„Neprisipažįstu, nes nusikaltimo nepadariau“, – teisėjos Jūratės Damanskienės paklaustas apie jam pateiktus kaltinimus teisme pareiškė šiuo metu suimtas 31 metų A. Barasa. Anksčiau du kartus teistą vyrą teisme gina Kauno mero posto siekusi advokatė Aušra Ručienė.

Už grotų šiuo metu yra laikomi ir jo bendrai – Saulius Jankūnas, Nikolajus Glotka, Aleksandras Bespalovas bei Remigijus Byčius.

Su pareigūnais sutikęs bendradarbiaujantsi Saulius Navickas teismo laukia laisvėje – jį posėdžio metu saugojo kaukėtas apsaugininkas.

Kaltinimus prokuratūra yra pateikusi ir Leonidui Epelbaumui, Arturui Skurkai, Jevgenijui Malimenkovui ir Erikui Griškevičiui. Jie dalyvavo realizuojant iš kolekcininko namų pavogtus daiktus.

Vertingą kolekciją pagrobusius asmenis Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė praėjus pusantrų metų po nusikaltimo. Teisme dalis kaltinamųjų pareiškė, kad pripažįsta savo kaltę, tačiau apiplėšimo organizavimu kaltinami asmenys ją neigia ir tikina, jog neveikė kaip bendrininkai.

„Sauliau, sakyk tik tiesą“, – dar prieš prasidedant posėdžiui laisvėje esantį S. Navicką ragino už grotų sėdintis vienas suimtųjų.

Kaltinamieji net nereagavo į teismo salėje sėdinčius nukentėjusiuosius – meninėmis vertybėmis ir atikvariniais dirbiniais prekiaujančios įmonės „Atradimai“ savininką A. Balyką, jo žmoną ir du vaikus.

Kaip paskelbė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gintaras Jasaitis, kolekcininką kaltinamiesiems pavyko apiplėšti tik per penktąjį bandymą – prieš tai jie net keturis vakarus apsimetę policininkais laukė, kol grįš A. Balyko sūnus Orlandas.

Pasak prokuroro, kaltinamieji įsigijo policijos pareigūno uniformą, radijo stoteles, kaukes, mikroautobusą, šaunamuosius ginklus ir kt. nusikaltimo padarymui būtinas priemones.

Organizuotos grupės nariai pasidalino vaidmenimis: vieni turėjo apsimesti policijos pareigūnu, kiti stebėti aplinką ir informuoti bendrus.

2008-ųjų spalio 10-osios naktį, apie 00.30 val., kai A. Balykas buvo išvykęs į Paryžių, penki kaltinamieji vėl ėmėsi darbo. Teigiama, kad S. Jankūnas radijo ryšiu pranešė S. Navickui, kad link namų jau važiuoja kolekcininko sūnus. Kai jis važiavo por mišką Antakalnyje, policininku apsimetęs S. Navickas sustabdė O. Balyko vairuojamą automobilį.

Nieko neįtaręs vaikinas sustojo, tačiau iš karto buvo sumuštas, jam buvo uždėti antrankiai.

Pasak prokuroro, vaikinas buvo kankinamas – jam buvo sukiojami pirštai, be to, nusikaltėliai savo pirštais spaudė jo akis, apipylė benzinu ir grasino padegti, jeigu šis neišduos namų kodo ir nepasakys, į kur yra nukreiptos vaizdo kameros. Kur yra laikomos vertingos ikonos, nusikaltėliai neklausė – ši informacija jiems jau buvo žinoma.

Kankinamas jaunuolis pakluso nusikaltėlių reikalavimams – pasakė, kaip patekti į S. Kairio gatvėje esančius namus. Tada jį plėšikai užarė į automobilio bagažinę, o vėliau nuvežė į namus.

Nustatyta, kad nusikaltėliai apie 2.30 val. įsibrovė į kolekcininko namus, sumušė ir surišo čia miegojusią kolekcininko žmoną ir sūnų. Vėliau prie jų buvo atvestas ir bagažinėje uždarytas Orlandas.

Iš kolekcininko namų buvo pagrobta itin vertinga 272 ikonų kolekcija ir kiti vertingi antikvariniai daiktai. Jų vertė – 9 mln. 938 tūkst. Lt. Be to, nusikaltėliai pagrobė ir šaunamąjį ginklą.

Tą pačią naktį jie sunaikino įkalčius – padegė O. Balyko automobilį. Tik paryčiais Balykams pavyko išsilaisvinti – apie apiplėšimą jie pranešė policijai.

Pagrobtus daiktus nusikaltėliai bandė realizuoti per savo pažįstamus ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje. Pavyzdžiui, daugiau kaip 800 tūkst. Lt įvertintus daiktus vienas kaltinamųjų pardavė vos už 52 tūkst. Lt

Ikiteisminio tyrimo metu atlikus kratas kaltinamųjų namuose pareigūnams pavyko rasti dalį pagrobtų meno vertybių Lietuvoje ir užsienyje. Dalis jų buvo gerai paslėptos, kita dalis – jau parduotos.

„Manau, kad tai nebuvo paprastas apiplėšimas, tai buvo užsakymas – nusikaltėliai pagrobė būtent ikonų kolekciją, kuri turi didelę kultūrinę vertę, yra dalyvavusi įvairiose tarptautinėse parodose“, – yra sakęs nuo nusikaltėlių nukentėjęs kolekcininkas A. Balyka.