Kalbinti specialistai sutartinai pripažino, kad vasarą kurorte tikrai galėtų būti įsteigtas radinių biuras, tačiau kol kas niekas šios paslaugos teikti nesiryžta.

"Pas mus lyg ir įsikūręs toks biuras, tik kad paslauga nemokama, - šyptelėjo Palangos turizmo ir informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė. - Mūsų centras yra punktas, kuriame renkasi daug žmonių. Todėl pamestus daiktus radę poilsiautojai dažnai ateina pas mus - jie viliasi, kad čia gali užsukti ir radinių šeimininkai."

Dažniausi radiniai - įvairūs dokumentai bei raktai. Šią savaitę vienas poilsiautojas atnešė kažkieno pamestus mašinos registravimo dokumentus. Centro darbuotojai tuojau pat kreipėsi į policiją ir dokumentų šeimininkas netrukus buvo surastas. Anot E.Smilingienės, išaiškėja beveik visų pas juos atkeliaujančių radinių savininkai.

Palangos turizmo ir informacijos centro vadybininkė prisiminė ir vieną kuriozišką atvejį. Į centrą užsuko italas ir paliko auskarus. Pasakė, kad jie skirti Justinai. "Mes pagalvojome, kad jis netiksliai ištarė mūsų darbuotojos Kristinos vardą. Pamanėme, kad auskarus vyras jai paliko už surastą gyvenimo vietą. Centro darbuotoja pasimatavo papuošalus - jie buvo labai gražūs ir jai tiko. Tačiau vėliau užsuko mergina ir paklausė, ar niekas jai čia nepaliko auskarų. Pasiteiravome jos vardo - pasirodo Justina. Tada viską supratome", - juokėsi E.Smilingienė.

Įvairius daiktus išsiblaškę poilsiautojai dažnai pameta ir paplūdimy. "Tai jau kasdienybė, - teigė Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas. - Prašo, kad per garsiakalbį paskelbtume, jog dingo megztinis. Klausiame, kurioje vietoje? Atsako, kad kažkur paplūdimy."

Anot pašnekovo, per garsiakalbį neįmanoma paskelbti apie visus dingusius daiktus. Kartą viena poilsiautoja susizgribo, kad pametė savo batelį. Ji tikino, kad batai buvo brangūs, kainavo... šešiasdešimt litų.

Poilsiautojai paplūdimiuose dažnai randa pamestus raktus ir atneša juos gelbėtojams. Vienų raktų šeimininkai atsiranda, kiti radiniai taip ir lieka pas gelbėtojus.

Atsipalaidavę atostogautojai savo daiktus neretai pamiršta ir viešbučiuose. Dažniausia tai būna drabužiai. Vieno Palangoje įsikūrusio poilsio ir reabilitacijos centro direktorius Vincas Nesteckis pasakojo, kad spintose neretai randa klientų paliktų rūbų.

"Tačiau dar dažniau daiktai paliekami ne viešbučiuose, o pirtelėse. Žmonės išgeria ir pamiršta", - juokavo V.Nesteckis.

Pagal šio poilsio centro taisykles, palikti daiktai laikomi mėnesį. Paprastai per tą laiką jų šeimininkai atsiranda. Pasak direktoriaus, juos rasti nesunku, nes kiekvienas klientas palieka savo duomenis. Tačiau ne visi grįžta pasiimti pamirštų daiktų. "Nevertingų daiktų, pavyzdžiui, kelnaičių, tikrai negrįžta pasiimti. Paprašo, kad išmestume", - sakė V.Nesteckis.

Palangos policijos komisariato viršininko pavaduotojas Ramutis Stankevičius pusiau juokais, pusiau rimtai pasakojo, kad Lietuvoje dar neišmirė geri žmonės, kurie atradę svetimą daiktą jį ne pasiima, o bando surasti šeimininką. Neseniai į policiją žmogus atnešė piniginę, kurioje buvo pinigų ir banko kortelė. Ji buvo palikta kurorto centre ant suolelio. Savininkas buvo surastas pagal banko kortelės duomenis.

Kartą į policiją kreipėsi vienas užsienietis, kuris paliko vaizdo kamerą ir vylėsi, kad ją dar pavyks rasti. Deja, kamerą spėjo nugvelbti vagišiai.

Keisčiausias radinys, anot policijos pareigūno, buvo radijas. Policijos komisariato kabinete savo šeimininko jis laukė visus metus, tačiau savininkas taip ir neatsirado. "Kur dabar šis radijo aparatas? Išmečiau, kur aš jį dėsiu?" - šyptelėjo R.Stankevičius. Anot jo, dažniausia į policiją atnešami įvairūs rasti dokumentai. Rasti jų savininkus nebūna sunku.