Valstybės tarnautoja susižavėjęs vyras siekė bet kokia kaina pelnyti moters palankumą, o kai pasijuto atstumtas, pareiškė, jog šiai reikia nukirsti galvą ir nuogą išmesti pro langą.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismui išnagrinėjus 54 metų V. Ukso baudžiamąją bylą dėl dabar jau buvusios Ginčų komisijos narės Jolantos B. sistemingo bauginimo, naudojant psichinę prievartą.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas nusprendė V. Uksui skirti pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Be to, nuteistajam teismas skyrė dvejų metų draudimą prisiartinti prie nukentėjusiosios Jolantos B., uždraudžiant bendrauti ir ieškoti ryšių su ja, bei lankytis visose vietose, kuriose ji bus.

Nuteistasis nukentėjusiajai taip pat privalės sumokėti 6 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą, nusprendė teisėja Virginija Liudvinavičienė.

Tiesa, teismo nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis jį galės apskųsti apeliacine tvarka.

Į Ginčų komisiją gėles nešė kas valandą – įstaiga atrodė kaip laidojimo rūmai

Bylos duomenimis, V. Uksas nuo 2011-ųjų sausio 7-osios iki 17-osios, siekdamas užmegzti su Jolanta B. artimus santykius, kiekvieną dieną iš kelių mobiliojo ryšio telefonų siuntė jai ne mažiau kaip po 20 trumpųjų žinučių, tuo pačiu ir grasinančio pobūdžio, skambino jai ne mažiau kaip po 15 kartų bei brovėsi į Jolantos B. darbovietę.

Neapsikentusi patirtos prievartos moteris buvo net priversta išeiti iš darbo – dėl nesibaigiančio terorizavimo ji negalėjo atlikti savo tiesioginių pareigų.

Moteris teisme pasakojo, kad su V. Uksu susipažino, kai šis atvykęs į Ginčų komisiją paprašė peržiūrėti jo neįgalumą. Būtent tada Jolanta B. vyrui „krito į akį“ – moters mobiliojo ryšio telefono numerį gavęs V. Uksas pakvietė ją į piceriją.

„Ten kartu išgėrėme kavos, labai kultūringai pakalbėjome, o kitą dieną prasidėjo gėlių nešiojimai – puokštes jis palikdavo darbe pas sekretorę“, – moteris teigė kad gėles V. Uksas nešė kas valandą, todėl Ginčų komisija atrodė kaip laidojimo rūmai.

Atsiklaupęs ant kelių kalbėjo apie meilę ir prašydavo pabučiuoti

Moters teigimu, V. Uksas ją taip pat kviesdavo vėl ir vėl apsilankyti picerijoje, tačiau ji nesutikdavo.

„Kuo jis daugiau išgerdavo, tuo daugiau man skambindavo, ateidavo į darbą, – teisme pasakojo Jolanta B. – Jo buvo prašoma, kad išeitų ir paliktų patalpas, tačiau jis tada ant kelių atsiklaupdavo, pradėdavo kalbėti apie meilę ir lįsdavo bučiuotis“.

Moters teigimu, supratęs, kad nepavyks pelnyti jos dėmesio, V. Uksas pradėjo grasinti ir siųsti grasinančias žinutes.

„Žinutes jis siuntė kitų asmenų vardu, net rašė, jog pateko į avariją ir reikalavo išeiti iš įstaigos“, – Jolanta B. sakė, kad į V. Uksą net kreipėsi jos advokatė, prašydama palikti ramybėje, tačiau šis grasino ir advokatei – esą ši neteks licencijos.

Nukentėjusioji taip pat prisiminė, kad kartą V. Uksas nupirko papuošalų rinkinį ir jį perdavė per bendradarbę.

„Jis tada pradėjo terorizuoti ir sakyti, jog tai buvo labai brangūs daiktai, reikalavo, kad asmeniškai ateičiau ir jam grąžinčiau šiuos daiktus“, – sakė moteris.

SMS žinutėse – apie karštus jausmus

Jos teigimu, galop V. Uksas atsiuntė grasinančią žinutę, kad jai reikia nukirsti galvą ir nuogą išmesti pro langą.

„Kartą jis paskambino ir pasakė, kad nusipirko antikvarinį daiktą, Pirmojo pasaulinio karo kardą bei dabar galvoja kaip jį čia panaudojus“, – Jolanta B. teigė, kad V. Uksas taip pat grasino susidoroti su jos šeima.

Nors V. Uksas teisme neigė savo kaltę, tačiau jo kaltę patvirtino siųstos SMS žinutės.

„Jei ieškosim laimės po vieną – nerasim, tai tas pats, kas stovėt ant bedugnės krašto ir žiūrėt į dugną, jei ieškosim kartu, suprasim, kad gyvenimas būna ne baltas ar juodas, bet įdomus ir nepakartojamas“, – rašė V. Uksas.

„Laukiu skambučio iki 20 val., jei netiko ar nepatiko papuošalai, prašau rytoj 12 val. atnešti į kavinę, nes dar turiu dukrą, stebiuosi, kad tapai sau priešu arba nežinai, kaip skaudu pralaimėt ir tapt priešu“, – kitoje žinutėje rašė vyras.

„Nesitikėjau, kad tapsi sau priešu. Klaidas daryt ir vartot druską gyvenime reikia saikingai“;„Jolanta, žmogų rast lengviau nei adatą šieno kupetoj“, – V. Ukso rašytomis žinutėmis rėmėsi teismas.

Pasak teismo, žinučių turinys patvirtina, kad V. Uksas siekdamas užmegzti su Jolanta B. artimus santykius, rašė dviprasmiškas žinutes, siuntė iš kelių telefono numerių, o žinučių turinys vertintinas kaip siekis kelti nukentėjusiajai baimę, nerimą.

Įsimylėjėlis: norėjau jai pakelti smunkančią nuotaiką

Kad Jolanta B. išgyveno tikrą košmarą, teisme pripažino ir jos bendradarbės.

Tuo metu V. Uksas kategoriškai neigė jam pareikštus kaltinimus ir aiškino, kad niekada moters neterorizavo bei nepersekiojo.

„Jolanta yra depresija serganti asmenybė – jai rašiau žinutes norėdamas pakelti žmogui akivaizdžiai smunkančią nuotaiką, tačiau ne dėl to, kad ją įbauginti, – sakė V. Uksas. – Jokių realių jos gyvybei gresiančių veiksmų nesiėmiau nei pats asmeniškai, nei per kitus asmenis“.

Vyras taip pat pažymėjo, kad negalima teigti, kad grasinimai nukirsti galvą ar išmesti pro langą buvo realūs. „Jeigu galvos nenukirtau, tai nėra grasinimas“, – sakė jis.