„Pretendentų gali būti daug. Manau, iki šiol LKL funkcionavo neblogai. Kartelė pakelta labai aukštai, tai atsakingas darbas. Eiti tik tam, kad patenkinčiau savo ambicijas, tikrai neketinu. Tačiau lygos laukia didelis iššūkis“, – kalbėdamas su „Savaitraščiu Kaunas“ sakė 45-erių T. Pačėsas.

Sugrįžo į Permę

Su T. Pačėsu kalbėjomės telefonu, kai jis buvo pakeliui į Permę. Žaisdamas Permės „Ural Great“ komandoje, 2001 m. T.Pačėsas tapo Rusijos čempionu, tais pačiais metais buvo išrinktas į geriausių lygos legionierių penketuką. 2009 m. „Ural Great“ klubas iširo, o po trejų metų krepšinis mieste atgimė įkūrus komandą „Parma“. Jos treneriu dirba Valdemaras Chomičius.

„Ryšiai su Perme, kurioje žaidžiau dvejus metus, išliko. Vykstu ten, nes jau dešimtą kartą rengiamas vaikų krepšinio turnyras. Jį prieš 10 m. pradėjo organizuoti olimpinis čempionas Sergejus Belovas, dabar jau miręs. Tad šįmet jo žmona pakvietė atvykti buvusius 2001 m. Rusijos čempionus. Suvažiuos senoji karta, dalyvausime veteranų prieš žvaigždes rungtynėse. Visa tai – dėl vaikų, krepšinio populiarinimo“, – sakė T. Pačėsas.

Karjeros pradžia – Kaune

Kaune gimęs, T. Pačėsas čia praleido tik pirmuosius dvejus savo gyvenimo metus. Vėliau šeima išvyko į Alytų. Ten baigęs vidurinę mokyklą, būsimasis krepšininkas atvyko studijuoti į Kauno technologijos universitetą.

Krepšininko karjerą T. Pačėsas pradėjo žaisdamas „Žalgirio“ dublerių komandoje, vėliau rungtyniavo „Laveros“, „Atleto“ ekipose. T. Pačėsas niekada netapo Lietuvos čempionu, nors buvo labai arti šio tikslo, kai žaidė savo galybės viršūnę pasiekusiame Kauno „Atlete“.

Ši komanda 1995–1996 m. Lietuvos krepšinio lygos finale 2:3 pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“, nors finalo serijoje iš pradžių pirmavo 2:0.

„Taip, tai vienas įsimintiniausių įvykių krepšininko karjeroje. Buvome taip arti. Per savo kvailą galvą ir patirties trūkumą nesugebėjome sezono baigti pergalingai. Juk reguliariajame sezone „Žalgirį“ įveikėme keturis kartus, paskui du kartus finale, kurio pirmosios dvejos rungtynės vyko Alytuje.
Tuomet mums atrodė, kad karjera tik prasideda, dar turėsime galimybę laimėti čempionatą, bet viskas pasisuko kitaip. Po šio čempionato iš esmės baigėsi ir „Atleto“ istorija“, – prisiminė T. Pačėsas. Po nesėkmingai pasibaigusio sezono „Atletą“ paliko keli geriausi žaidėjai ir komanda jau negalėjo pretenduoti į čempionų vardus.

Sėkmė Lenkijoje

Vėliau T. Pačėsas žaidė Alytaus „Alitoje“, Odesos „Bipa-moda“ (Ukraina), Rišon Leziono „Maccabi“ (Izraelis), Permės „Ural Great“ (Rusija), „Sląsk Wroclaw“, Vloclaveko „Anvil“, „Asseco Prokom Gdynia“ (Lenkija) komandose. Kaip žaidėjas Lenkijos čempionu jis tapo šešis kartus iš eilės su trimis komandomis. Ten T. Pačėsas pradėjo ir trenerio karjerą, tapo Lenkijos čempionu 5 kartus. Fizinio lavinimo akademijoje Gdanske jis baigė trenerių kursus.

1996 m. T.Pačėsas su Lietuvos rinktine Atlantos olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalį, tais pačias metais Geros valios žaidynėse užėmė trečiąją vietą.

Grįžęs į Lietuvą, T. Pačėsas įkūrė Alytaus „Dzūkijos“ krepšinio klubą. 2009 m. tapo „Alytaus regioninės televizijos“ savininku. 2011-aisiais buvo paskirtas Vieningosios krepšinio lygos vykdomuoju direktoriumi.

Užleido pareigas R. Kurtinaičiui

2015 m. gruodį T. Pačėsas ėmė treniruoti „Lietuvos rytą“. Tada jis tapo jau ketvirtuoju treneriu per vieną sezoną. Anksčiau atleistą Marcelo Nicolą buvo pakeitęs Aurimas Jasilionis, o šį po kelių savaičių pakeitė Arvydas Gronskis.

Emocingojo T. Pačėso, tik atvykusio iš Alytaus į Vilniaus klubą, treniruojama komanda laimėjo Karaliaus Mindaugo turnyrą. Bet vėliau kelias nebuvo pergalėmis klotas. Ypač skaudi nesėkmė patirta, kai LKL čempionato pusfinalyje pralaimėta serija Klaipėdos „Neptūnui“.

