Legendinį A. Sabonio smūgį „Cibona“ puolėjui Mihovilui Nakičiui prisimena visi vyresnės kartos krepšinio gerbėjai, tačiau tai nėra vienintelis kartas, kai Lietuvos milžinas nesusivaldė pačiomis svarbiausiomis rungtynių minutėmis. Kitas, dar rimtesnis jau 29-erių Sabo agresijos atvejis užfiksuotas lietuviui jau ginant Madrido „Real“ garbę, tačiau ilgainiui buvo visiškai primirštas.

Vieną nokautavo, kitą gaudė

Istorija, sukrėtusi visą Ispanijos krepšinį, įvyko daugiau nei prieš 20 metų – 1994-ųjų gruodžio 4-ąją. Reguliariojo ACB čempionato rungtynėse Madride susitiko į duobę tuo metu patekusi vietos „Real“ ekipa ir Orensės „Coren“ krepšininkai.

Buvo likusios žaisti vos 34 sekundės, o „Real“ pirmavo 77:72. A. Sabonis atkovojo kamuolį po netaiklaus varžovo metimo, o tuomet ir prasidėjo...

Štai kaip vaizdingai istoriją aprašo tuometinė ispanų spauda – laikraštis ABC.

„Gatvės muštynėse galioja trys būdai išversti iš koto varžovą. Smūgis keliu į tarpukojį, smūgis galva arba smūgis buteliu. Metodai žvėriški, tačiau efektyvūs. Ir vakar A. Sabonis pasirinko antrąjį būdą, kad išsiaiškintų savo santykius su Jamesu Brysonu, kuris prieš keletą akimirkų jam buvo sudavęs per veidą bandydamas prasižengti. A. Sabonis tiesiog prarado protą, o jo komanda patyrė aštuntąjį pralaimėjimą iš eilės.

Po Sabo smūgio J. Brysonas liko gulėti ant parketo, tačiau chaosas nesibaigė. Iš nugaros prie lietuvio prisėlino kitas Orensės komandos žaidėjas Chandleris Thompsonas ir sudavė aukštaūgiui smūgį ranka. Lietuvis pašėlo dar labiau – ėmė persekioti amerikietį aplink lanko stovą, o šis spruko nuo lietuvio lyg įgeltas.

Į aikštelę įsiveržė ir abiejų komandų atsarginiai krepšininkai. Vieni bandė sulaikyti Sabonį, kiti – saugoti Ch. Thompsoną, treti pripuolė prie J. Brysono, o dar du krepšininkai netgi pamėgino veržtis į tribūnas, iš kurių sirgaliai incidentą palydėjo įvairiais provokuojančiais šūksniais.

Konfliktą sustabdė policija, o teisėjai sukosi kaip išmanydami. J. Brysonui buvo užfiksuota pražanga prieš A. Sabonį, pačiam lietuviui skirta diskvalifikacinė, o visi ant parketo įsiveržę žaidėjai, išskyrus trenerius – taip pat išvaryti iš aikštės,“ – rašė ABC.

Mačo pabaiga buvo visiškai absurdiška, kadangi „Real“ gretose teliko keturi galintys žaisti krepšininkai. Po baudų metimų serijos ir taiklaus Ch. Thompsono šūvio (pastarasis kažkodėl sankcijų išvengė) „Real“ pralaimėjo 78:79. Šeimininkai dar turėjo galimybę išsigelbėti, nes likus žaisti keletą sekundžių „Coren“ gavo techninę pražangą – iš tunelio žaidėjai išbėgo pasidžiaugti artėjančia pergale. Visgi realizuoti pavyko tik vieną baudą.

Treneris gynė, varžovas nesmerkė

Skandalo būta didžiulio. Sabas buvo diskvalifikuotas ketverioms rungtynėms, tačiau tuometinis „Real“ treneris Željko Obradovičius stojo ginti savo aukštaūgio.

„Visuomet būsiu jo pusėje. Kiek pražangų, varžovams jį stabdant, nuolat nėra fiksuojama? Neteisinu jo galvos smūgio, tačiau netrukus agresijos protrūkį pademonstravo ir kitas krepšininkas. Sabonis buvo diskvalifikuotas, o kiti du – ne. Paskutines sekundes varžovai apskritai žaidė su žmogumi, kurio neturėjo būti aikštėje. Tai nesąžininga“, – apie 27 taškus tąsyk pelniusį lietuvį kalbėjo serbas.

Nors pats A. Sabonis šio incidento nekomentavo, J. Brysonas vėliau buvo kur kas atviresnis ir didelio pykčio ant Sabo nelaikė.

„Jis yra lyg Michaelas Jordanas Europoje. Šiuo metu Arvydas apskritai turbūt yra pats geriausias žaidėjas šiame žemyne. Niekada anksčiau nebuvau žaidęs prieš jį – jis tiesiog Dievas“, – kalbėjo amerikietis.

„Aš tiesiog buvau per agresyvus, dalį rungtynių buvau per agresyvus. Visame šiame incidente būta ir mano kaltės“, – amerikiečių žiniasklaidai pripažino iš Filadelfijos kilęs krepšininkas, po smūgio be sąmonės ir kraujuojančia burna ant parketo išgulėjęs keliolika sekundžių.

Anot J. Brysono, kai jis atsistojo ant kojų, dėl smūgio jautėsi lyg būdamas girtas – „mačiau tris ar keturis Sabonius“.

„Manau, kad Sabonis įsiuto dar tada, kai aš perėmiau iš jo kamuolį antroje mačo pusėje. Tik taip galiu paaiškinti šį įvykį“, – aiškino amerikietis, nemanęs, kad bandydamas prasižengti Sabui per veidą kirto gerokai per stipriai.

Pasiekė rekordą

Nors tąsyk „Real“ pralaimėjo, atsakomosiose rungtynėse, jau praėjus diskvalifikacijai, Sabas keršijo toliau. Tik kitu būdu. „Real“ iškovojo pergalę, o lietuvis pasiekė tuometinį ACB naudingumo lygos rekordą – surinko 66 naudingumo balus (32 taškai, 27 atkovoti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 5 perimti kamuoliai).

Pažymėtina, kad netrukus po įvykio incidento vaizdo įrašas buvo rodomas įvairių Ispanijos televizijos kanalų, analizuojamas laidose, tačiau Youtube.com portale taip ir neatsidūrė. Vaizdo įrašo nėra nė ACB lygos archyvuose – prisiminti šį čempionatui garbės nedarantį incidentą ispanai vengia.

Šiuo atveju tegalima prisiminti legendinę lietuvio „kovą“ su M. Nakičiumi istorinėse 1986-ųjų rungtynėse Zagrebe.

Domanto Sabonio žaidimo epizodai ir emocijos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)