Kauniečiai solidžiai rungtyniavo didžiąją pirmo rato dalį, bet penktadienį atrodė tiesiog klaikiai. „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius po mačo akcentavo netinkamą savo auklėtinių nusiteikimą. Galbūt jie pamanė, kad įveikti Serbijos ekipą namie bus galima pasišvilpaujant – žalgiriečiai šią komandą svečiuose nugalėjo 9 taškais.

Tačiau tai spėliojimai. Tik patys „Žalgirio“ krepšininkai žino, ar jie buvo lengvabūdiškai atsipalaidavę prieš dvikovą, ar ne. Po mūšio jie apie tai nekalbėjo. Nelengva patikėti, kad šeimininkai deramai neįvertino svečių, kurie jau nugalėjo „Barcelona“, Madrido „Real“ ir Maskvos CSKA klubus.

Mano nuomone, kauniečiai pralaimėjo oponentams ir taktiškai. Akivaizdu, kad prieš mačą „Žalgirio“ treneriai suplanavo gynybą sutelkti arčiau krepšio eliminuojant priešininkų stiprų kozirį – prasiveržimus, vidurio puolėjo Ognjeno Kuzmičiaus žaidimą nugara į krepšį ir tokiu būdu paliekant varžovams daugiau laisvės prie tritaškio linijos. Tai logiška, nes „Crvena Zvezda“ prasčiausiai Eurolygoje atakuoja iš toli.

Tačiau Belgrado krepšininkams tritaškiai krito. Jie vien per pirmą rungtynių dalį iš tolimos distancijos pataikė 7 kartus ir jau tuomet viršijo savo įmetamų tritaškių vidurkį per vieną dvikovą (6,8). Persiorientuoti „Žalgirio“ žaidėjai nesugebėjo. Ir toliau svečiai iš toli dažniausiai svaidė būdami laisvi. Iš viso tikslą pasiekė net 14 tolimų „Crvena Zvezda“ komandos „bombų“. Tai ne tik šio sezono, bet ir apskritai klubo rekordas Eurolygoje.
Pažadu: ateityje prognozuosiu, kad „Žalgiris“ pralaimės visas likusias Eurolygos dvikovas. Tada kauniečių nusiteikimas, be abejonės, bus maksimalus.
Vaidas Čeponis

„Žalgirio“ gynybos bejėgiškumą rodo ir tai, kad Serbijos čempionai atliko 25 rezultatyvius perdavimus (vidurkis buvo 16,5). Neapsigynę asmeniškai žalgiriečiai ilgai naudojo aikštės gynybą (su pasikeitimu ginamaisiais), bet ji buvo kiaura kaip vargetos kišenė. Kai kurie žaidėjai tiesiog nežinojo, kaip išsidėstyti, kur judėti, o varžovai tuo metu pliurino vieną tritaškį po kito. „Žalgirio“ zoninė gynyba – viena silpniausių ekipos vietų.

Taigi ir treneriams yra kur pasitempti. Ne tik žurnalistams. Prieš mačą prognozavau, kad „Žalgiris“ laimės dviženkle persvara. Mat serbai nepalyginamai geriau žaidžia namie nei svečiuose. Be to, kauniečiai kur kas solidžiau rungtyniauja su ekipomis, kurios neturi individualiai itin stiprių krepšininkų. Tokia ir yra „Crvena Zvezda“.

„Didžiuoju specialistu“ per spaudos konferenciją mane pavadinęs Š. Jasikevičius samprotavo, kad jo auklėtiniai lietuviai galėjo perskaityti šią prognozę ir dėl to per daug atsipalaiduoti. Pažadu: ateityje prognozuosiu, kad „Žalgiris“ pralaimės visas likusias Eurolygos dvikovas. Tada kauniečių nusiteikimas, be abejonės, bus maksimalus.

