Atskubėjo padėti

Per Kūčias oficialiai paskelbus, kad Turkijoje kartu su D. Blattu dirbęs Ainaras Bagatskis perima Tel Avivo „Maccabi“ klubo vairą, 30 mln. eurų biudžetą turinčios „Daruššafaka“ ekipos vairininkui užteko vos vieno skambučio, kad rastų latviui pamainą.

„Dirbti su Davidu – išskirtinė galimybė. Kai jis paskambino ir paklausė, ar galiu atvžiuoti, nes jam reikalinga pagalba, tai aš su mielu noru sutikau, – prisiminė Stambule parašą ant sutarties jau antrą Kalėdų dieną suraitęs K. Kemzūra. – Pradedu apsiprasti, nes iš pradžių įšokau kaip į važiuojantį traukinį – buvo gana įtemptas grafikas, todėl reikėjo laiko viską perprasti ir įsilieti į komandą.“

Klubo kolektyvu pasidžiaugęs lietuvis Stambule svetimas nesijaučia ir dėl to, kad su D. Blattu kartu darbuojasi jau ne pirmą kartą: 2004-2005 metais jie į pergales vedė Sankt Peterburgo „Dinamo“, o po šio sezono dviems metams kartu persikėlė į Trevizo „Benetton“ stovyklą. Dėl šios priežasties po dešimtmečio susivienijusiam duetui ir idėjomis dalintis yra kur kas lengviau.

Per šį laikotarpį JAV ir Izraelio pilietybes turintis specialistas jau spėjo užsirekomenduoti kaip vienas geriausių Europoje. 2014 metais D. Blattas sugebėjo sugrąžinti „Maccabi“ klubą į Eurolygos viršūnę ir netgi pusantrų metų išmėginti save NBA, kur turėjo galimybę treniruoti geriausią pasaulio krepšininką LeBroną Jamesą. Visgi patirtis Klivlando „Cavaliers“ klube trenerio nepakeitė.

„Yra šiek tiek naujovių, bet jos – smulkiose detalėse. Iš esmės jis nepasikeitė – išlaikė savo stilių ir krepšinio filosofiją“, – vertino jau mėnesį „Daruššafaka“ trenerių štabe besidarbuojantis K. Kemzūra.

Davidas Blattas

Nori išvengti „Žalgirio“ bausmės

Į Stambulą atvykus lietuviui komanda jau spėjo sužaisti penkerias rungtynes, tačiau pergalių ir pralaimėjimų balansas jose neturėtų džiuginti vos per kelerius metus Eurolygos gigantu virtusio klubo vadovų ir narių.

Pirmi du K. Kemzūros debiutiniai mačai vyko išvykose ir juose abukart suklupta: turkus įveikė ir „Barcelona“ (77:81), ir to paties A. Bagatskio vadovaujama „Maccabi“ (92:93). Visgi tuomet „Daruššafaka“ sulaukė ramesnio laikotarpio ir dvejas rungtynes žaidė savų žiūrovų akivaizdoje – laimėjo tiek prieš Vitorijos „Baskonia“ (98:89), tiek prieš Kazanės „Uniks“ (71:64).

Dabar „Daruššafaka“ namuose laukia atvykstančio Kauno „Žalgirio“, tačiau abi komandos į kaktomušą penktadienio vakarą stos skirtingomis nuotaikomis: turkai trečiadienį svečiuose Stambulo derbyje turėjo pripažinti „Anadolou Efes“ pranašumą (81:93), o štai Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai antradienį nutraukė prakeiksmą ir pirmą kartą naujosios Eurolygos eroje ant menčių paguldė Maskvos CSKA vyrus (79:74).

„Maloniai nustebino, – paklaustas apie kauniečių pergalę prisipažino K. Kemzūra. – Bet Eurolygoje jau visi žino, kad Kaune yra gana sudėtinga laimėti. O ir „Žalgiris“ šiame sezone žaidžia tikrai gerai, tiesiog kartais jiems šiek tiek pritrūksta. Tik va šį kartą jau nebepritrūko – ėmė ir išplėšė pergalę.

