Iki šiol Lietuvos kontrabandos karaliumi buvo vadinamas buvęs policininkas Vilius Karalius (teisėjų paleistas į laisvę, bet paskui pareigūnų vėl įkištas už grotų ir iki šiol ten esantis). Tačiau demaskavus M. Taraškevičiaus gaują paaiškėjo, kad V. Karaliaus grupuotė, palyginus, buvo smulkmė.

Šią gaują maždaug porą metų sekę muitinės ir policijos kriminalistai nuolat sulaikydavo jų krovinius, tačiau stengdavosi pavaizduoti, jog sulaikymai atsitiktiniai (sprendžiant pagal telefoninius pokalbius, tuo tikėjo ir kontrabandos organizatoriai). Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 10 mln. Litų.

Lapkritį buvo sulaikyti 25 asmenys, 20 iš jų teismas leido suimti maksimaliems 3 mėnesių terminams. Po kelių dienų buvo suimta dar pora įtariamųjų. Pareigūnai pabrėžia, kad šiame etape buvo sulaikomi ir suimami tik svarbiausieji gaujos nariai. Artimiausiu metu dešimtimis bus sulaikomi jų parankiniai – krovikai, vairuotojai ir pan.

Įtarimai jau pareikšti pagal daugybę Baudžiamojo kodekso straipsnių: kontrabanda, neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamos prekėmis, vagyste, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimu arba realizavimu, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotikų kiekiu, nusikalstamu būdu įgyto turto ar pinigų legalizavimu.

Šioje byloje planuojama įtarimus pateikti ir gaujai talkinusiems muitinės bei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnams.

Vienu pagrindinių įtariamųjų – grupuotės vadeiva – įvardijamas vilnietis Marijanas Taraškevičius. Jis jau daug metų žinomas policijai. Sulaikant jį antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojams M. Taraškevičius buvo ištrauktas iš visureigio. Jo rankinėje aptikta maždaug ketvirtis milijono litų eurais ir litais. Kadangi įtariamasis neįvardijo, kam ketino panaudoti tuos pinigus, pareigūnai juokavo, kad tai jo kišenpinigiai.

Anksčiau M. Taraškevičius buvo įvardijamas, kaip su „dambrauskinių“ (gaujos lyderis Jonas Dambrauskas dabar kalinamas įtariant advokato Sergejaus Novikovo nužudymu) gauja susijęs žmogus. Ne kartą už vagystes, narkotinių medžiagų platinimą bei kitus nusikaltimus teistas vyras itin išgarsėjo, kai 2003-iųjų gruodį Vilniuje buvo pasikėsinta jį susprogdinti: apie 11 val. Kalvarijų gatvėje sprogus užtaisui, kuris buvo pritvirtintas prie 2000 metų laidos "Mitsubishi Pajero" dugno, jis buvo sužalotas. Tuomet jam buvo 27 metai. Po sprogimo, kuris asfalte paliko gilią duobę, visureigis buvo sugadintas nepataisomai. Tuo tarpu vairuotojas nukentėjo nesunkiai.

Nepraėjus nė metams M. Taraškevičius vėl atkreipė į save policijos ir žiniasklaidos dėmesį. 2004-ųjų spalį Vilniuje buvo sučiupti keturi atvykėliai iš Rytų, kurie lietuviams pardavė kilogramą heroino. Tąsyk buvo sulaikyti 3 kazachai, čečėnas ir vienas vilnietis. Netrukus buvo sulaikytas ir M. Taraškevičius, kuris, kaip įtarta. buvo užsakęs tą heroino partiją.