L. Lekavičius net tris kartus šiame Eurolygos sezone pagerino savo rezultatyvumo (16, 17 ir 29) ir naudingumo (21, 25, 32) rekordus, taip pat pasiekė geriausius karjeros atkovotų kamuolių (8) ir rezultatyvių perdavimų (8) rodiklius.

Visgi tarp šių rekordų įsiterpė ir ne patys įsimintiniausi pasirodymai: namų mačuose su Stambulo „Galatasaray“ ir Atėnų „Panathinaikos“ Lukas aikštę apskritai paliko „sausas“, o dar dukart – ir „minusinis“.

Bet pasižiūrėjus į bendrą sezono paveikslą – tai rekordinis įžaidėjo sezonas Eurolygoje.

„Visko buvo, – vertino pats L. Lekavičius. – Stabilumo trūksta kiekviename sezone. Galbūt dėl to, kad dar jaunas esu. Bet vis tiek manau, kad šį sezoną žaidžiau stabiliau nei pernai ar užpernai, tai galvoju, kad kuo toliau – tuo bus geriau.“

Prie augančios Manto Kalniečio pamainos Lietuvos rinktinėje progreso labiausiai prisidėjo Šarūnas Jasikevičius, visus tris sezonus jaunajam gynėjui dalijęs savo patirtį. Mokydamas Luką Šaras, ypač šiame sezone, rungtynių metu jam dažnai išrašo nemažai pylos. Net ir dėl menkiausių klaidelių. Bet gynėjas supranta – tai tobulėjimo dalis.

„Kartais jaučiu, kad apšaukia daugiau. Bet ne būtent mane vieną, o visus įžaidėjus: iš manęs, Kevino Pangoso ir Leo Westermanno tikrai reikalauja daugiau. Vis tiek ir pats buvo įžaidėjas, todėl stengiasi iš mūsų išreikalauti tikrai daug: kad valdytume komandą, duotume tempo ir panašiai“, – didesnius Šaro lūkesčius pastebėjo ir pats krepšininkas.

Dabartinis „Žalgirio“ vairininkas Eurolygos legenda tapo ne be reikalo: pasižymėjo šaltakraujiškumu, lyderio savybėmis, kovotojo charakteriu ir, žinoma, juvelyriniais perdavimais. Nors Lukas – kiek kitokio stiliaus gynėjas, jo rezultatyvių perdavimų vidurkis šiemet taip pat šovė į viršų – kiekviename mače per 18 minučių jis komandos draugams spėja asistuoti net po 3,5 karto.

„Tie perdavimai priklauso ne nuo to, kad kažkas pasikeitė, ar geriau atlieku perdavimus. Tai nėra mano stiprioji pusė, bet viskas prasideda nuo to, kad pradėjau žaisti agresyviau – daugiau įsiveržiu į baudos aikštelę, todėl komandos draugai tampa laisvesni“, – pokyčius aiškino L. Lekavičius.

Šarūnas Jasikevičius ir Lukas Lekavičius
Bet pagerėjęs gynėjo žaidimas – tarsi veidrodis atspindi ir paties „Žalgirio“ augimą. Komandos vairą prieš daugiau nei metus perėmęs Šaras vasarą sudėtį galėjo surinkti pagal savo viziją. Ir nors ją šlifuoti reikėjo gana netrumpai, jau pirmame sezone 41-erių treneris iš jos išspaudė kur kas daugiau nei kas nors tikėjosi rudenį.
Kad būsiu stovykloje – tai net neabejoju. O ar pateksiu į dvyliktuką, priklausys tik nuo manęs ir nuo mano pasirodymo.
Lukas Lekavičius

Dar prieš dvi savaites žalgiriečiai Eurolygoje buvo labai arti TOP-8 barjero, tačiau nesulaukę varžovų dovanėlių iškrito iš lenktynių. Nepadėjo net ir Tel Avive nutrauktas 12 metų trukęs prakeiksmas – likus žaisti du turus kauniečiai jau žinojo, kad į ketvirtfinalio traukinį nebeįšoks.

