Vasario 18-19 dienomis Kaune vyks ne tik Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto varžybos, bet ir tradiciniai oro karaliaus bei snaiperio konkursai. Taikliausią ranką turintys lygos krepšininkai grumsis dėl 23-io tokio titulo.

Turbūt absoliučiai daugumai krepšinio gerbėjų LKL snaiperio konkursas asocijuojasi su tokiais žaidėjais kaip Arvydas Macijauskas ar Marius Runkauskas. Kiek vyresnė karta į šią gretą turbūt pridėtų dar vieną klaipėdietį Svajūną Airošių, Donatą Slaniną, ryškus buvo latvio Ainaro Bagatskio pasirodymas.

Ne visi konkursai prisimenami taip gyvai.

Pradžioje madas diktavo amerikiečiai

Pirmąjį snaiperio titulą tokiuose konkursuose 1994 metais iškovojo „Šilutės“ klubo legionierius Richardas Thomasas. Iš viso keturiems užsieniečiams pavyko triumfuoti snaiperių varžytuvėse, o 2015 metais vyrams nosį nušluostė viena geriausių visų laikų LMKL taikliarankių Ela Briedytė.

Visų laikų rekordas snaiperių konkursuose priklauso Andriui Šležui. 2009 metais Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas pusfinalyje surinko net 27 taškus. Paradoksalu, tačiau rekordininkas taip niekada ir nelaimėjo titulo. Minėtais metais finale jis nusileido klaipėdiečiui Mariui Kasiulevičiui.

Daugiausiai – po tris kartus – tritaškių konkursą laimėjo A. Macijauskas ir M. Runkauskas, o neginčijama snaiperių kalve galima drąsiai tituluoti Klaipėdos „Neptūną“. Uostamiesčio komandos atstovai laimėjo šį konkursą net aštuonis kartus.

Visi LKL snaiperio konkurso nugalėtojai
(metai, krepšininkas, komanda)

1994Richardas Thomasas„Šilutė“
1995Joey Vickery„Olimpas“
1996nevyko
1997Svajūnas Airošius„Neptūnas“
1998Arūnas Grigas„Alita“
1999Svajūnas Airošius„Neptūnas“
2000Arvydas Macijauskas„Lietuvos rytas“
2001Donatas Slanina„Žalgiris“
2002Arvydas Macijauskas„Lietuvos rytas“
2003Arvydas Macijauskas„Lietuvos rytas“
2004Ainaras Bagatskis„Žalgiris“
2005Petras Šalvis„Neptūnas“
2006Marius Kasiulevičius„Neptūnas“
2007Gytis Sirutavičius„Nevėžis“
2008Marius Runkauskas„Neptūnas“
2009Marius Kasiulevičius„Neptūnas“
2010Derrickas Low„Šiauliai“
2011Edvinas Ruzgas„Šiauliai“
2012Žygimantas Šeštokas„Juventus“
2013Marius Runkauskas„Neptūnas“
2014Marius Runkauskas„Neptūnas“
2015Ela BriedytėLMKL, „Sūduva“
2016Derrickas Low„Pieno žvaigždės“

Būta ir tokių krepšininkų, kurie blykstelėdavo ir visiškai netikėtai įrašydavo savo vardą į LKL metraščius. 1998 metais LKL snaiperių konkursą laimėjęs Arūnas Grigas pasakojo, kad tuomet Alytaus „Alitos“ komandoje turėjo geriausią tritaškių pataikymo procentą, todėl ir buvo deleguotas į minėtą renginį.

„Įdomu buvo. Žinau, kad galiu, pačiam yra azartas. Pradėjome iš pradžių pagal NBA taisykles, bet man buvo per toli ir nieko gero nepataikiau. Kai padarė normalią europinę tritaškio liniją – man tiko. Labiausia motyvavo azartas nugalėti kitus ir pasirodyti geriausiai“, – Krepšinis.lt pasakojo taikliarankis.

