Direktorius aiškinasi, kodėl buvo atleistas

„Sunkus laikas ateina mūsų komandai, ir nėra ko vynioti į vatą – tam yra ir objektyvių, ir, žinoma, subjektyvių priežasčių“, – socialiniame tinkle parašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kai šeštadienį namuose „Neptūnas“ pralaimėjo Utenos „Juventus“ komandai.

Uostamiesčio klubas turėjo verstis be trijų legionierių. Praėjusią savaitę Klaipėdos ekipą paliko ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos marškinėlius apsivilko amerikietis Jimmy Baronas. Jis pasinaudojo sutartyje numatyta išpirkos galimybe sulaukęs dosnesnio vilniečių pasiūlymo.
Man skaudu, kad ant komandos pilstoma visokia putra, kurios mes patys kartais nelabai suprantame. Apskritai tokie dalykai neturėjo išeiti į išorę, kol neturėjome tvirto sprendimo. O dabar prasidėjo paskalos – kaip reikės dirbti toliau?
Edmondas Dargis, „Neptūno“ valdybos narys
Po kelių dienų paaiškėjo, kad su „Neptūnu“ priversti atsisveikinti legionieriai Omari Johnsonas ir Larry Drew. Teigiama, kad jie atleisti, nes grubiai pažeidė klubo vidaus taisykles. Tačiau kokios košės prisivirė krepšininkai, iki šiol nebuvo detalizuota.

„Kiekvienas klubas turi savo vidaus taisykles, kurias žaidėjai pasirašo. Jie yra profesionalai, todėl turi taip ir elgtis. Pažeidimas buvo grubus, todėl ir treneris, ir administracija, ir valdyba kolegialiai nusprendė, kad tie žaidėjai iš komandos turi būti pašalinti. Išlygos niekam netaikomos. Kokį pažeidimą jie padarė, nedetalizuojame, nes nenorime pakenkti tolesnei jų karjerai“, – dėstė laikinai „Neptūno“ klubo vadovo pareigas einantis Algimantas Ercius.

Jam šios pareigos buvo patikėtos šeštadienio vakarą, kai klubo oficialioje interneto svetainėje paskelbtas savininkų sprendimas nuo ekipos vairo pastumti direktorių Osvaldą Kurauską.

Tokio žingsnio motyvų klubas nekomentavo, tik padėkojo O. Kurauskui už darbą.

„Bandau ir aš išsiaiškinti, kas įvyko“, – pirmadienį nuo šoko nebuvo atsigavęs O. Kurauskas, bet išsamiau pasikalbėti nerado laiko.

Mįslingi manevrai

„Neptūno“ klubą valdančios viešosios įstaigos dalininkas yra Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“. Šiai asociacijai vadovaujantis Artūras Jakubauskas Krepšinis.lt teigė, jog O. Kurauskas atsakingas dėl žaidėjų praradimų.

„Toks valdybos sprendimas, mes taip galvojame. Viskas susidėjo, jau iš seniau viskas ėjo. Žaidėjų praradimas taip pat yra susijęs su direktoriumi, tai lyg pasekmė. Todėl jis ir atleistas“, – sakė A. Jakubauskas.

Bet lieka neaišku, kurią valdybą omenyje turi A. Jakubauskas – Krepšinis.lt kalbinti „Neptūno“ rėmėjai, priklausantys klubo valdybai, tvirtino šeštadienį tik iš žiniasklaidos išgirdę apie „nurisdintą“ O. Kurausko galvą.

„Nežinau, kodėl atleido direktorių. Man tai buvo netikėta“, – prisipažino „Kamineros grupės“ direktorius Arūnas Tuma.

„Aš pats nebežinau, ar dar esu valdybos narys. Kažką bandė daryti, keisti... Per šias dienas visokių dalykų įvyko“, – mįslingai kalbėjo bendrovės „Edrija“ vadovas Edmondas Dargis.

