Dar būdamas 29-erių metų amžiaus Š. Jasikevičius Europoje buvo nešiojamas ant rankų. Po puikių sezonų „Maccabi“ klube, su kuriuo Senajame žemyne laimėjo viską, ką galėjo, įžaidėjo žvilgsnis nukrypo į Ameriką.

2005-ųjų liepą „Auksinio berniuko“ pravardę dėl nuolat jį lydinčios sėkmės ir titulų Europoje pelnęs krepšininkas nusprendė priimti naują iššūkį ir išbandyti savo jėgas už Atlanto – pasirašė trejų metų trukmės ir 12 milijonų JAV dolerių vertės sutartį su Indianos „Pacers“. Visgi Indianapolyje lietuvis teišbuvo pusę laiko ir buvo iškeistas į „Golden State Warriors“, kur praleido dar pusmetį, o vėliau sugrįžo į Europą ir iš užatlantės parsivežė labai dviprasmiškus įspūdžius.

Įpratęs dominuoti Europos klubuose ir Lietuvos rinktinėje, bei visur, kur žaidė, tapęs sirgalių numylėtiniu, NBA Š. Jasikevičius atsidūrė kitokioje, sau neįprastoje ir netradicinėje situacijoje.

Nors sirgaliai plačiai besišypsantį lietuvį pamilo ir Indianapolyje, europietišką komforto zoną palikęs Šaras NBA komandų trenerių simpatijų taip ir neužkariavo bei atsidūrė krepšininkų tikrai nemėgstamoje situacijoje – mainų sūkuryje.

„Pacers“ garbę Š. Jasikevičius gynė 112 mačų, iš kurių starto sudėtyje pradėjo 16. Jo vidurkiai per rungtynes buvo 7,3 taško ir 3 rezultatyvūs perdavimai. „Warriors“ gretose lietuvio vaidmuo buvo dar epizodiškesnis – 26 susitikimai (2 startai) ir vidutiniškai po 4,3 taško bei 2,3 rezultatyvaus perdavimo juose.
Alas Harringtonas ir Šarūnas Jasikevičius

Ir nors asmeniniai Šaro rekordai NBA lygoje kelia pagarbą – tris kartus per rungtynes pelnė po 20 taškų, o viename mače atliko net 11 rezultatyvių perdavimų, pats įžaidėjas neslepia, kad jo karjera už Atlanto nesusiklostė ir jis amerikiečių liko iki galo taip ir neįvertintas.

„Reikalai klostėsi prasčiau nei pačiuose prasčiausiuose mano lūkesčiuose“, – savo autobiografinėje knygoje „Laimėti neužtenka“ apie pirmuosius savo žingsnius NBA pasaulyje pasakojo Š. Jasikevičius.

„Anuomet treneris Rickas Carlisle'as leido daugiau žaisti svarbiausiems savo žaidėjams, palikdamas mane virti savo sultyse ant atsarginių žaidėjų suolelio. Suteikė man mažiau erdvės negu tikėjausi, o svarbiausia, niekada neleido žaisti taip, kaip gali žaisti krepšininkas su mano savybėmis. Be to, ne visi troško mane matyti komandoje“, – su nuoskauda pažintį su stipriausia pasaulyje krepšinio lyga prisimena Šaras.

Mainus, permetusius jį iš „Pacers“ į „Warriors“, Š. Jasikevičius apibūdina keturiais žodžiais: „Nuo vilko ant meškos“. „Padariau išvadą, kad kokios dvi dešimtys NBA komandų pačios nesupranta, ką daro“, – konstatavo jis. Nenuostabu, kad jau 2007 metais Šaras grįžo į Europą – ten, kur buvo laikomas tikru dievuku ir netrukus susigrąžino už Atlanto „prarastą garbę“.

Tačiau teigti, kad savo pėdsako NBA lygoje Š. Jasikevičius nepaliko – tikrai negalima. Dabartiniam „Žalgirio“ treneriui iki šiol priklauso du nepagerinti NBA lietuvių rekordai – per vienas rungtynes pataikytų tritaškių ir per vienas rungtynes atliktų rezultatyvių perdavimų.

2005 m. lapkirčio 24 d. Š. Jasikevičius pakilo nuo suolo per „Pacers“ rungtynes su Klivlando „Cavaliers“ ir Indianapolio „Fieldhouse“ arenoje pataikė 5 iš 6 mestų tritaškių per 20 minučių.Taip pat jis pridėjo dar vieną dvitaškį bei su 17 taškų šeimininkų gretose nusileido tik Mettai World Peace (21 tšk.), o „Pacers“ 98:76 sutriuškino „Cavaliers“, kuriems geras Šaro bičiulis Žydrūnas Ilgauskas tesukrapštė vos 4, o LeBronas Jamesas – tik 19 taškų (6/20 metimai, 6 klaidos).

Sunku patikėti, tačiau lygiai po metų, 2006 m. lapkričio 24 d., „Pacers“ ir vėl susitiko su „Cavaliers“, o Š. Jasikevičius dar kartą driokstelėjo: per 29 min. įmetė 15 taškų (4/8 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 1/2 bauda) ir inicijavo šeimininkų spurtą bei pergalę 97:87, nors pirmoje pusėje „Pacers“ atsiliko ir 22:38, ir 31:47. „Big Z“, beje, vėl tepelnė 2 taškus, o L. Jamesas – 30.

2006 m. kovo 1 d. Šaras Vašingtone per 39 min. atliko 11 rezultatyvių perdavimų, pats įmetė 14 taškų (3/6 dvitaškiai, 2/2 tritaškiai, 2/2 baudos) ir padėjo Indianos „Pacers“ ekipai 99:93 nugalėti „Wizards“.

Jūsų dėmesiui – išskirtinė Lietuvoje iki šiol nepublikuotų Š. Jasikevičiaus karjeros NBA lygoje nuotraukų galerija.