Dabar vilniečiai su 24 pergalėmis ir 9 pralaimėjimais LKL turnyro lentelėje rikiuojasi antri, o į sostinę atvyksiantys panevėžiečiai, laimėję vieneriomis rungtynėmis mažiau – jiems už nugarų. O štai šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ (30/3) jau seniai yra nebepavejamas.

„Ne, man nekeista, – situaciją Lietuvos krepšinyje apžvelgė R. Kurtinaitis, kuris paskutinis atvedė „Lietuvos rytą“ į LKL viršūnę (2009 ir 2010 m.). – „Žalgiris“ visada dominavo. Taip, po to buvo dveji metai, kai mums pavyko būti pirmiems, bet situacija labai pasikeitė. Lietuvoje atsirado daugiau gerų klubų – „Neptūnas“, „Lietkabelis“, „Juventus“ labai sustiprėjo.

Taip kad čempionatas – įdomus, nes daug rungtynių yra neprognozuojamos. Aišku, „Žalgiris“ išlaikė tendenciją, išlaikė gerą komandą ir Eurolygos lygiu gerai žaidė šį sezoną. Todėl ir galima sakyti, kad Lietuvoje jie dominuoja, o ir Europoje – tai viena iš rimtesnių komandų.

Na, o „Lietuvos rytas“ kol kas yra antroje vietoje ir dėl jos kovosime. Anksčiau galbūt būdavo lengviau, nes pirma ir antra vietos buvo išsidalijamos tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“, bet šiuo metu situacija yra kitokia.“

Aritmetika labai paprasta – šventęs pergalę „Lietuvos rytas“ prieš Kazio Maksvyčio auklėtinius įgytų beveik nebepanaikinamą persvarą. Nebent sėkmė nuo Vilniaus komandos visiškai nusisuktų: jeigu pralaimėjimas „Žalgiriui“ yra ganėtinai realus, tai nesėkmė prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“ – kiek sunkiau tikėtina.

Visgi „Lietkabelio“ pergalė situaciją apverstų aukštyn kojomis, nes tarpusavio akistatose panevėžiečiai įgytų pranašumą net 3-1. Todėl, jeigu tiek „Lietuvos rytas“, tiek „Lietkabelis“ sezono finiše būtų surinkę po tiek pat taškų, antrą vietą užimtų pastarasis klubas.

Iki šiol vykusiose tarpusavio akistatose abi komandos laimėjo namų arenose: panevėžiečiai – 93:85 ir 86:77, o vilniečiai – 68:66. Pats R. Kurtinaitis prie vilniečių ekipos vairo stovėjo tik vieneriose rungtynėse. Tiesa, pralaimėtose.

„Nors ir ne visada žaidžia ilgai, mes žinome, kad pagrindinis jų ramstis yra Kšyštofas Lavrinovičius. Paskutinėse rungtynėse su mumis tikrai gerai sužaidė Mindaugas Lukauskis. Jie abu – patyrę žaidėjai. Galbūt jie neturi tiek daug energijos, tačiau gali žaisti savo patirtimi.

Žaidžiant prieš „Lietkabelį“ mane neramina Beno Madgeno žaidimas – jis tikrai puikioje formoje. Be to, jie turi protingą įžaidėją. Man teko kalbėtis su broliais Lavrinovičiais, kad Lorenzo Williamsas yra protingas – gal ne visada aktyvus, bet jis žaidžia tvarkinga krepšinį: žino, kada mesti, kada atlikti perdavimą, kada kurti ataką. Taip kad komanda – neblogai sukomplektuota.

Aišku, paskutinėse rungtynėse mums daug problemų pridarė ir Simas Galdikas, kuris įmetė 17 taškų – visus iš po krepšio su kaire ranka. Vėlgi turėjau priekaištų mūsų dideliems žaidėjams, kadangi mes žinome, kad Gadikas žaidžia su kaire ranka.

Čia yra techniniai niuansai, kuriuos turėsime ištaisyti, bet komanda pavojinga, agresyvi, jaučia kraujo kvapą, žino, kad gali nugalėti „Lietuvos rytą“, nepriklauso nuo to, namie ar išvykoje žaidžia. Būtent dėl to šios rungtynės ir turėtų būti įdomios“, – varžovus analizavo Kurtis.

Ar yra labai didelis skirtumas 2 ar 3 vieta? Kadangi tikriausiai būtent šios dvi komandos kausis LKL pusfinalyje, tai reiškia namų aikštės pranašumą. Žvelgiant į sezono rezultatus – tai svarbus faktorius.

