J. Kazlausko konsultacija

„Sveikinu Lietuvos rinktinę Europos čempionate iškovojus sidabro medalius, tai yra puikus pasiekimas. Na, o penki „Chimki“ žaidėjai, dalyvavę čempionate – Sergejus Monia, Jegoras Vialcevas, Ruslanas Patejevas, Petteri Koponenas ir Zoranas Dragičius – prie mūsų komandos treniruočių prisijungė pakankamai anksti. Mums tai tikrai nėra blogai. Gaila tik, kad P. Koponenas paskutinėse rungtynėse patyrė traumą – jo reabilitacija tęsiasi iki šiol“, – Rusijos sporto naujienų portalui Championat.com sakė 55-erių lietuvis.

Krepšinio rinką tarpsezoniu „Chimki“ sudrebino brangiausiu Europoje pirkiniu – 26-erių rusu Aleksejumi Švedu, pasak žiniasklaidos, per sezoną uždirbsiančiu 3,4 mln. eurų. Visgi, R. Kurtinaičio teigimu, ši suma – gerokai išpūsta.

„Visų pirma, šis skaičius pagražintas. Neturiu tikslių kontrakto duomenų, tačiau A. Švedas, bet kuriuo atveju, uždirba mažiau. Faktas, kad kalbos apie pinigus neišvengiamos. Prisimenu, kuomet su „Lietuvos rytu“ nugalėjome „Chimki“ Europos taurės finale, rusų žurnalistas spaudos konferencijoje iš karto paklausė apie klubų biudžetus. Aš atsakydamas tiksliai pasakiau kad visa „Lietuvos ryto“ sudėtis kainuoja tiek, kiek Carlosas Delfino, – prisiminė R. Kurtinaitis. – Tačiau esmė ne čia. Esmė ta, kad Europoje dažnai nėra tiesioginės sąveikos tarp klubo biudžeto ir komandos žaidimo. “

Pasak R. Kurtinaičio, prieš kviesdamasis A. Švedą jis konsultavosi ir su Lietuvos rinktinės treneriu Jonu Kazlausku, talentingą rusą treniravusiu Maskvos CSKA komandoje.

„Jonas man pasakė: „Jeigu priversi jį gintis, gausi labai gerą žaidėją“. Po debiutinių rungtynių VTB lygoje galiu pasakyti, kad ji sužaidė visai neblogai, tačiau išvadas daryti dar anksti. Tačiau žvelgiant plačiau, žaidėjas subrendo, tapo rimtesnis. Jokių problemų su barų lankymų ir panašiais reikalais nėra – žaidėjas labai profesionaliai žiūri į darbą“, – pasakojo krepšinio specialistas.

Svarbiausia – perdavimas Sabui

Paklaustas, ar „Chimki“ naujokai jau apsipranta prie griežto jo vadovavimo stiliaus, R. Kurtinaitis surimtėjo.

„Kaip visi šie vaikinai žaidė kitose komandose ir ko pasiekė – ne itin svarbu. Pavyzdžiui, Joffrey Lauvergne pernai labai mėgdavo mums pasakoti, kaip jis žaidė Belgrado „Partizan“ gretose. Tačiau koks man skirtumas, kaip jis ten žaidė? Man reikia, kad tu duotum maksimalią naudą „Chimki“ čia ir dabar. Ir žaistum taip kokybiškai, kaip to nori trenerių štabas“, – rėžė lietuvis.

Kaip pavyzdį treneris pateikė epizodą iš ilgos savo krepšininko karjeros.

