Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“ (Rusija)

Praėjęs sezonas
Rusijos čempionatas (VTB lyga): neįveikė antrojo grupių varžybų etapo
Europos taurė: nepateko į atkrintamąsias

Didžiausi praradimai
Randy Culpepperis (26 m., 183 cm, išvyko į Limožo CSP), Romeo Travisas (30 m., 201 cm, išvyko į „Alaska Aces“)

Rimčiausi pirkiniai
JaJuanas Johnsonas (26 m., 208 cm, atvyko iš Stambulo „Bešiktaš“) , Tony Mitchellas (26 m., 198 cm, atvyko iš Trento „Dolomiti Energia“)

Prieš keletą metų į elitinę lygą Rusijoje sugrįžusi Volgogrado komanda, kaip neretai nutinka šioje šalyje, yra valdoma charizmatiško ir neprognozuojamo milijonieriaus. Dmitrijus Gerasimenka – ne kartą problemų su teisėsauga turėjęs metalurgijos pramonės magnatas, mėgstantis audringus vakarėlius. Rusas taip pasitiki savimi, kad jo pavardė antrą sezoną figūruoja Europos taurėje registruotų žaidėjų sąraše. Tiesa, pernai ant parketo jis pats išbėgo tik vieną sykį.

Pravėręs piniginę D. Gerasimenka į komandą sugeba privilioti labai aukšto meistriškumo žaidėjų, tačiau, susipažinęs su klubo virtuve, dažnas greitai su Rusija atsisveikina visiems laikams. Taip nutiko ir buvusiam Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneriui Dirkui Bauermannui, kuris, praleidęs praėjusį sezoną prie „Krasnyj Oktiabr“ vairo, pareiškė į Volgogradą nebergįšiantis niekada.

Tarpsezoniu ekipos strategu buvo paskirtas ukrainietis Kirilas Bolšakovas, kuriam kolektyvą teko burti praktiškai nuo nulio – beveik visi „Krasnyj Oktiabr“ legionieriai išsibėgiojo. Nors į komandą vėl pavyko prisikviesti būrį gerų žaidėjų (pavyzdžiui, NBA patirties turinį JaJuaną Johnsoną ir naudingiausią praėjusio Italijos čempionato žaidėją Tony Mitchellą), iš esmės niekas pasikeisti neturėtų.

„Krasnyj Oktiabr“ legionieriai ir toliau siaus aikštėje, rusai , išskyrus patyrusį vidurio puolėją Dmitrijų Sokolovą, šildys atsarginių suolą, o K. Bolšakovas klausys D. Gerasimenkos nurodymų. Nepaisant to, talento prasimušti į kitą etapą „Krasnyj Oktiabr“ turi užtektinai.

Semionas Antonovas

Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ (Rusija)

Praėjęs sezonas
Rusijos čempionatas (VTB lyga): suklupo pusfinalyje
Eurolyga: nukeliavo iki „Top-16“ etapo

Didžiausi praradimai
Tayloras Rochestie (30 m., 185 cm., išvyko į Tel Avivo „Maccabi“), Trey Thompkinsas (25 m., 208 cm, išvyko į Madrido „Real“)

Rimčiausi pirkiniai
Kasparas Berzinis ( 30 m., 213 cm), Rašidas Mahalbašičius (24 m., 211 cm, atvyko iš „Astana“)

Žemutinio Naugardo komanda – visiška priešingybė Volgogrado klubui. Tvarka kolektyve vyrauja jau ne vienus metus, o už visko slepiasi regione įtakinga buvusio Rusijos rinktinės žaidėjo Sergejaus Panovo figūra. Kuomet „Nižnij Novgorod“ postą paliko treneris serbas Zoranas Lukičius, atrodė, kad į Eurolygą iškopusi komanda taps patrankų mėsa Europos grandams, tačiau nutiko visiškai priešingai. Latvis Ainaras Bagatskis tvirtai suėmė komandos vadeles į savo rankas ir, daugeliui netikėtai, išvedė komandą į „Top-16“ etapą.