„Tikrai iškovojome nemažai pergalių. Aišku, kažkiek gaila, nes aštuonetas buvo arti – galėjome patekti, bet paleidome daug pergalių, kurias galėjome iškovoti... Bet apibendrinus, tai ir patys (žaidėjai) jaučiame, kad sezonas tikrai buvo geras“, – Lietuvos čempionų žygį Eurolygoje įvertino Lukas.

Jis prisipažino, kad vis dar jaučia kartėlį, jog prieš savaitę sezono finiše Kaune nesugebėjo 15 tūkstančių sirgalių miniai padovanoti atsisveikinimo pergalės, bet tuo pačiu mintis apie nesėkmę prieš autsaiderius Milano „Emporio Armani“ krepšininkus (84:88) vijo šalin ir žadėjo išpirkti kaltę.

„Norime reabilituotis, – prieš paskutinį sezono mūšį Vitorijoje su „Baskonia“ klubu kovingai kalbėjo L. Lekavičius. – Išvykose kol kas žaidžiame geriau nei namie, todėl stengsimės čia iškovoti pergalę.“

Išvykų sindromo atsikratęs „Žalgiris“ šiemet iš 13 pergalių net 7 šventė varžovų tvirtovėse, bet iškovoti aštuntąją nebus taip lengva, nes jų kelyje – penktoje vietoje žengiantys praėjusio sezono finalo ketverto dalyviai. Tiesa, „Žalgirio“ arenoje jie jau buvo įveikti (antrajame ture – 78:73).

Ispanijos ekipos gretose – nemažai NBA patirties turinčių krepšininkų, o įžaidėjų grandis sudaryta vien iš tokio kalibro legionierių: amerikiečio Shane'o Larkino (12,9 tšk., 5,7 rez. perd.), prancūzo Rodrigue'o Beaubois (11,5 tšk.) ir po Naujųjų metų iš San Antonijaus „Spurs“ komandos atvykusio Nicolaso Lapprovitolos (3,2 tšk., 2,4 rez. perd.).

„Aš asmeniškai visada esu vienodai motyvuotas – nėra taip, kad prieš vienus labiau stengiuosi, o prieš kitus mažiau, – laukiančių varžovų nesureikšmino „Žalgirio“ gynėjas. – Taip, tai paskutinės rungtynės, todėl galbūt galėtų trūkti motyvacijos, tačiau jos yra visiems – visi kažką nori įrodyti.“

Varginančiame Eurolygos kovų maratone „Žalgirio“ treneriams ir medicinos personalui pavyko žaidėjus apsaugoti nuo rimtesnių traumų, o ir per likusius du mėnesius krūvis tik sumažės – liks mūšiai vietiniame fronte: LKL reguliariojo sezono finišas ir grumtynės dėl čempionų žiedų.

„Treniruotės nėra labai sunkios, be to, mums atliekami masažai, gauname vitaminų – viskas padeda. Turiu šiek tiek problemų su čiurnomis, bet nieko – atlaikysiu sezoną, pailsėsiu ir viskas bus gerai“, – nuovargiu nesiskundė L. Lekavičius, Eurolygoje, LKL pirmenybėse ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyre iš viso sužaidęs net 61 rungtynes.

Lukas Lekavičius

O įkrauti baterijas Žaibui Makvynui tikrai reikės – rudenį Lietuvos rinktinės laukia kovos Europos krepšinio čempionate. Daugelis ekspertų jau dabar Lukui įteikia bilietą į Izraelį, tačiau pats gynėjas išliko kuklesnis.

„Visų pirma reikia sulaukti kvietimo, – šyptelėjo Lukas. – Apie vasarą dar negalvoju, tačiau po sezono bet kokiu atveju turėsiu laiko pailsėti ir išsigydyti mikrotraumas.“

Visgi paklaustas apie galvoje besisukančias mintis, jis prisipažino, kad savo kalendoriuje nuo liepos 21-osios jokių grandiozinių planų nerezga.

„Kad būsiu stovykloje – tai net neabejoju. O ar pateksiu į dvyliktuką, priklausys tik nuo manęs ir nuo mano pasirodymo“, – trumpam į netolimą ateitį nušoko 2015 metų Europos vicečempionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)