Tai, ką mato krepšinio gerbėjai – Mindaugo statistika, kuri po praėjusio sezono ne žymiai, tačiau smuktelėjo žemyn. LKL čempionate rezultatyvumas sumažėjo nuo 10,6 iki 9,6 taško, naudingumas – nuo 11,1 iki 9,6 balo. Tik rezultatyvių perdavimų statistika išliko tokia pati – 2,6.

Menkas smukimas matomas ir taiklume – dvitaškius 28-erių metų klaipėdietis pataiko 47,6 proc. (pernai – 50,6), o tritaškius – 34,3 proc. tikslumu (pernai – 37,3). Tiesa, dar sunkiau M. Girdžiūnui sekėsi FIBA Čempionų lygoje, kurioje „Neptūnas“ jau baigė savo žygį – rinko tik po 6,7 taško (35,1 proc. dvit., 27,3 proc. trit.), 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 5,9 naudingumo balo.

„Jis sužaidė tikrai labai gerą antrą praėjusio sezono dalį, todėl ir priešininkai pradėjo į jį labiau žiūrėti – dabar skiria žymiai didesnį dėmesį gynyboje, todėl ir tie metimai pasidarė sunkesni. Čia yra kaina, kuri mokama, kai tave pakviečia į rinktinę ir kai padarai karjeroje žingsnį į priekį. Bet svarbiausia dabar nepadaryti vieno žingsnio atgal – reikia išsilaikyti ir dėti dar vieną į priekį. Labai tikiuosi, kad jis sugebės tai padaryti“, – svarstė D. Adomaitis, kuris rudenį Lietuvos rinktinės vairą perėmė į savo rankas.

Tačiau bent kol kas, kai kalbos pakrypsta apie Manto Kalniečio dublerį nacionalinėje komandoje, M. Girdžiūnas nublanksta prieš Luką Lekavičių, per vasarą padariusį nemažą šuolį į priekį ir žaidžiantį geriausią savo karjeros sezoną.

„Pats tą kartelę taip aukštai užsikėliau ir šį sezoną sekasi truputį silpniau, bet negalėčiau pasakyti, kad pradingau – sezonas dar nesibaigė, todėl žiūrėsime, kaip bus toliau“, – apie sugrįžimą į sirgalių radarus užsiminė 188 cm ūgio gynėjas.

Prie istorinės „Neptūno“ pergalės LKL pusfinalyje prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ čiurnas laužančiais judesiais, gniuždančiais dvitaškiais iš vidutinio nuotolio ir tinklelius plėšančiais tolimais šūviais prisidėjęs M. Girdžiūnas su tokia pačia banga startavo ir Lietuvos rinktinės stovykloje.

16 taškų (4/5 dvit, 2/4 trit., 2/2 baud. met.), 4 atkovoti kamuoliai, 2 rezultatyvūs perdavimai ir net 9 išprovokuotos pražangos per 24 minutes – toks buvo klaipėdiečio debiutinis pasirodymas: vikriojo gynėjo gimtojoje „Švyturio“ arenoje nesugaudė kovingieji Naujosios Zelandijos krepšininkai.

Dar ketveriose draugiškose rungtynėse krepšininkas sėkmingai atakavo varžovų krepšius, tačiau Jonui Kazlauskui reikėjo ne to – vietoje Mindaugo pasiliko atakoms tiksliau dirigavusį Vaidą Kariniauską.

„Pamačiau kitokį žaidimo braižą, pabuvau pas kitą trenerį ir dar tokį patyrusį kaip Jonas Kazlauskas. Pasitreniravau su geriausiais Lietuvos krepšininkais, todėl vasara tikrai naudinga buvo. Gaila, aišku, kad nepatekau, tačiau dabar motyvacija padidėjo. Bet laikas rinktinėje nei padėjo, nei pakenkė“, – kalbėdamas apie savo sportinę formą tolimą praeitį prisiminė iš uostamiesčio kilęs krepšininkas.

Vis tik pokyčius po išskirtinės vasaros pastebėjo D. Adomaitis. Ypač psichologinius.

„Jis per daug užsikrovė ant pečių tos atsakomybės. Galbūt ir mes didesnio vaidmens pradėjome tikėtis. Bet žinote, susidarė tokia situacija, kad sudėtis praktiškai atsinaujino, be to, su funkcionavimu kaip komanda turėjome problemų, po to traumos... Bet čia mūsų darbo dalis, todėl manau, kad jis tikrai per likusią sezono dalį išnaudos savo šansus. Dabar jau viskas yra nusistovėję, visa aiški situacija. Daugiau pasikeitimų nebebus: visiems aiškios jų atsakomybės, todėl bus lengviau“, – didesnio savo auklėtinio indėlio laukia ir 43-ejų metų strategas.

Praėjusį savaitgalį „Neptūno“ gerbėjai jau pamatė lemiamais momentais šaltakraujiškai žaidusį M. Girdžiūną – sunkiai klaipėdiečiams Kėdainiuose besiklosčiusiame mače gynėjas per 29 minutes surinko 21 tašką ir padėjo komandai prieš „Nevėžį“ švęsti pergalę 72:70.

Ar būtent šios rungtynės ir taps Mindaugo atsigavimo atspirties tašku? „Aš tikiuosi“, – kukliai šyptelėjo gynėjas.

Net ir pačiais sunkiausiais momentais pasitikėjimo savimi jam įpučia D. Adomaitis, kuris nuo šiol į visus Lietuvos krepšininkus jau žiūri ir kaip į potencialius Lietuvos rinktinės kandidatus. Ir nors didelių pokyčių patys „Neptūno“ žaidėjai nepajuto, tačiau pasikeitimus trenerio gyvenime pastebėjo.

„Treneris visus užkrečia savo darbingumu, nes jis tikrai labai daug dirba – į krepšinį pasinėręs visa galva: mums belieka eiti iš paskos ir stengtis taip pat, kaip stengiasi treneris“, – iš Šakių kilusio stratego darbus dviem frontais įvertino M. Girdžiūnas.

Abu jie per likusią reguliariojo sezono dalį tikisi įsibėgėti ir lemiamas kovas pasitikti geriausioje sportinėje formoje. „Vienareikšmiškai – tik medaliai“, – nė nemirktelėdamas apie „Neptūno“, šiuo metu LKL čempionate su 15 pergalių ir 11 pralaimėjimų užimančio ketvirtą vietą, tikslus pabrėžė krepšininkas.

O galbūt Mindaugas ir Dainius bendrų tikslų sieks ir vasarą?

„Vasaros tikrai neplanuoju – dar labai anksti“, – į kalbas apie rinktinės stovyklą nesileido M. Girdžiūnas.

Dainius Adomaitis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)