„Kartu su Lietuvos krepšinio federacija surengėme šią nuotraukų parodą, kurioje eksponuojamos nuotraukos iš Joniškyje esančio krepšinio muziejaus archyvų. Švenčiame ne tik Lietuvos krepšinio 95-metį, bet ir 80-ies metų sukaktį, kai lietuviai pirmą kartą tapo Europos čempionais. Ši paroda skirta būtent jiems, jų kelionei namo iš Rygos į Kauną per Joniškį, Šiaulius, Kėdainius. Nuotraukos nebuvo kokybiškos, teko jas restauruoti ir žmonės gali tai įvertinti0“.

Krepšinio entuziastas ir tyrinėtojas Leonas Karaliūnas turi sukaupęs ir nemažą 1939 metų nuotraukų kolekciją, kuriose užfiksuota, kaip patys krepšininkai tuo metu padėjo statyti Kauno sporto halę. Joniškietis po dviejų metų planuoja surengti ir to laikotarpio nuotraukų parodą.

„Turime ir 1939 metų nuotraukų bei planuojame surengti to laikmečio parodą. Tos nuotraukos tikrai unikalios, jose užfiksuoti istoriniai kadrai, kuriuose matosi, kaip patys krepšininkai padeda dėti grindis, pjauna rąstus. Jei nežinosime savo istorijos, jos negerbsime, tai ką mes pasieksime. Ta proga ir norėčiau palinkėti visus mylėti šią sporto šaką, nes tik per krepšinį mus žino visame pasaulyje“, – sakė Leonas Karaliūnas.

1937 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas – antrosios žemyno vyrų krepšinio pirmenybės, surengtos Rygoje. Jose dalyvavo aštuonių valstybių nacionalinės rinktinės. Pirmenybių šeimininkai latviai gynė Europos čempionų titulą, kurį buvo iškovoję 1935 m. vykusiame 1935 m. Europos vyrų krepšinio čempionate Ženevoje.

Į Europos čempionatą Lietuvos rinktinė važiavo be entuziazmo: dar buvo gyvi prisiminimai apie itin skaudų pralaimėjimą latviams 1935 m., o ir 1937 m. vėl buvo pralaimėtos draugiškos rungtynės tai pačiai komandai rezultatu 29:41. Kiti lietuvių varžovai taip pat buvo stiprūs.

Tapę čempionais, krepšininkai į Kauną grįžo traukiniu. Visur jų laukė džiūgaujančių sirgalių minios. Ypač gražiai jie buvo pagerbti Joniškio geležinkelio stotyje ir Kaune. Į Kauno Kūno kultūros rūmus rinktinė vyko atviraisiais automobiliais, pro juos sveikinančių kauniečių minias. Į pačius rūmus jie buvo įnešti ant rankų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)