Šių metų vasarį T. Pačėsas paskelbė, kad pasitraukia iš „Lietuvos ryto“ komandos trenerio pareigų, nes nepavyko pasiekti Europos taurės ketvirtfinalio. Ekipos vairą perėmė 56-erių Rimas Kurtinaitis, jau treniravęs ją 2008–2010 metais.

„Po mačo su Sankt Peterburgo „Zenit“ (vilniečiai laimėjo per mažu skirtumu, kad patektų į kitą Europos tautės etapą – red. pastaba) ilgai galvojau, ką galima pakeisti komandoje. Liko nuoskauda man, sirgaliams ir žaidėjams, kurie atidavė daug jėgų. Kad ją panaikinčiau, priėmiau sprendimą, jog mano pasitraukimas ir kito žmogaus atėjimas atneš teigiamą impulsą.

Su šiuo pasiūlymu nuėjau pas Gedvydą Vainauską („Lietuvos ryto“ klubo prezidentą – red. pastaba). Mes ilgai kalbėjomės ir jį įtikinau, kad reikia taip daryti“, – tuomet tvirtino T. Pačėsas, tačiau ne visi sirgaliai patikėjo savanorišku pasitraukimu.

„Na, ir ką man daryti, kad ne visi patikėjo (juokiasi)? Praėjo du mėnesiai ir vis dar turiu įrodinėti pats taip nusprendęs. Bet taip buvo“, – teigė T. Pačėsas.

Mero postas nedomina

Beje, su „Lietuvos rytu“ krepšinio ekspertą sieja ne tik krepšinis, ne tik tai, kad „Lietuvos ryto“ ir T. Pačėso įsteigtas Alytaus „Dzūkijos“ klubas bendradarbiauja. Alytaus regioninės televizijos („Dzūkijos TV“), kurią valdo T .Pačėso šeima, akcininkas yra ir „Lietuvos rytas“.
Prieš kelerius metus krepšinio specialistas įsitraukė į politinę veiklą Alytuje, tapo miesto Tarybos nariu. Alytiškiai kalba, kad ateityje buvęs krepšininkas sieks ir Alytaus mero posto.

„Ne, neturiu tokių minčių (juokiasi). Kai gyveni ten, esi šalia žmonių, matai miesto reikalus ir pats į juos įsisuki. Iš žmonų grupės esi deleguojamas į visuomeninę veiklą. Priklausau Tarybai, reprezentuoju miesto gyventojus“, – pasakojo T. Pačėsas.

Regimas ir kaip LKL vadovas

Kurį laiką T. Pačėsas dirbo Vieningosios krepšinio lygos vykdomuoju direktoriumi. „Ši lyga daug nuveikė. Jos vadyba buvo aukšto lygio, juk pasiekta, kad lygos rungtynes laimėjęs klubas gauna teisę žaisti Eurolygoje. Tai svarbu, nes per kitas rungtynes neįmanoma patekti į Eurolygą.

Pagrindinės Lietuvos komandos nebegalėjo dalyvauti šios lygos turnyre, kadangi sunku suderinti rungtynių tvarkaraščius. Be to, skiriamos lėšos neatsveria vargų keliaujant į tolimas rungtynes. Natūralu, kad Lietuvos komandų ten neliko.

Dabar ši lyga virsta Rusijos komandų čempionatu. Jei ir toliau taip eisis, ji praras tarptautinės lygos statusą“, – mano T. Pačėsas.

Krepšinio sluoksniuose T. Pačėsas minimas ir kaip pretendentas tapti Lietuvos krepšinio lygos prezidentu, jei su šiuo postu atsisveikins dabartinis vadovas Remigijus Milašius.

„Pretendentų gali būti daug. Manau, iki šiol LKL funkcionavo neblogai. Kartelė pakelta labai aukštai. Tai atsakingas darbas. Eiti tik tam, kad patenkinčiau savo ambicijas, tikrai neketinu.

Tačiau lygos laukia didelis iššūkis. Ateitis neaiški, nes finansiniai resursai mažėja. Norint išlaikyti tokį patį lygį, reikalingi pinigai. Dabartinis prezidentas jau ketverius metus kalba apie investuotojus, bet kol kas jų nematyti. Net „Žalgiris“ turi problemų ieškodamas rėmėjų.

O alkoholio pramonės, reklamos ribojimų pokyčiai gali turėti didelę įtaką. Juk alkoholio pramonė iki šiol buvo labai svarbi krepšinio klubams. Todėl ir sakau, kad jiems bus sunku“, – svarstė T. Pačėsas.

Nekalba apie nuoskaudas

Galbūt dabar, kai netreniruoja „Lietuvos ryto“, T. Pačėsas labiau prisideda prie „Dzūkijos“ treniruočių?

„Ne, tam yra treneris. Jam gerai sekasi, mano pagalbos nereikia“, – sakė pašnekovas.
„Dzūkijos“ komandą treniruoja slovėnas Andrejus Urlepas, kuris pats treniravo T.Pačėsą Lenkijoje. Viename interviu A.Urlepas minėjo, kad jam patiko treniruoti T. Pačėsą, mat šis „buvo karys aikštelėje“.

Tačiau toks kovingumas ne visada žavėjo Lietuvos krepšinio rinktinės trenerius. Ne vienam kildavo klausimų, kodėl krepšininkas nekviečiamas į rinktinę.

„Dabar apie tai kalbėti jau neverta. Treneriai sprendžia, ką kviesti, ko ne“, – sakė T. Pačėsas.