Dideliais turtais Kauno apylinkėse garsėjantis S. Bukauskas prabangą mėgo ir anksčiau, kai pataisos namuose atliko bausmę už nužudymą – pareigūnai turi žinių, kad kaliniui niekada nieko netrūko ir jis į kalėjimo duoną, skystą sriubą ar liesą mėsgalį nė nežiūrėdavo.

10 metų laisvės atėmimo bausme už nužudymą nuteistas S. Bukauskas pataisos namuose neužsibuvo – 2004-aisiais Alytaus rajono apylinkės teismas nusprendė žudiką paleisti į laisvę anksčiau laiko, nors jis buvo neatlikęs 3 metų 8 mėnesių ir 20 dienų bausmės. Tai jau buvo antras kartas, kai garsiam kaliniui teismas suteikė malonę – anksčiau „šansą“ jam buvo suteikęs ir Kaišiadorių rajono apylinkės teismas.

Į laisvę anksčiau laiko ištrūkęs S. Bukauskas sugebėjo sukurti ir užvaldyti narkotikų gabenimo imperiją, prieš kurią, atrodo, buvo užsimerkęs ne vienas pareigūnas. Už tai jam dabar gresia net įkalinimas iki gyvos galvos.

Praėjusių metų spalį po pusę metų trukusio bendro Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV), Kauno apygardos prokuratūros bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos tyrimo buvo sulaikyta net 16 asmenų, priklausiusių ginkluotam nusikalstamam susivienijimui, vykdžiusiam stambaus masto narkotikų kontrabandą.

Beveik pusė grupuotės narių buvo moterys. Kai kurie gaujos nariai sutiko bendradarbiauti pareigūnams ir atskleidė schemą, kurią, pasak jų, buvo sukūręs būtent S. Bukauskas. Tiesa, jis savo kaltę neigia ir tikina, jog yra apkalbamas.

Kratų metu rado ne tik narkotikų, bet ir sprogmenų

Bylos duomenimis, S. Bukausko organizuota grupuotė iš Europos Sąjungos valstybių (dažniausiai Ispanijos) į Rusiją per Lietuvą gabeno labai didelius kiekius narkotinių medžiagų.

Pirmieji S. Bukausko vadovaujamos grupuotės nariai įkliuvo praėjusių metų gegužę – pasienyje buvo sulaikytas automobilis, kuriame įrengtoje slėptuvėje buvo rasta 80 kg hašišo. Tyrimą pradėję pareigūnai ėmė stebėti S. Bukauską ir jo aplinkos žmones, o po kelių mėnesių pasienyje sulaikė dar vieną krovinį – 100 kg hašišo.

Tik surinkę pakankamai informacijos apie grupuotės narius pareigūnai nusprendė smogti narkotikų dileriams ir jų vadeivai – buvo surengta itin slapta operacija, kurios metu įkliuvo 16 asmenų.

Per kratas pareigūnai rado labai didelį narkotinių medžiagų kiekį – virš 300 kg hašišo. Jo ir anksčiau surastų narkotikų mažmeninė vertė juodojoje rinkoje siekia net 9 mln. Lt. Taip pat rasta daugiau kaip 3 tūkst. psichotropinių tablečių.

Narkotinių medžiagų kontrabandininkai buvo ginkluoti – kratų metu aptiktas labai didelis kiekis sprogmenų, šaudmenų, ginklų.

Gaujos vadeivai ir jo bendrams talkino du policininkai

Prabilti sutikę grupuotės nariai neslėpė, kad narkotinės medžiagos buvo gabenamos iš Ispanijos specialiai įsigytuose automobiliuose, kuriuose įrengtų slėptuvių nepastebėdavo net akyla pasieniečio akis. Be to, įtariama, kad kontrabandiniai kroviniai buvo padengti specialiais skysčiais ar medžiagomis, todėl narkotinių medžiagų neužuosdavo net specialiai narkotikams atpažinti dresuoti pareigūnų šunys.

Į Lietuvą atvežami narkotikai buvo išgabenami į Rusiją. Neabejojama, kad grupuotė turėjo „stogą“, tiesa, nenustatyta, kad jiems būtų talkinę pasienio ar muitinės pareigūnai.

Vis dėlto, DELFI žiniomis, buvo nustatyti du Kauno apskrities VPK Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai, kurie galėjo S. Bukauskui ir jo vadovaujamos grupuotės nariams talkinti padedant išvengti atsakomybės dėl įvykusių eismo įvykių arba grubių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų – gaujos nariai Kaune jautėsi nebaudžiami.

Šiems pareigūnams yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo, jų byla jau artimiausiu metu turėtų iškeliauti į teismą.

Pinigus investavo į nekilnojamąjį turtą ir automobilius

Iš narkotikų kontrabandos gyvenęs S. Bukauskas sau nieko negailėjo – iki suėmimo su šeima gyveno naujai pastatytame ir labai prabangiai įrengtame gyvenamajame name. Jis taip pat važinėjo 300 tūkst. Lt vertės automobiliu „BMW X6“, kurį buvo užregistravęs giminaičio vardu.

S. Bukausko giminaitis, beje, kaip ir jo šeimos nariai, niekur nedirba ir yra registruoti Darbo biržoje, tačiau Kauno apygardos teismo teisėjas Egidijus Jonas Grigaravičius nusprendė prabangų „BMW X6“ grąžinti tik iš bedarbio pašalpų gyvenančiam vyrui – esą reikia įrodyti, kad transporto priemonė yra gaujos vadeivos.

Su skurdu neteko susidurti ir jo šeimos nariams: niekur nedirbantis S. Bukausko sūnus turi du žemės sklypus Kauno bei Raseinių rajone, o studijuojanti dukra – trijų kambarių butą Kaune. Ji bei S. Bukausko žmona taip pat važinėja prabangiais – „Mercedes“ bei „BMW X“ markės automobiliais.

Viso S. Bukausko oficialiai valdomo turto vertė viršija kelis milijonus litų.

Linksmybės už grotų

Spalį teismo sprendimu suimtas S. Bukauskas iki šiol laikomas Kauno tardymo izoliatoriuje. Nors įtariamasis neigia jam mestus įtarimus, tačiau teisėjai mano, kad tyrimo duomenys leidžia daryti pagrįstą išvadą, jog S. Bukauskas galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

Be to, pareigūnai baiminasi, kad į laisvę paleistas S. Bukauskas gali pasislėpti – jis turi stiprių ryšių ne tik Rusijoje, bet ir Europos Sąjungos valstybėse.

Tačiau, kaip aiškėja, net ir už grotų vyras neliūdi – pareigūnai jį Kauno tardymo izoliatoriaus kameroje aptiko neblaivų. Laikinai įkalinimo įstaigai vadovaujantis Arvydas Venclovas DELFI sakė, kad įtariamasis apsvaigo nuo pasigaminto raugo.

„Pareigūnai stengiasi tikrinti visus kalinius, tačiau ne visada pavyksta“, – pripažino jis.

Už vidaus tvarkos pažeidimą S. Bukauskui buvo skirta drausminė nuobauda.