Titulą ginsiančiam „Žalgiriui“ tai apskritai pirmas kartas per visą lygos istoriją, rašomą nuo 1993 metų, kuomet komandoje nebus amerikiečių.

Pirmuoju JAV krepšinio mokyklos atstovu kauniečių gretose 1993-iaisiais tapo puolėjas Antwonas Harmonas. Tiesa, „Žalgiriui“ jis padėjo tik mėnesį, o vėliau dėl traumos buvo priverstas grįžti namo. Įdomu, jog karjeros pabaigoje rungtyniaudamas Turkijoje A. Harmonas priėmė šios šalies pilietybę, pasikeitė pavardę ir tapo Adnanu Cansinu.

2012-2013 metais ispano Joano Plazos treniruojamame „Žalgiryje“ žaidė net penki amerikiečiai, bet trys iš jų Kaune praleido ne visą sezoną.

Kita vertus, 2009 metais finansinės krizės prispaustas „Žalgiris“ užbaigė sezoną be legionierių, o lagaminus dėl nemokamų atlyginimų tuomet anksčiau laiko susipakavo ir du JAV žaidėjai: Lorenas Woodsas bei Willie Deane'as.

Iš viso Kauno klube yra rungtyniavęs 41 legionierius iš JAV. Tai – daugiau nei pusė iš užsienio atvykusių žalgiriečių, kurių per visą istoriją buvo 75. Neskaitant amerikiečių, daugiausiai „Žalgiryje“ yra žaidę kroatų ir serbų – po šešis. Ekipai taip pat atstovavo krepšininkai iš Slovėnijos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Norvegijos, Vengrijos, Ukrainos, Čekijos, Graikijos, Brazilijos, Puerto Riko, Australijos, Naujosios Zelandijos, Kanados, Egipto ir Senegalo.

Jau aišku, kad po šio sezono „Žalgirio“ legionierių kilmės žemėlapį papildys ir Vokietija, kurios talentas Isaiah Hartensteinas praėjusią vasarą sudarė ilgalaikę sutartį su Lietuvos čempionais.

Tuo metu „Lietuvos rytas“ praeityje jau yra vertęsis be amerikietiško pastiprinimo. 2009-2010 metų sezone su Belgrade (Serbija) įsikūrusia „Beobasket“ agentūra glaudžiai bendradarbiavęs Vilniaus klubas turėjo šešis legionierius, bet nė vieno – iš JAV.

Amerikiečiai „Lietuvos ryte“ nerungtyniavo ir klubo aušroje. 1997-1998 metais vilniečiai apskritai apsiėjo be svetimšalių, o kitame sezone vienintelis komandos legionierius buvo rusas Romanas Safronovas.

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ legionierių iš Amerikos kilmės žemėlapis

Tiesa, 1993-1997 metais keletas amerikiečių – Marcas Montgomery, Jackas Lothianas ir Gary Arringtonas – žaidė Vilniaus „Statyboje“, iš kurios „Lietuvos rytas“ vėliau perėmė reprezentacinės sostinės ekipos statusą.

Pirmeiviu iš JAV „Lietuvos ryte“ 1999-aisiais tapo įžaidėjas Ericas Elliottas, per dvejus metus Lietuvoje adaptavęsis taip sėkmingai, jog net buvo pateikęs prašymą gauti šalies pilietybę išimties tvarka.

Per visą istoriją E. Elliotto tautiečių „Lietuvos ryto“ komandoje buvo 29. Ir jei amerikiečiai sudaro 55 proc. „Žalgirio“ kada nors samdytų užsieniečių, Vilniaus klube JAV legionas sutelpa į 44 proc. Iš viso „Lietuvos ryto“ aprangą yra vilkėję 66 svetimšaliai, tarp kurių buvo 9 serbai ir 4 kroatai, taip pat Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos, Juodkalnijos, Slovėnijos, Bulgarijos, Turkijos, Graikijos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos, Brazilijos, Kolumbijos, Argentinos, Australijos ir Senegalo atstovai.