Nežinioje liko ir Klaipėdos meras, pakvietęs į pirmadienį vakare vyksiantį susitikimą du valdybos narius ir laikinąjį klubo vadovą.

„Klaipėdos savivaldybė nėra nei klubo dalininkė, nei savininkė, tačiau ji yra didžiausia rėmėja, galima sakyti, mecenatė. Todėl suprantama, kad norime žinoti, kas vyksta. Man tikrai kelia nerimą tai, ką matau, nors situacijos dar nedramatizuoju. Nesiryžtu vertinti, ar tie pokyčiai buvo būtini. Gal ir taip.

Tačiau tegul tie keli valdybos nariai man į akis pasako, jog tiki tuo, ką daro, kad komandai bus tik geriau. Tai nebus kažkoks esminis susitikimas. Man tiesiog reikia išgirsti, kodėl taip buvo pasielgta. Dar tikrai neskubu mušti didžiausios grėsmės būgnais. Bet blogai tai, kad visi tie procesai, kurie įvyko, nėra tinkamai išaiškinti, todėl visi aistruoliai sunerimę, jie nesupranta, kas vyksta“, – Krepšinis.lt teigė V. Grubliauskas.

Siutina „per kraštus išvirtusi putra“

O. Kurauskas pareigų neteko tuo metu, kai „Neptūno“ valdybos pirmininkas Vytautas Lygnugaris vieši užsienyje.

Neoficialiai paskutinės klubą sukrėtusios permainos iniciatoriumi vadinamas A. Jakubauskas.

Dėl tokios skubos kai kurie „Neptūną“ remiantys verslininkai nėra patenkinti.

„Viskas įvyko mūsų savininko iniciatyva – man pačiam irgi buvo naujiena. Visi valdyboje stipriai išgyvename, norime, kad komandai sektųsi. Aš pats esu „Neptūno“ valdybos narys nuo pat pirmų dienų. Jaučiu pareigą visą laiką būti šalia, rūpintis ne tik pačia komanda, bet ir žmonėmis joje. Daug išsiplėsti nenoriu – turime pasikalbėti valdyboje ir suformuoti bendrą nuomonę. Bet dabar mūsų valdybos pirmininkas išvykęs, sukviesti posėdį nėra kam. Tik šiaip pasikalbame tarpusavyje apie situaciją, tačiau juk tai – tik pliurpalai“, – nuogąstavo E. Dargis.

– Ar jums nėra keista, kad svarbūs sprendimai priimami valdybos pirmininkui išvykus į užsienį? – Krepšinis.lt paklausė statybų bendrovei vadovaujančio „Neptūno“ valdybos nario

– Dėl to ir noriu, kad visi kartu su juo susėstų ir pasikalbėtų, kas čia įvyko. Man, kaip ilgamečiui valdybos nariui, kyla daug klaustukų, kodėl taip.

– Žiniasklaidoje pasirodė gandų, kad direktorius atleistas dėl piktnaudžiavimo valdžia – esą klube buvo įdarbinęs savo žmoną ir kitus susijusius asmenis.

– Man skaudu, kad ant komandos pilstoma visokia putra, kurios mes patys kartais nelabai suprantame. Apskritai tokie dalykai neturėjo išeiti į išorę, kol neturėjome tvirto sprendimo. O dabar prasidėjo paskalos – kaip reikės dirbti toliau?

– Gandai pasirodo tada, kai trūksta oficialios informacijos.

– Tėvas ir motina su savo vaikais juk susitvarko patys, nepuola į viešumą. Mes lygiai taip pat norėjome ir galėjome viską išspręsti – tiesą sakant, mes jau seniai sprendėme šitus klausimus. Bet kai pradeda per kraštus virsti putra, kelio atgal nebebūna.

