Baudžiamosios bylos nagrinėjimas gali užsitęsti iki metų, nes pirmajame posėdyje buvo skaitomas Generalinės prokuratūros surašytas kaltinamasis aktas. Iki pietų valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Justas Laucius tebuvo perskaitęs tik ketvirtadalį medžiagos. Tačiau jau dabar aišku, kad vienos didžiausių bylų nagrinėjimas bus atidėtas iki vasario mėnesio – prokuratūros paprašyta papildyti bylos medžiagą.

Teismas nagrinėja bylą dėl 4 metus, nuo 1998 m. iki 2002 m., darytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų nuosavybei, ekonomikai, visuomenės saugumui ir teisingumui. V.Karalius su bendrais kaltinami susibūrę nusikalstamą susivienijimą ir organizavę stambią kontrabandą.

Prokuroro surašytame kaltinamajame akte nurodyta, jog nuo 1998 m. spalio vienam nusikalstamo susivienijimo nariui veikiant kartu su Alytaus kelių policijos pareigūnais buvo sukčiauta ir panaudojus klastotus dokumentus apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuometinė vertė – 1,2 mln. litų) atlygį užvaldytas beveik 2,8 mln. litų vertės valstybės įmonės „Dzūkijos šilas" saugotas sulaikytas kontrabanda gabentų cigarečių krovinys.

Pasak prokurorų, cigarečių kontrabanda vertęsis nusikalstamas susivienijimas veikė Lietuvoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Gauja buvo sukūrusi ir išplėtojusi kontrabandos gabenimo per valstybės sieną metodus, organizavo netikrų krovinio dokumentų gamybą, užmezgė cigarečių kontrabandos gabenimui reikalingus ryšius su cigarečių kontrabandos organizavimu užsiimančiais asmenimis Vakarų Europos ir kitose užsienio šalyse.

Teisiamieji buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą. Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudotais lengvaisiais automobiliais.

Gauja turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose. Siekdami daryti įtaką Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) veiklai, nusikalstamo susivienijimo nariai ėmėsi priemonių, kad 2002 m. viešuose konkursuose į paskelbtas MKT regioninių skyrių vadovų pareigybes laimėtų su kontrabandos organizatoriais ryšius palaikę asmenys, ir tik Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams laiku perdavus turimą informaciją, šių nusikalstamo susivienijimo narių proteguojami asmenys minimų konkursų nelaimėjo.

Be to, VSD ir MKT 2002 m. pradžioje pradėjus sulaikinėti kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnu, o siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie Valstybės saugumo departamento pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikinėjo tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus.

Už pareigūno vardo diskreditavimą iš tarnybos jis buvo atleistas dar 2003 m. birželį.

Manoma, kad gauja gabeno kontrabandinių cigarečių daugiau kaip už šešis milijonus litų. Prokuratūra teisiamiesiems pareiškė civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekia 4 mln. litų. V.Karalius ir kai kurie šiai gaujai priklausę asmenys yra nuteisti ir kitose bylose, kurias Generalinė prokuratūra buvo perdavusi nagrinėti prieš kelerius metus. Viena jų – Lazdijų, Panevėžio ir Biržų teisėjų byla. Beje, V.Karalius yra vedęs buvusio Lazdijų teismo pirmininko dukrą.