A. Grigas norėjo titulą apginti kitais metais, tačiau netikėtai susirgo. Netrukus baigė profesionalo karjerą.

„Nuo krepšinio nenutolau. Bandžiau dirbti treneriu „Lietuvos ryte“, Vilniaus sporto mokykloje, bet, matyt, man šis darbas netiko“, – pasakojo šiuo metu Vilniaus Dailės akademijoje sporto centro vedėjo pareigas einantis vyras.

Jis prisipažino, kad nebuvo fiziškai gerai sudėtas, todėl turėjo išnaudoti kitus dalykus: „Turėjau gerą metimą. Apskritai nei manęs kas mokė, nei skirdavau dėmesio tiems tritaškiams. Jaučiu metimą. Kai išmetu, žinau, ar įkris. Abejoju, ar vien darbu gali tokį aukštą lygį pasiekti. Metimas yra tai, kas duota.“

A. Grigas atkreipė dėmesį, kad vienintelis, kuris juodu darbu ištobulino metimą, buvo Valdemaras Chomičius. Legendinis žalgirietis visada po treniruočių likdavo salėje ir atlikdavo daugybę metimų. Anot A. Grigo, Valdemaras pasiekė viską savo darbu, nors nebuvo supermetikas.

Apskritai nei manęs kas mokė, nei skirdavau dėmesio tiems tritaškiams. Jaučiu metimą. Kai išmetu, žinau, ar įkris. Abejoju, ar vien darbu gali tokį aukštą lygį pasiekti. Metimas yra tai, kas duota.
Arūnas Grigas

„Iš dabartinių žaidėjų tikriausiai labiausiai man imponuoja Artūras Milaknis. Jis žaidžia lygiai taip, kaip ir aš žaidžiau. Metikams reikia, kad komanda jiems sukurtų progas. Jei to nėra – iš metiko mažai naudos. O kalbant apie tritaškį – jo reikšmė šiuolaikiniame krepšinyje labai didelė“, – teigė 1998 metų LKL snaiperis.

2005 metais prie trijų taškų linijos snaiperių konkurse titulo ginti stojo „Žalgirio“ legionierus Ainaras Bagatskis, šiuo metu treniruojantis Eurolygos komandą Tel Avivo „Maccabi“.

Tarp dalyvių buvo ir pripažintas metikas Andrius Šležas, tačiau „Neptūno“ taikliarankiui Petrui Šalviui tai buvo nė motais – į pavardes jis nežiūrėjo.

„Dalyvavau tame konkurse ir prieš metus, bet tuomet nepasisekė ir norėjosi atsigriebti, – Krepšinis.lt pasakojo P. Šalvis. – Kai A. Bagatskis iškrito po pirmo turo, jaučiau jo didelį palaikymą. Neblogą sezoną turėjau – pasitikėjimo man tikrai netrūko.“

„Neptūno“ gynėjas nukeliavo iki finalo, kur 20:18 nugalėjo Vilniaus „Lietuvos ryto“ snaiperį A. Šležą. „4000 litų už pergalę tuomet buvo nemaži pinigai. Grubiai – du atlyginimai. Pridėjęs nusipirkau automobilį „Audi“, – juokėsi prisiminęs P. Šalvis.

„Titulas svarbus – smagu prisiminti, kad kažką pasiekiau. Neseniai draugai parodė „Youtube“ įrašą – tikrai smagu laikas nuo laiko tą konkursą ir pergalę prisiminti“, – kalbėjo jis.

Klaipėdiečiui neteko apginti titulo, nes po operuotos stuburo išvaržos jis baigė karjerą. Tačiau prisiminė, kad patarimais ir palaikymu prisidėjo prie kito klaipėdiečio M. Runkausko pirmosios pergalės 2008 metais Šiauliuose. Vėliau pastarasis dar dukart iš eilės triumfavo po penkerių metų.

