Vilniaus apygardos teismas penktadienį nutarė, kad nusikalstamo susivienijimo su V. Karaliumi sukūrimu ir vadovavimu kaltinamas S. Čebatorius nedelsiant turi būti paleistas į laisvę – jo tėvas į valstybės sąskaitą sumokėjo 50 tūkst. litų užstatą.

S. Čebatoriui vartai į laisvę atsivers jau penktadienio popietę, kai įkalinimo įstaigoje bus sutvarkyti visi su paleidimu susiję dokumentai. Tiesa, teismo nutartį prokurorai dar galės per tris dienas skųsti apeliacinės instancijos teismui, tačiau tai neužkerta kelio kaltinamojo paleidimui.

Paleisdama S. Čebatorių į laisvę teisėja Jurgita Mačionytė pabrėžė, kad S. Čebatorius už grotų yra praleidęs labai ilgą laiko tarpą – 3 metus 3 mėnesius, anksčiau yra neteistas, prieš suėmimą dirbo, yra saistomas socialiniais ryšiais.

„Tai mažina tikimybę, kad jis laisvėje gali daryti naujas nusikalstamas veikas“, - pažymėjo teisėja. Ji taip pat nutarė, kad S. Čebatorius niekur negalės išvykti, privalės visada atvykti į kontrabandos bylos nagrinėjimą bei negalės bendrauti su visais kaltinamaisiais, išskyrus su kartu teisiamu savo sūnumi.

Jeigu teismo nurodymų S. Čebatorius nesilaikys, jam bet kada gali būti pakeista kardomoji priemonė.

Tuo metu V. Karaliui Lukiškėse teks pasėdėti – teismas jo suėmimą pratęsė iki spalio 6 d.

„Įvertinus aplinkybes šiuo metu yra pagrindas manyti, kad į laisvę paleistas V. Karalius gali daryti naujas nusikalstamas veikas“, – teisėja pabrėžė, jog kontrabandos karaliumi tituluojamas kaltinamasis jau anksčiau yra teistas už analogiško pobūdžio nusikalstamas veikas.

Nusikalstamo susivienijimo bylą teismas ketina nagrinėti liepos 9-ąją.

A. Kamblevičius yra valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojo, šios partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojo Vytauto Kamblevičiaus sūnus.

DELFI primena, kad kartą jau teistas V. Karalius su S. Čebatoriumi yra kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavęs daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.