Vienu iš pagrindinių „Nižnij Novgorod“ pergalių kalvių buvo amerikietis įžaidėjas T. Rochestie, tarpsezoniu persikėlęs į Tel Avivo „Maccabi“. Atrodė, kad rusai jam rado rimtą pamainą – į Žemutinį Naugardą atvyko buvęs Oklahomos „Thunder“ įžaidėjas Ericas Maynoras, kurio sėkmingą karjerą NBA pristabdė sunki trauma. Visgi sezono išvakarėse amerikiečiui ir vėl trūko kryžminiai kelio raiščiai, todėl „Nižnij Novgorod“ teks dairytis naujo įžaidėjo. Pagrindinis praradimas priekinėje linijoje – patyręs baltarusis Artiomas Parachovskis, tačiau jo netektį S. Panovo klubas kompensavo su kaupu. Iš „Astana“ į „Nižnij Novgorod“ persikėlė ateityje netgi potencialo save išbandyti NBA turintis aukštaūgis R. Mahalbašičius bei Latvijos rinktinės vidurio puolėjas Kasparas Berzinis.

Žinant gerokai patobulėjusio A. Bagatskio sugebėjimą iš auklėtinių išspausti maksimumą, galima prognozuoti, kad „Nižnij Novgorod“ vien grupės varžybomis Europos taurėje neapsiribos. Protingas, stipriąsias žaidėjų savybes išryškinantis žaidimas – vienas didžiausių Žemutinio Naugardo kolektyvo kozirių.

D'oras Fischeris

Jeruzalės „Hapoel“

Praėjęs sezonas
Izraelio čempionatas: iškovojo auksą
Europos taurė: neįveikė pirmojo grupių varžybų etapo

Didžiausi praradimai
Derwinas Kitchenas (29 m., 193 cm, be klubo), Josephas Jonesas (29 m., 206 cm, be klubo)

Rimčiausi pirkiniai
D'oras Fischeris (33 m., 211 cm, atvyko iš Kazanės „Uniks“ ), Earlas Rowlandas (32 m., 191 cm, atvyko iš Bandirmos „Banvit“)

Praėjusiame Europos taurės sezone Jeruzalės komanda patyrė visišką fiasko. Turnyrą komanda pradėjo vienoje grupėje su „Lietuvos rytu“ ir buvo laikoma rimta pretendente iškopti į atkrintamąsias varžybas, tačiau nesugebėjo patekti net į antrąjį etapą. Visgi kompensuoti kartėlį pavyko vietiniame fronte – sulaukusi netikėto Tel Avivo „Maccabi“ kluptelėjimo pusfinalyje, Jeruzalės ekipa pasinaudojo proga ir po 6 metų pertraukos tapo Izraelio čempione.

Lyginant su praėjusio sezono sudėtimi, „Hapoel“ gerokai pasistiprino. Patirties po krepšiais kolektyvui pridės Izralio rinktinės marškinėlius vilkintis amerikietis D'oras Fischeris, o atakoms diriguos retkarčiais vienas pats rungtynes laimėti galintis įžaidėjas Earlas Rowlandas. Klubas išsaugojo ir praėjusio sezono branduolį – ekipoje liko ir Lioras Elyahu, ir Jotamas Halperinas, ir emocingas, tačiau labai pavojingas puolėjas iš JAV Donta Smithas, pernai per mačą rinkęs po 13,7 taško.

Komanda namų rungtynes žaidžia 11,6 tūkst. žiūrovų talpinančioje modernioje „Payis“ arenoje, kurioje, prisimenant sėkmingą praėjusio sezono finišą, sirgalių trūkti neturėtų. Jeigu treneris Franco Danny į kolektyvą sėkmingai inkorporuos naujokus, „Hapoel“ , bent jau namuose, bus viena sunkiausiai įveikiamų komandų.

Joey Dorsey ir Jonas Valančiūnas

Stambulo „Galatasaray“ (Turkija)

Praėjęs sezonas
Turkijos čempionatas: suklupo ketvirtfinalyje
Eurolyga: nukeliavo iki „Top-16“ etapo

Didžiausi praradimai
Carlosas Arroyo (36 m., 188 cm), Zoranas Ercegas (30 m., 211 cm, be klubo)

Ryškiausi pirkiniai
Joey Dorsey (31 m., 206 cm, atvyko iš Hjustono „Rockets“), Stephane Lasme (32 m., atvyko iš Stambulo „Anadolu Efes“)

Praėjęs sezonas Stambulo klubui tapo visišku nesusipratimu. Nors iš pirmo žvilgsnio komanda buvo gerai sukomplektuota, nieko doro nuveikti nepavyko nei Eurolygoje, nei Turkijos čempionate. Pajėgiausiame Europos turnyre Ergino Atamano auklėtiniai vargais prasimušė į „Top-16“ etapą, tačiau didelės konkurencijos grandams ten jie nesukėlė, o didžioji dalis iš „Galatasaray“ fronto sirgalius pasiekiančių žinių buvo susijusi su finansinėmis problemomis.