Įdomu, kad tik vienas legionierius yra patyręs ir „Žalgirio“, ir „Lietuvos ryto“ gerbėjų simpatijas: amerikietis Steve'as Woodberry 2000-2002 metais žaidė Kaune, o 2003-iaisiais atsidūrė Vilniuje.

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ legionierių iš Europos kilmės žemėlapis

Šiame sezone „Žalgirio“ garbę gins penki užsienio valstybių pasus turintys krepšininkai: kanadietis Olivier Hanlanas, australas Brockas Motumas, graikas Ianis Vougioukas, estas Siimas-Sanderis Vene ir latvis Kasparas Vecvagaras.

„Lietuvos ryto“ gretose rungtyniaus vienintelis legionierius – argentinietis Nicolas Laprovittola.

Kodėl du nuolatiniai LKL favoritai šiemet nusisuko nuo tradicinio krepšininkų aruodo, iš kurio ilgus metus sėmėsi naujokų?

Pastaruoju metu tiek Eurolygos, tiek NBA komandas vis labiau spaudžia auganti konkurencija, kurią kelia Kinijoje sparčiai populiarėjantis krepšinis. Tiksliau, šios šalies klubai, negailintys milijonų dolerių žaidėjams iš JAV, padedantiems ne tik pasiekti greitų rezultatų, bet ir kelti krepšinio ažiotažą milijardinėje Azijos tigrės rinkoje.

Bet „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas šiemetinę komandos komplektaciją vadina veikiau atsitiktinumu, o ne Kinijos lemiama tendencija.

„Kinijos įtaka žaidėjų kainoms jaučiasi, be to, NBA netrukus irgi pakels algų kepurę aukštyn. Jie konkuruoja tarpusavyje, konkuruoja ir Eurolygos ekipos, kurios pajėgios pasiūlyti krepšininkui pusę milijono eurų ar daugiau. Bet mus tai veikia mažiau, nes mes nepretenduojame į „top“ žaidėjus. Kinams juk reikalingi jau pagarsėję krepšininkai, susikūrę savo vardą, o mes ieškome ne įžymybių, o perspektyvų. Ir šią vasarą mūsų sąrašuose buvo nemažai amerikiečių pavardžių, tiesiog taip jau sutapo, kad susitarti pavyko su kitų tautybių žaidėjais“, – Krepsinis.lt aiškino P. Motiejūnas.

Savo ruožtu, „Lietuvos ryto“ valdybos narys Darius Gudelis teigia, kad klubo prioritetas yra lietuviška sudėtis, nors legionieriai ir būna pigesni už subrendusius Lietuvos krepšininkus.

„Komplektuodami komandą negalvojame apie žaidėjų tautybę, rasę ar panašiai – renkamės pagal poziciją ir pagal kainą. Bet, žinoma, sirgaliai nori matyti lietuvišką sudėtį, ir jei yra tokia galimybė, mes siekiame ja pasinaudoti. Turime patyrusių lietuvių branduolį, prie kurio lipdome perspektyvų jaunimą. Deja, mūsų valstybės mokesčių sistema tokia, kad už lietuvį reikia atskaičiuoti turbūt dvigubai didesnius mokesčius. Nepaisant to, savo nuostatų nekeičiame“, – Krepšinis.lt kalbėjo D. Gudelis.

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ legionierių iš Afrikos kilmės žemėlapis

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ legionierių iš Okeanijos kilmės žemėlapis

Visų laikų „Žalgirio“ legionieriai (pagal šalis)