„Pats buvau žaidėjas ir per savo karjerą pakeičiau 15 komandų. Ir kiekvienoje iš jų treneriai mane matydavo kitoje rolėje. Žinoma, visi suprato, kad aš gerai metu ir galiu daug pataikyti. Tačiau tuomet, kai žaidžiau Madrido „Real“, Željko Obradovičius visų pirma manęs prašydavo perduoti kamuolį Arvydui Saboniui arba Joe Arlauckui. Jie kartu buvo pasirengę pelnyti 60 proc. visų komandos taškų ir pasiekti rezultatą. Todėl man praktiškai teko iš esmės keisti savo žaidimo stilių. Tačiau jeigu komandai vietoj mano metimų reikalingi mano perdavimai – reiškia taip reikia, ir tai neturi būti aptarinėjimų objektas, – konstatavo R. Kurtinaitis. – Būtent panašių dalykų mes dabar tikimės iš A. Švedo ir kitų savo naujokų.“

Rusijos vicečempionų treneris apgailestavo, kad komandą po praėjusio sezono paliko kroatas Marko Popovičius. R. Kurtinaičio teigimu, šis veteranas sugeba kurti puikią komandinę atmosferą.

„Nors turime pakankamai vaikinų, kuriančių gerą komandinę dvasią, mes daug praradome, kuomet išvyko M. Popovičius – jis ir ant parketo, ir rūbinėje buvo puikus mano idėjų skleidėjas. Jeigu aš sakydavau, kad tokią ir tokią atakos sekundę vienas iš žaidėjų turi tam tikru būdu mesti į krepšį, Marko sukurdavo reikiamas sąlygas. Jis viską darydavo lyg šveicariškas laikrodis.

Dabar komandoje labai svarbią rolę atlieka Tyrese'as Rice'as. Jis treniruotėse nuolat patarinėja ir A. Švedui, ir Marko Todorivičiui: sako kur bėgti kombinacijų metu, palaiko juos. Labai svarbi yra ir Paulo Daviso figūra. Jis toks didelis, ramus, visuomet pasirengęs duoti gudrų patarimą – lyg tėvas vaikinams. Būtent taip jį daug kas ir vadina – tėčiu“, – dėstė lietuvis.

CSKA galia susilpnėjo

R. Kurtinaitis piktinosi, kad jo auklėtiniams Eurolyga namų rungtynių neleido žaisti Chimkų priemiesčio salėje, kurioje nepakanka pagal reglamentą reikalaujamų sėdimų vietų skaičiaus. Dabar „Chimki“ Eurolygos namų rungtynes žais kitame Maskvos rajone – Krylatskoje.

„Taip, ta arena talpina daugiau žmonių. Tačiau ji, kaip ir USK CSKA arena, neatitinka reglamento, reikalaujančio 5 tūkst. žiūrovų. Visi supranta, kokia Chimkų komanda pavojinga namuose. Mūsų pralaimėjimus savoje aikštėje galima suskaičiuoti ant pirštų. O dabar mes turėsime žaisti absoliučiai tokiose pačiose sąlygose, kaip ir varžovai. Galbūt turėsime viena treniruote daugiau. Faktas, kad anksčiau turėtą pranašumą prarasime, o sirgalius atbaidys ir dideli kamščiai miesto gatvėse“, – pažymėjo jis.

Paklaustas, ar „Chimki“ galų gale pasistiprino taip, kad iš Rusijos čempionų sosto galėtų išversti Maskvos CSKA, R. Kurtinaitis įvykiams už akių neužbėgo.

„Nemanau, kad mes taip sustiprėjome. Tiesiog CSKA susilpnėjo. Pakeisti tokius žaidėjus, kaip Andrejus Kirilenka, Aleksandras Kaunas, Sonny Weemsas yra labai sunku. O pirmų dviejų, žinant legionierių limitą Rusijoje, apskritai neįmanoma. Kiek anksčiau CSKA prarado ir tokį svarbų žaidėją kaip Nenadas Krstičius. Apskritai, Rusijoje dabar daug pajėgių komandų – sustiprėjo ir Krasnodaro „Lokomotiv“, ir Kazanės „Uniks“. Todėl anksti kažką prognozuoti“, – sakė R. Kurtinaitis.

„Chimki“ komanda Eurolygos varžybas pradės A grupėje, kurioje varžysis su Belgrado „Crvena Zvezda“, Miuncheno „Bayern“, Stambulo „Fenerbahce“, Madrido „Real“ ir Strasbūro SIG komandomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)