Sergejus Eltermansas, Linas Sakavičius, Renaldas Velička, Darius Dementavičius, Rimas Janulevičius ir Aidas Urbutis.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad nusikalstama grupuotė veikė Lietuvoje ir Švedijoje.

Bylos duomenimis, nusikalstamą susivienijimą įkūrė trys jau anksčiau teisti kaltinamieji. Jie savo veiklai jie pasirinko asmenis, kuriuos siejo nuolatiniai tarpusavio ryšiai, vaidmenų ir užduočių pasiskirstymas.

Nustatyta, kad grupuotė veikė nuo 2011-ųjų rugpjūčio iki 2012-ųjų kovo – per šį laikotarpį kaltinamieji kontrabanda iš Lietuvos į Švediją ir Daniją ne kartą gabeno bei pasikėsino gabenti labai didelius kiekius psichotropinių medžiagų.

Atliekant tyrimą iš neteisėtos apyvartos išimta per 90 kg metamfetamino miltelių.

Sulaikius grupuotės narius pareigūnai pas E. Navicką per kratą rado 433 tūkst. Lt. Dar kito nusikalstamo susivienijimo organizatorių namuose aptikta apie 65 tūkst. Lt įvairia valiuta.

Prokurorai yra pranešę, kad grupuotės nariai Lietuvoje per kitus asmenis atlikdami finansines operacijas bei sudarydami sandorius legalizavo dideles sumas nusikalstamu būdu įgytų pinigų ir didelės vertės turtą bei neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis.

Nuotraukų galerijoje – nusikalstamo susivienijimo bylos nagrinėjimas: