Maskvoje subrandinta idėja į vieną krepšinio lygą suvienyti pajėgiausius Rytų Europos klubus išsikvėpė. Šiuo metu VTB Jungtinėje lygoje žaidžia 13 komandų, tačiau net 9 iš jų atstovauja Rusijai, o likusios keturios yra toli gražu ne paties aukščiausio meistriškumo.

Jau kurį laiką lygoje nebežaidžia nė vienas Lietuvos klubas (anksčiau joje rungėsi „Žalgiris“, „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“), joje neliko Lenkijos, Ukrainos, Suomijos ir Čekijos ekipų.

Milžiniškų pastangų dėka (vyko atskiri susitarimai, pažadėtos didesnės premijos) rusams lygoje pavyko išsaugoti tik Rygos VEF ir Talino „Kalev“, tačiau labai realu, kad šios komandos turnyre varžosi paskutinį sezoną. Taip pat „užsieniui“ turnyre atstovauja Minsko „Cmoki-Minsk“ (Baltarusija) ir „Astana“ (Kazachstanas) ekipos.

Svarų žodį Rusijos krepšinio pasaulyje turintis A. Vatutinas pripažįsta, kad lyga atsidūrė itin sunkioje situacijoje.

„Man regis, VTB Jungtinė lyga pateko į aklavietę. Nors „aklavietė“ gal ir ne pats teisingiausias žodis. Tiesiog per pastaruosius metus iš esmės pasikeitė geopolitinė situacija, todėl lygos vadovams teko dėti paskutines jėgas, kad išsaugotų Rygos VEF ir Talino „Kalev“. Tenka pripažinti: 13 komandų – tai nerimta, o lyga išgyvena tik Rusijos klubų sąskaita. Šiuo metu man atrodo, kad ateityje lygoje Rusijos klubų tik daugės“, – kalbėjo CSKA klubo atstovas.

Anot A. Vatutino, kai lygoje žaidė Lietuvos ir kiti pajėgesni užsienio klubai, varžybos buvo įdomios, o dabar padėtis pasikeitė iš esmės. Tačiau išbraukti iš dalyvių sąrašo visas užsienio komandas taip pat būtų skubotas žingsnis, nes jas pakeisti kuo nėra net ir pačioje Rusijoje.

„Ar lygai reikalingos šitos keturios užsienio komandos? Klausimą reikėtų kelti šiek tiek kitokį. Ar matote eilę klubų, kurie būtų išsirikiavę už lygos durų ir norėtų į ją patekti? Deja, jos nėra. Aš žinau, kad čia norėtų atsidurti Samaros komanda, tačiau apie tai bus galima kalbėti tik maždaug po pusantrų metų, kai mieste iškils nauja arena. Žinoma, buvo įdomu, kai lygoje žaidė Vilniaus „Lietuvos rytas“, Kauno „Žalgiris“, kai čia buvo Ukrainos klubai, tačiau dabar visiškai kita politinė situacija, turime ką turime“, – pripažino jis.

„Pasikeitimus nulėmė politiniai pokyčiai, todėl lygos kaltinti negalima. Laikai sunkūs, tačiau aš tikiuosi, kad vadovybė sugalvos būdą kaip išsisukti iš padėties“, – vylėsi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)