Kas liečia tų dviejų atleidimą (L. Drew ir O. Johnsono – Krepšinis.lt), manyčiau, kad O. Kurauskas pasielgė labai taktiškai. Tai buvo ne jo vieno nuomonė, jis pasitarė su treneriu. Jeigu treneris sako, kad nejaučia pasitikėjimo tokiais žaidėjais, kas belieka direktoriui. Kuo prasikalto krepšininkai? Apie tai jau reikėtų su treneriu ir direktoriumi pasikalbėti, jie geriau informuoti.

– Reikėtų suprasti, kad tarp „Neptūno“ rėmėjų ir valdybos narių atsirado nuomonių takoskyra?

– Pasikartosiu: blogiausia, kad nesusitvarkius savo šeimoje tokie dalykai pradeda eiti į išorę. Matau, kad šituos reikalus galėjome visiškai kitaip pasukti. Pirma reikėjo apsitarti savame rate. Aš, valdybos narys, sužinojau, kad O. Kurauskas atleistas iš pareigų, šeštadienį vakare perskaitęs naujieną Krepšinis.lt. O juk prieš tai visi buvome rungtynėse (žinia apie O. Kurausko atleidimą paviešinta netrukus po dvikovos su Utenos „Juventus“ – Krepšinis.lt), diskutavome – nė užuominos apie tokį scenarijų negirdėjau. Liūdna.

– Sutinkate, kad perspektyvus „Neptūno“ sezonas per vieną savaitę nuėjo šuniui ant uodegos?

– Esame buvę panašioje padėtyje. Pamenate, kaip prieš kelerius metus buvome nuskalpuoti? Tas pats O. Kurauskas tuomet tapo vyriausiuoju treneriu, ir mes patys, savo jėgomis, labai gražiai užbaigėme sezoną (2012 metų vasarį pasitraukus „Neptūno“ trenerių štabui, komanda sugebėjo palypėti aukštyn ir finišavo šeštoje vietoje – Krepšinis.lt). Bet tokie įvykiai kaip dabar, be abejo, ne į naudą.

Žaidėjų ieško dieną ir naktį

Laikinasis „Neptūno“ klubo direktorius A. Ercius, paklaustas, kokios nuotaikos tvyro komandoje, teigė, kad tarp žaidėjų ir trenerių panikos tikrai nėra, visi nusiteikę darbingai, rengiasi artėjančiam Karaliaus Mindaugo taurės turnyrui, FIBA Čempionų lygos aštunfinalio rungtynėms.

„Komandai keliami tikslai nepasikeitė – medaliai Lietuvos krepšinio lygoje ir patekimas į kitą FIBA Čempionų lygos etapą. Pastarasis tikslas pasiektas, tačiau sustoti niekas neketina. Tikrai nekeliame baltų vėliavų“, – aiškino A. Ercius. Paklaustas, kaip operatyviai bus pakeisti legionieriai, kurių komandoje nebeliko, pašnekovas tikino, jog naujų žaidėjų ieškoma dieną ir naktį.

„Tikrai nebuvo tam ruoštasi, jog staiga neliks net trijų žaidėjų. Todėl dabar dirbame dieną ir naktį, treneris Dainius Adomaitis sudarinėja kandidatų sąrašus, tikriname informaciją apie juos. Žinome tik tiek, kad įsigysime du žaidėjus. Vieną aukštaūgį, galintį kovoti po krepšiais ir vieną įžaidėją“, – teigė A. Ercius.

Jo žodžiais, ieškoma tokių žaidėjų, kurie būtų ne tik įperkami, bet ir geros fizinės formos, kad kuo greičiau galėtų įsilieti į komandos žaidimą.

„Karaliaus Mindaugo taurės turnyre turėsime verstis su dabartinėmis pajėgomis. Net jei būtume radę naujus žaidėjus, registracija jau yra pasibaigusi. FIBA Čempionų lygai naujus žaidėjus galima registruoti iki vasario 24 dienos. Laiko turime. Šio sezono dar tikrai nelaidojame“, – tvirtino A. Ercius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)