O „Lietuvos rytui“ finišuoti antroje vietoje norėtųsi ir dar dėl kitos priežasties – jeigu liks trečias, ketvirtfinalyje jam veikiausiai teks grumtis prieš patį nepalankiausią varžovą Utenos „Juventus“ klubą, kuriam šiame sezone buvo pralaimėta net tris kartus iš penkių.

„Aš noriu, kad mano komanda visada laimėtų – net jeigu tai strategiškai nebus teisinga ir nebus taip lengva siekiant rezultatų tolimesniuose etapuose. Mes norime laimėti, nes negalime varžovų skirstyti į stiprius ir silpnus – mes esame užsibrėžę tikslą, jo siekiame. Pasakysiu nelabai gudrią tiesą – pergalė yra geriau nei pralaimėjimas, todėl mes sieksime tik pergalės“, – apie 2-3 vietų dalybas kalbėjo pats R. Kurtinaitis.

Pastaruoju metu visoms LKL komandoms išpuolė gana sudėtingas tvarkaraštis. Tas pats „Lietuvos rytas“ per 12 dienų bus sužaidęs net penkerias rungtynes, o dvi artėjančios – itin svarbios: po ketvirtadienio mūšio su „Lietkabeliu“ lauks išvyka į Kauną ir principinis mūšis su „Žalgiriu“.

Tokia LKL vadovų mačų dėlione R. Kurtinaitis neliko patenkintas ir, nors stengėsi neprasižioti, nesusilaikė ir atvirai išsakė savo nuomonę.

„Nelabai suprantu, kaip galėjome tuos du mėnesius žaisti po ketverias rungtynes per du mėnesius ir kaip dabar penkerias rungtynes žaidžiame per septynias dienas. „Lietuvos rytas“ prieš „Žalgirį“ – žmonės juk laukia šių rungtynių: prašėme ir mes, ir „Lietkabelis“, kad nukeltų šias rungtynes, nes norime pasiruošti.

Mums tikrai sudėtinga: dabar žaidžiame su trečia komanda „Lietkabeliu“ ketvirtadienį ir jau šeštadienį žaisime su pirma komanda „Žalgiriu“. Aš, kaip buvęs žaidėjas ir treneris, neįsivaizduoju, kaip mes po rytdienos rungtynių penktadienį pasiruošime mačui prieš „Žalgirį“. Viskas bus taip, kaip pavyks. Nemanau, kad žiūrovams bus įdomu, jeigu rungtynės, kurių visi laukia neįvyks taip, kaip visi tikisi.

Aš manau, kad šiuo klausimu LKL organizatoriai galėjo neprisirišti prie konkrečios datos, kad reguliarųjį sezoną pabaigti būtent tą savaitę, ir visas rungtynes taip suspausti. Bet vėlgi – čia yra mano asmeninė nuomonė, kuri daugeliu atvejų ne visiems patinka.“

Vasario pirmoje pusėje į Vilnių sugrįžęs treneris iš pagrindų bandė pakeisti komandos žaidimą. Galbūt šiuose dviejuose mūšiuose prieš dvi pirmojo trejeto ekipas pamatysime tokį „Lietuvos rytą“, kokį matyti norėtų ir pats 56-erių metų strategas?

„Man sunku kalbėti kaip treneriui, bet manau, kad komandos stilius šiek tiek pasikeitė – žaidžiame greičiau, agresyviau. Aišku, kai kurių techninių dalykų mums nepavyksta ištaisyti – tai klaidų kiekio, baudų procento pagerinimo. Šie dalykai yra paprasti ir priklauso ne nuo trenerio, o žaidėjų. Bet mes dirbame šia linkme.

Tačiau bendrai kalbant, mums trūksta stabilumo: kartais žaidžiame labai gerai, kartais – prastai. Ir tai visiškai nepriklauso nuo varžovų, o nuo mūsų: ar tai dėl nusiteikimo, ar tai dėl pasiruošimo rungtynėms. Turime dar tų problemų, bet bandome jas taisyti – tikimės, kad iki atkrintamųjų mums pavyks tai padaryti“, – mintimis dalijosi treneris.

Intriguojančios rungtynės tarp Vilniaus ir Panevėžio ekipų „Lietuvos ryto“ arenoje prasidės ketvirtadienį nuo 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)