Bet jau pirmas „Žalgirio“ gero žaidimo ženklas buvo matomas mače prieš „Real“, kai ispanai tik ketvirtame kėlinyje sugebėjo kiek atsiplėšti. O kalbant apie CSKA, tai šiam klubui ir Maskvoje nebuvo lengva.“

Nors „Daruššafaka“ pirmoje tarpusavio akistatoje Kaune žalgiriečius palaužė 83:80, būsimų varžovų turkai vis tiek nenuvertina. Požiūrio nekeičia ir skirtinga ekipų situacija turnyro lentelėje: „Žalgiris“ (7/12) rikiuojasi dvyliktas, o Stambulo klubas (10/9) užima aštuntą vietą, garantuojančią bilietą į atkrintamąsias varžybas.

„Žinant šio sezono Eurolygą, negalima vertinti komandų pagal užimamą poziciją, nes gali būti greitai nubaustas. Kiekvienos rungtynės yra labai svarbios ir atsakingos – negali ant parketo žengti atsipalaidavęs. Nė viena komanda nėra garantuota pergale. Mes – ne išimtis“, – CSKA narių kailyje atsidurti nenorėjo K. Kemzūra.

Laukia Austrijos supertalento

Su „Daruššafaka“ specialistas iš Lietuvos sutartį pasirašė iki sezono pabaigos. Kur vasarą pasuks jo klubinė karjera – nežino net ir pats treneris. Bet dabar visą dėmesį į darbą Turkijoje koncentruojantis K. Kemzūra po sezono tikrai nepoilsiaus – jo laukia nauji iššūkiai su Austrijos rinktine.

2016-aisiais pasižadėjęs prikelti šios šalies krepšinį kaunietis praėjusią vasarą liko skaudžiai nudegęs – nesulaukęs ryškiausių žvaigždžių ir susidūręs su neplanuotomis problemomis K. Kemzūra nesugebėjo atvesti Austrijos komandos į „Eurobasket 2017“ turnyrą.

Nepaisant to, šios šalies krepšinio federacijos vadovai liko sužavėti lietuvio darbu ir pasiūlė jam toliau gaivinti Austrijoje kiek primirštą sporto šaką. Gana ilgai svarstęs, treneris galiausiai nusprendė imtis naujo iššūkio.

Tiesa, formalumai dar nėra suderinti, o ir pats K. Kemzūra supranta, kad jo ateitis Austrijoje priklauso nuo darbo vaisių ateinančią vasarą. FIBA sukūrus naują tarptautinių varžybų sistemą, norėdami patekti į 2019 metų pasaulio čempionato atranką, austrai dar turės įveikti kvalifikacinį etapą.

Jakobas Poeltlas ir Masai Ujiri

Rugpjūčio 2-19 dienomis vyksiančių rungtynių metu lietuvio vadovaujama Austrijos rinktinė B grupėje dėl dviejų kelialapių grumsis su Nyderlandais ir Albanija.

„Iš šono žiūrint viskas neatrodo sudėtinga, bet reikia tai padaryti. Tiek krepšinyje, tiek gyvenime yra pavyzdžių, kai galvodamas, kad viskas ranka pasiekiama, vėliau būni skaudžiai nubaustas. Būtų liūdna neįveikti kvalifikacinio etapo, nes tuomet visas procesas dar labiau nusistumtų į priekį. O nesinori daryti ilgos pertraukos – Austrijos krepšiniui, kuris ir taip nėra aukščiausiame Europos lygyje, tai būtų labai skaudu“, – aiškų tikslą vasarai nusibrėžė K. Kemzūra.

Norėdamas jį paversti realybe lietuvis planuoja daryti viską, kad išvengtų 2016-ųjų vasaros likimo, kai žaisti turėjo be geriausių žaidėjų. Būtent dėl to, dar iki „Daruššafaka“ pasiūlymo, K. Kemzūra lankėsi Toronto „Raptors“ klube, kurio garbę NBA lygoje gina Austrijos supertalentas 21-erių metų Jakobas Poeltlas.

„Teko bendrauti ne tik su Jakobu, bet ir su Toronto klubo vadovais bei treneriu. Kol kas viskas atrodo pozityviai, nes ir pats Jakobas išreiškė norą atstovauti rinktinei. Bet dar reikia sulaukti vasaros – aš ramus būsiu tik tada, kai jis pasirodys stovykloje“, – špygas laikė treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)