Kuomet paaiškėjo, kad Eurolyga organizuos uždarą turnyrą, daugiausiai kritikos strėlių į J. Bertomeu susimigo iš Malagos „Unicaja“ stovyklos. „Esu šokiruotas“, – sužinojęs, kad komanda ateinantį sezoną nedalyvaus turnyre, pareiškė „Unicaja“ strategas Joanas Plaza, o šią savaitę Malagos klubas paskelbė, jog ateinantį sezoną dalyvaus FIBA organizuojamame Čempionų lygos turnyre, jeigu tik jis bus rengiamas.

Galų gale J. Bertomeu sutiko duoti interviu Malagos žiniasklaidai ir pamėgino paaiškinti, kodėl Eurolyga ėmėsi restruktūrizacijos ir „Unicaja“ paliko už turnyro borto. Kalbėdamas su diariosur.es, 56-erių katalonas pareiškė, kad „Unicaja“ dėl vietos kito sezono turnyre nebuvo garantuota ir iki skandalingojo sprendimo bei pažymėjo, kad Eurolygos organizacija sprendimus priima matuodama ekonominę naudą ir atsižvelgdama į susikurtas griežtas taisykles.

„Kas anksčiau garantavo, kad „Unicaja“ ateinantį sezoną žais Eurolygoje? Pagal susitarimą su ACB lyga (Ispanijos čempionatu, – Krepšinis.lt), iš Malagos klubo jau anksčiau buvo atimta A licencija ir šį sezoną Eurolygoje ji žaidžia tik todėl, kad gerai pasirodė praėjusiame Ispanijos čempionate – užėmė trečiąją vietą. Tai klubui suteikė B licenciją, tačiau ne ilgalaikę vietą turnyre. Klubas neturi A licencijos, tai esminis argumentas“, – sprendimą, kodėl „Unicaja“ neatsidūrė tarp 11 Eurolygos „išrinktųjų“ klubų, pakomentavo J. Bertomeu.

„Suprantu, kad yra žmonių, kurie labai nusivylė, tačiau daugelis nesupranta, kaip funkcionuoja visa sistema. J. Bertomeu nėra žmogus, kuris ką nors priima ar išmeta. Tačiau jeigu reikia personalizuoti nusivylimą, greičiausiai kaltininkas būsiu aš“, – asmeninės atsakomybės kratėsi Eurolygos vadovas.

„Unicaja“ klubo poziciją atstovavęs žurnalistas J. Bertomeu tiesiai šviesiai paklausė: „Tačiau ar klubų pasirinkimas neatrodo keistai, kai komandos kaip „Žalgiris“ ar „Emporio Armani“ neduoda nei ekomominės, nei sportinės naudos?“

Atsakydamas į tai J. Bertomeu vėl baksnojo į Eurolygos įstatus ir leido suprasti, kad iš šių klubų ateityje tikimasi didelio augimo.

„Taip, tačiau naudos nėra tik dabar. Visur yra taisyklės. Motyvai, kodėl „Žalgiris“ ir „Emporio Armani“ yra čia, nustatyti taisyklėse. Aš puikiai prisimenu ACB lygos reikalavimą, kad „Unicaja“ komandai būtų atimta Eurolygos A licencija. Atsižvelgiant į tai, ji buvo atimta, ir tai tikrai nėra Eurolygos kaltė“, – aiškino Eurolygos vadovas.

Paklaustas, ar „Unicaja“ turi kokių nors galimybių patekti į kito sezono Eurolygą ir paprašytas įvertinti klubo poziciją pulti į FIBA glėbį, J. Bertomeu kalbėjo labai abstrakčiai.

„Ateinančiais metais planuojame 16-os komandų turnyrą, kokį planavo ir FIBA. Galite prisiminti, kad išankstiniuose FIBA planuose „Unicaja“ klubo irgi nebuvo, todėl apie klubo poziciją aš nenorėčiau komentuoti. Galiu pasakyti tiek, kad ateinančiais metais vyks Eurolygos atrankos turnyras, kuriame žais aštuonios komandos. Kokios ekipos į jį bus pakviestos, dar nenuspręsta. Galbūt vieta atsiras ir Ispanijos čempionato dalyviams – turime tris rezervuotas vietas šalių čempionatams. Aš tikrai nesidžiaugiu, kad šiuo atveju „Unicaja“ lieka už borto ir labai tikiuosi, kad ji bus kitų metų turnyre, nes tokia galimybė yra“, – dėstė krepšinio funkcionierius.

Tuo metu patį FIBA planuotą Čempionų lygos turnyrą J. Bertomeu įvertino labai skeptiškai.

„Nėra ko improvizuoti kalbant apie tai, kad galima atrasti antrą IMG kompaniją (Sporto vadybos gigantė, su kuria Eurolyga pasirašė ilgalaikę sutartį, – Krepšinis.lt), kuri krepšiniui skirtų tarp 350 ir 800 milijonų eurų. Tiek pinigų krepšiniui Europoje paprasčiausiai nėra. Tai pasaulyje lyderiaujanti kompanija, su kuria mes jau susitarėme, o FIBA planuose nebuvo jokio konkretumo“, – pažymėjo jis.

Primename, kad dėl Eurolygos sprendimo organizuoti uždarą turnyrą įsižeidęs FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas grasina imtis sankcijų ir Eurolygos A licencijas turintiems klubams daryti įtaką per nacionalines šalių federacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)