JAV: Willas Cherry, Jamesas Andersonas, Justinas Dentmonas, Tremmellas Dardenas, Donnie McGrathas, Ibrahimas Jaaberas, Oliveris Lafayettas, Jeffas Footas, Ty Lawsonas, Sonny Weemsas, Reevesas Nelsonas, DeJuanas Collinsas, Marcusas Brownas, Travisas Watsonas, Trentas Plaistedas, Lorenas Woodsas, Willie Deane'as, Tanoka Beardas, Reggie Freemanas, Edas Cota, Kennethas Andersonas, Michaelas Bradley, Robertas Packas, Chrisas Carrawellas, Kennethas Inge, Steve'as Woodberry, Johnas White'as, Christopheris Garneris, Mitchellas Butleris, Darrenas Henrie, Corey Beckas, Tyusas Edney, Anthony Bowie, Ennisas Whatley, Danya Abramsas, Andre Reidas, Larry Carteris, Anthony Milleris, Joe Paytonas Hooksas trečiasis, Michaelas Colemanas, Antwonas Harmonas;

Kroatija: Marko Popovičius, Mario Delašas, Damiras Markota, Ivanas Grgatas, Franjo Arapovičius, Veljko Mrsičius;

Serbija: Milovanas Rakovičius, Bobanas Marjanovičius, Ratko Varda, Valdimiras Štimacas, Miroslavas Beričius, Milošas Babičius;

Slovėnija: Aleksandras Čapinas, Mirza Begičius, Goranas Jurakas;

Australija: Cory Readeris, Brockas Motumas;

Kanada: Olivier Hanlanas, Shermanas Hamiltonas;

Latvija: Kasparas Vecvagaras, Ainaras Bagatskis;

Estija: Siimas-Sanderis Vene, Gertas Kullamaja;

Graikija: Ianis Vougioukas;

Egiptas: Omaras Samhanas;

Senegalas: Mamadou N'Diaye;

Suomija: Hanno Mottola;

Brazilija: Marcelinho Machado;

Puerto Rikas: Larry Ayuso;

Naujoji Zelandija: Kirkas Penney;

Vengrija: Kornelis Davidas;

Ukraina: Grigorijus Chižniakas;

Čekija: Jiri Zidekas;

Norvegija: Torgeiras Brynas.

Visų laikų „Lietuvos ryto“ legionieriai (pagal šalis)

JAV: Travisas Leslie, Billy Baronas, Mike'as Moseris, Zabianas Dowdellas, Omaras Cookas, Miltas Palacio, Patrickas O'Bryantas, Tyrese'as Rice'as, Lawrence'as Robertsas, Jerry Johnsonas, D. J. Strawberry, Khalidas El-Aminas, Chuckas Eidsonas, Jacksonas Vromanas, Hollisas Price'as, Darrelas Mitchellas, Jaredas Jordanas, Andre Emmetas, Titusas Ivory, Kareemas Rushas, Frederickas House'as, Maurice'as Bakeris, Aaronas Lucasas, Tyrone'as Nesby, Dickey Simpkinsas, Steve'as Woodberry, Walshas Jordanas, Gregas Grantas, Ericas Elliottas;

Serbija: Stevanas Jelovacas, Milenko Tepičius, Nemanja Nedovičius, Aleksandras Rašičius, Igoris Miloševičius, Bojanas Popovičius, Dejanas Borovnjakas, Branko Milisavljevičius, Mladžanas Šilobadas;

Kroatija: Tomislavas Zubčičius, Leonas Radoševičius, Ivanas Tomasas, Vladimiras Krstičius;

Latvija: Janis Blūmas, Robertas Štelmaheris, Sandis Buškevicas;

Juodkalnija: Goranas Jeretinas, Milko Bjelica, Ivanas Koljevičius;

Australija: Bradas Newley, Aronas Baynesas, Matthew Nielsenas;

Bosnija ir Hercegovina: Kenanas Bajramovičius, Haris Mujezinovičius, Vedranas Bosničius;

Ukraina: Kirilas Natiažka, Aleksandras Okunskis;

Makedonija: Predragas Samardžiskis;

Bulgarija: Dejanas Ivanovas;

Graikija: Andreas Glyniadakis;

Turkija: Cemalis Nalga;

Argentina: Nicolasas Laprovittola;

Kolumbija: Juanas Palaciosas;

Brazilija: J. P. Batista;

Slovėnija: Miljanas Goljovičius;

Senegalas: Makhtaras N'Diaye;

Rusija: Romanas Safronovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)