Ko galima tikėtis iš šio sezono „Galatasaray“? Faktas, kad žaidimo Eurolygos patirties turinčią komandą galima priskirti prie grupės favoričių, tačiau vėliau koją kyštelėti gali sąlyginai trumpas atsarginių suolas. Klubas įsigijo NBA duonos ragavusį galingą aukštaūgį Joey Dorsey, Eurolygos veteraną Stephaną Lasme, patyrusius Blake'ą Schilbą, Erricką McCollumą ir Calebą Greeną, tačiau iš ankstesnės sudėties kompaniją pagal meistriškumą jiems gali palaikyti tik Sinanas Guleras ir Vladimiras Micovas. Likusi dalis žaidėjų – Turkijos krepšinio vidutiniokai. Kadangi pagrindiniai komandos krepšininkai dar nebus susžaidę, bent jau pirmajame rate „Galatasaray“ gali kluptelėti ne vieną sykį.

Loukas Mavrokefalidis

Atėnų AEK (Graikija)

Praėjęs sezonas
Graikijos čempionatas: suklupo ketvirtfinalyje

Didžiausi praradimai
Carlas Englishas (34 m., 196 cm, be klubo ), Popsas Mensah-Bonsu (32 m., 206 cm, suspenduotas)

Rimčiausi pirkiniai
Loukas Mavrokefalidis (31 m., 210 cm, atvyko iš Atėnų „Panahtinaikos“ ), O. D. Anosike (24 m., 203 cm, atvyko iš Vitorijos „Laboral Kutxa“)

Vienas garsiausių Graikijos krepšinio klubų pastaruoju metu išgyvena ne pačius geriausius laikus. Į Europos taurės varžybas AEK sugrįžta pirmą sykį po 2007 m. – iš duobės kopianti komanda su Tomu Delininkaičiu praėjusiame sezone galų gale pateko į šalies čempionato aštuntuką ir galutinėje rikiuotėje liko penkta.

Tiesa, finišo tiesiojoje neišsiversta be skandalo – komandos aukštaūgis Popsas Mensah-Bonsu dėl amfetamino vartojimo buvo suspenduotas net dviems sezonams.Nepaisant to, AEK vėl atsidūrė antrame pagal prestižą Europoje turnyre ir mėgins įrodyti, kad tituluotas vardas – ne viskas, kas liko iš šio kadaise Graikijoje dominavusio klubo.

Vertinant komandos sudėtį galima konstatuoti, kad būtent AEK grupėje yra lengviausiai „Neptūnui“ įkandamas riešutas.Ryškiausios kolektyvo žvaigždės – graikų veteranas Loukas Mavrokefalidis ir amerikietis puolėjas Malikas Hairstonas, vieną dieną galintis komandą ištempti ant savo pečių, o kitą – nuskandinti netaikliais metimais. Tiesa, pačiose sezono išvakarėse AEK pasistiprino ir itin gerai dėl kamuolių kovojančiu nigeriečiu O. D. Anosike, nepritapusiu Vitorijos „Laboral Kutxa“ gretose. Nors AEK turi potencijos patampyti nervus visiems varžovams grupėje, komandos patekimą į kitą etapą būtų galima vadinti nedideliu netikėtumu.

Pirmąsias rungtynes Europos taurėje „Neptūnas“ ir žais su „Galatasaray“. Mačas ateinantį trečiadienį, spalio 14 d. vyks Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Europos taurėje iš viso varžysis 36 į šešias grupes padalintos komandos. Į antrąjį grupių etapą pateks po 4 geriausias ekipas, o vėliau prie jų prisijungs prasčiausiai Eurolygoje pasirodę kolektyvai.