Grįžkime prie rungtynių. Š. Jasikevičius, supykęs ant Augusto Limos dėl keleto gynybos klaidų pirmame kėlinyje, paskui jį nubaudė ir visas rungtynes laikė ant suolo. Beveik penkias minutes palakstęs brazilas paskui gal būtų ir pravertęs kaip neblogas baudos aikštelės saugotojas – tose situacijose, kai „Žalgirio“ gynėjai leisdavo tiesioginiams oponentams prasiveržti arčiau krepšio.
Akistatoje su „Crvena Zvezda“ beveik visi žalgiriečiai aikštėje judėjo taip, lyg būtų ką tik pakilę nuo gausaus Kalėdų vaišių stalo. Š. Jasikevičius retoriškai ir ironiškai mačo metu klausė auklėtinių: „Gal jūs nesuvirškinote kalėdaičių“?!

Puolimas penktadienį buvo dar baisesnis nei gynyba. 61 pelnytas taškas – Kauno ekipos antirekordas šį sezoną (vidurkis iki šių rungtynių buvo 81,1). Pirmiausia labai keista, kodėl pirmame kėlinyje iškart nebuvo žaidžiama per Paulių Jankūną, kurį dengė žemesnis ir fiziškai silpnesnis Luka Mitrovičius. Neabejoju, kad „Žalgirio“ kapitonas rungtyniaudamas ant „ūselio“ būtų dorojęs šį serbą kaip šiltą vilną. Taip, L. Mitrovičius yra greitesnis, bet P. Jankūnas prieš jį gynėsi užtikrintai – varžovas nepelnė nė taško. Tiesa, pats Paulius pirmame kėlinyje, kurį šeimininkai pralaimėjo 7:21, atliko vos vieną metimą.

Ir arkliui buvo aišku, kad serbai paims už gerklės Artūrą Milaknį, kuris Belgrade jiems įsūdė 5 tritaškius. Taip ir nutiko. Kauniečių snaiperis per du kėlinius (13 min.) iš toli atakavo vos vieną kartelį. Tiesiog oponentai perkando žalgiriečių derinius ir neleido A. Milakniui šaudyti tritaškių.
Kitų variantų puolant „Žalgiris“ nerado.
Nepaisant to, kad žalgiriečiai penktadienį žaidė kiemo krepšinį, tai buvo tik pirmos šį sezoną tokios tragiškos rungtynės. Išties nėra lengva šimtu procentų susikaupti kiekvienoms rungtynėms, kurių šį sezoną – įskaitant LKL čempionatą – yra begalė.
Vaidas Čeponis

Krito į akis, kad „Crvena Zvezda“ strategai puikiai išanalizavo Lietuvos čempionų žaidimą. Tada neliko nieko kito tik svaidyti Leo Westermannui, kurio metimas iš distancijos gerokai šlubuoja. Penktadienį jis pataikė vieną kartą iš aštuonių. Šeimininkai padarė net 20 klaidų („Crvena „Zvezda“ – 7). Serbijos krepšininkai pavogė 14 kamuolių. Tai irgi absoliutus jų klubo rekordas Eurolygoje.

Dar kartą skausmingai išryškėjo „Žalgirio“ komplektavimo klaida – kai komandinis žaidimas nesiklijuoja, nėra žmogaus, galinčio prasiveržimais efektyviai draskyti oponentų gynybos. Tą kartais sėkmingai daro Lukas Lekavičius, bet į dešinę pusę jis beveik nesiveržia.

Nepaisant to, kad žalgiriečiai penktadienį žaidė kiemo krepšinį, tai buvo tik pirmos šį sezoną tokios tragiškos rungtynės. Išties nėra lengva šimtu procentų susikaupti kiekvienoms rungtynėms, kurių šį sezoną (įskaitant LKL čempionatą) yra begalė. Spėju, kad tokio liūdno vaizdelio jau nematysime per kitą mačą – su autsaideriu Stambulo „Galatasaray“ klubu. Bet „Žalgiris“ vis tiek pralaimės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)