„Ką galėjau, tai pataikyti. Nuo 7 metų pradėjau sportuoti, tai nuo pat pradžių mano stiprioji pusė buvo metimai, – pripažino P. Šalvis. – Darbas labai svarbu, bet daug kas yra įgimta.“

Profesionalo karjerą baigęs snaiperis su krepšiniu beveik neturi nieko bendra. „Nuo krepšinio nutolau. Iš viso nežaidžiu. Tiesa, „liga“ likusi, visas naujienas skaitau, „Neptūno“ beveik visas rungtynes žiūriu“, – teigė P. Šalvis, dirbantis įmonėje, prekiaujančioje mediena ir jos gaminiais ir remiančioje Klaipėdos „Neptūną“.

Petras Šalvis

2011 metais Šiauliuose vykusią LKL „Žvaigždžių“ dieną vainikavo aikštės šeimininkų atstovas Edvinas Ruzgas. Jis snaiperio konkurso finale 23:14 įveikė Vilniaus „Perlo“ žaidėją Eimantą Bendžių.

Sakote, lengvai? Pusfinalyje „Šiaulių“ taikliarankiui reikėjo nukauti tokius metikus kaip Martynas Gecevičius ir Mindaugas Kuzminskas.

„Tikrai neeilinis įvykis. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę ne tik sudalyvauti, bet ir laimėti. Statulėlę turiu pasidėjęs ir visuomet pažiūrėjus į ją kyla malonūs prisiminimai. Juk įsirašiau į LKL „Žvaigždžių“ dienos istoriją“, – dalijosi mintimis jis.

E. Ruzgas tikėjosi laimėti: „Iš pradžių buvo jaudulys, nes viskas vyko namų aikštėje, Šiauliuose, tačiau kai nuskamba sirena, jaudulys pradingsta. Meti tuos metimus ir mėgini kuo daugiau pataikyti. Aišku, laimėti padėjo ir tai, kad toje salėje kasdien mečiau ir žaidžiau.“

4000 litų prizą vasaros atostogoms išleidęs tituluotas LKL snaiperis po metų pamėgino laimę Klaipėdoje, tačiau ten ne viskas klostėsi sėkmingai. „Netrukus baigiau karjerą LKL. Rimtų traumų neturėjau, bet nusprendžiau anksčiau pradėti naują etapą – užsiėmiau šeimos verslu“, – pasakojo jis ir pridūrė, kad truputį žaidžia mėgėjų lygoje.

Sostinės mėgėjų krepšinio B lygoje 198 cm ūgio lengvojo krašto puolėjas vis dar demonstruoja, kad turi parako. „LKA-karys.lt“ komandos lyderis vidutiniškai per rungtynes renka po 30,5 taško ir atkovoja 6,1 kamuolio. Tritaškius jis meta 46,6 proc. taiklumu.

E. Ruzgas tvirtino, kad dėl tokio taiklumo teko nemažai padirbėti. „Daug mečiau per treniruotes – kartais apie 500 tritaškių. Kai buvau išvykęs į Ameriką mokytis, daug darbo buvo įdėta. Kažkiek tai yra ir Dievo dovana“, – teigė šiuo metu šeimos verslu Ukrainoje užsiimantis E. Ruzgas.

Edvinas Ruzgas

Šių metų vasario 19 dieną vyksiančiame „KIDY Tour – Karaliaus Mindaugo taurės“ varžybų snaiperių konkurse varžysis 11 taikliarankių. Tarp jų – ir jau pripažinti lygos snaiperiai, ne kartą dalyvavę tokiuose renginiuose, ir dar tik prasimušti bandantis čempionato jaunimas.

2017 metų snaiperio konkurso dalyviai:
(krepšininkas, komanda)

Paulius ValinskasKauno „Žalgiris“
Kšištofas LavrinovičiusPanevėžio „Lietkabelis“
Benas MadgenasPanevėžio „Lietkabelis“
Margiris NormantasVilniaus „Lietuvos rytas“
Laurynas BeliauskasKlaipėdos „Neptūnas“
Gytis SirutavičiusUtenos „Juventus“
Saulius KulvietisPrienų–Birštono „Vytautas“
Derrickas LowPasvalio „Pieno žvaigždės“
Gediminas NavickasAlytaus „Dzūkija“
Ignas VaitkusKėdainių „Nevėžis“
Arvydas ČepulisŠiaulių „Šiauliai“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)